CEWE Fotolab

Výhody systémových fotoaparátů

CSC – systémové fotoaparáty, nazývané také kompakty s výměnnými objektivy jsou nejmladší, ale o to zajímavější kategorií pokročilých digitálních fotoaparátů. Díky špičkovým vlastnostem v kombinaci s kompaktními rozměry, dobývají nejen domácnosti, ale i ateliéry profesionálů a fotobrašny hobby fotografů

OlympusOMDEM10

CSC- systémové fotoaparáty nabízí zejména:

•    Srovnatelnou kvalitu, ale až o 50% nižší hmotnost a velikost než běžné digitální zrcadlovky

•    Obrovské možnosti ovládání i rozšíření o příslušenství a výměnné objektivy

•    Nejmodernější technologie pro fotografování, natáčení videa i sdílení a úpravy přímo ve fotoaparátu

Fotografií špičkové kvality dosahují CSC fotoaparáty zejména díky velkému snímači, množství opravdu pokročilých možností nastavení a zejména díky výměnným objektivům.

sony_fullferame_apsc

Například Sony nabízí systémové fotoaparáty s APS-C velikostí snímače (vpravo – Sony A6000), ale i se snímačem velikosti kinofilmového políčka. Například model Sony A7 II (vlevo).
Díky tomu poskytují extrémní kvalitu obrazu.
Proč je velikost snímače důležitá si můžete přečíst v tomto článku: „Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu“ 

V nabídce většiny značek nechybí ani blesky, battery gripy, mezikroužky a celá řada dalšího příslušenství pro maximální množství možností přizpůsobení.

x-pro2_prislusenstvi
om-d_prislusenstvi

Jako malá ukázka možností pro rozšíření systému mohou posloužit tato schémata k fotoaparátům Fujifilm X-Pro2 a Olympus E-M5 Mark II, ze kterých je jasně patrné, že možností je mnoho. A to je na nich zobrazena jen část dostupného příslušenství (a pouze originálního):

To jsou schopnosti, které CSC fotoaparáty staví na úroveň zrcadlovek. Oproti těm však mají další zajímavé výhody, díky vlastnostem, které jsou spíše doménou kompaktních fotoaparátů.

Systémové fotoaparáty jsou především menší než zrcadlovky. I když i mezi nimi najdeme pokročilejší přístroje, které se ergonomií a vzhledem zrcadlovkám blíží, vždy jsou CSC fotoaparáty znatelně kompaktnější a lehčí než srovnatelná zrcadlovka.

lumix_gh4

Panasonic LUMIX GH4 je systémový fotoaparát jehož konstrukce je velmi podobná moderním zrcadlovkám. Ale jeho skutečná velikost a také funkční výbava ho výrazně odlišují. Zejména vlastnosti spojené s nahráváním videa z něj udělali jeden z nejoblíbenějších nástrojů pro náruživé filmaře.

Na následujícím obrázku vidíte porovnání velikosti nejoblíbenějších CSC fotoaparátů s „malým“ čipem, oproti oblíbené zrcadlovce Nikon D3300 (také s menším snímačem) a nejmenší full-frame zrcadlovce Canon EOS 6D. Všechny fotoaparáty jsou osazeny objektivy se srovnatelným rozsahem.

apsc_srovnani_velikosti

Při srovnání full-frame fotoaparátů je pak rozdíl ještě znatelnější:

fullframe_srovnani_velikosi

Zdrojem porovnání je stránka www.camerasize.com která vám může posloužit jako skvělý nástroj pro porovnání velikostí většiny dostupných fotoaparátů.

A to samé platí i o objektivech pro CSC fotoaparáty. Při stejných parametrech jsou objektivy často i poloviční velikosti než ekvivalent pro zrcadlovku.

Na následující fotografii je vidět skvělé srovnání objektivů, které byly určeny pro zrcadlovky Olympus a aktuálních objektivů se stejným rozsahem, ovšem konstruovaných již speciálně pro systémové fotoaparáty.
Pro jasnou představu o rozdílné velikosti, jsou objektivy pro zrcadlovku nasazeny na stejný systémový fotoaparát, s použitím příslušné redukce.

zdroj: Emmanuel Pampuri

CSC fotoaparátům nechybí žádné běžné možnosti nastavení, nebo ovládání na které jsou uživatelé pokročilých fotoaparátů a zrcadlovek zvyklí. Naopak, jsou většinou vybaveny i těmi nejmodernějšími funkcemi, jako bezdrátové připojení díky WiFi, nebo množstvím kreativních filtrů a úprav, které lze nastavit přímo ve fotoaparátu.

Nezanedbatelnou kapitolou je video. Natáčení videa s CSC fotoaparáty je na špičkové úrovni a vybrané přístroje jsou schopny plně nahradit i velmi nákladnou videotechniku. Často se u systémových fotoaparátů setkáte s videem s maximálním rozlišením 4K, vysokou snímkovou frekvencí pro zpomalené záběry nebo funkcemi pro časosběrná videa a mnohými dalšími nadstandardními vlastnostmi.

 

CSC_vide

I pro CSC fotoaparáty lze pořídit celou řadu videopříslušenství, které jejich technické schopnosti i ergonomii ještě lépe přizpůsobí pro natáčení špičkového videa.

Mezi CSC fotoaparáty lze najít přístroje různých kategorií. Ideální řešení se tak nabízí rodinným fotografům, kteří netouží po ničem jiném, než po skvělých fotkách za každé situace, ale na své si přijdou i extrémně nároční uživatelé a profesionální fotografové.

Profíkům doporučujeme:
TOP modely s Full-frame snímačem které reprezentuje Sony A7 ve všech svých verzích.a7_series

Nebo ty nejpokročilejší modely s APS-C a M4/3 snímačem, mezi které určitě patří Olympus OM-D E-M1, LUMIX GH4 nebo Fujifilm X-Pro2.

Nároční hobby fotografové ocení:
CSC fotoaparáty s hledáčkem jako jsou Fujifilm X-E2s, Olympus OM-D E-M10, LUMIX G7

A dokonalé rodinné a cestovatelské pak představují například modely Olympus E-PL7, Fujifilm X-A2, Sony A5100, LUMIX GF7

fujifilm_xa2


 

A co si o systémových fotoaparátech myslí opravdoví profíci? Co přinesli náročným uživatelům, kteří dřív využívali jedny z nejvyšších modelů zrcadlovek?

rybnicek-profilPavel Rybníček
Profesionální fotograf a školitel fotokurzů Fujifilm X-perience Academy a Fotolab FOTOKURZY

CSC fotoaparát jsem si původně vybral jako druhý přístroj k zrcadlovce – jako fotoaparát  pro každodenní nošení. Chtěl jsem, aby byl malý, lehký a zároveň mi umožňoval focení do formátu RAW a práci s hloubkou ostrosti, se kterou si na svých fotkách rád hraji.

Když se mi do ruky dostal Fujifilmu X-T1, zjistil jsem, že systémové fotoaparáty této kategorie poskytují možnosti a kvalitu snímků, která vyhovuje i mé profesionální tvorbě. Z X-T1 se tak stal můj primární fotoaparát. Jako největší výhodu beru to, že mohu mít jen malou brašnu, do které se ovšem vejde fotoaparát, včetně dalších dvou objektivů.

V kombinaci s X-T1 jsem si nejvíce oblíbil objektivy 23mm35mm se světelností 1,4. Díky jejich světelnosti a tomu, že u X-T1 mohu bez problémů používat i citlivost ISO 6400 jsem schopen fotit bez blesku v téměř libovolné situaci.

Fotokurzy s Pavlem Rybníčkem najdete na www.fotolab.cz/fotokurzy

Ukázka z tvorby Pavla Rybníčka:

DSCF5883
DSC_5728
Fotokurz Pavel Rybníček X-perience Academy 1
Fotokurz Pavel Rybníček X-perience Academy 2
DSC_6239-Edit
DSC_6191

 

dbucek-profilDavid Buček
Fotograf a prodejce FOTOLAB.cz – Olomouc, Galerie Šantovka

CSC systém je dokonalé řešení, pokud požadujete kvalitu, rychlost a hlavně skladnost. A právě tyto vlastnosti mě přivedly k fotoaparátům Olympus OM-D. Konkrétně k modelu OM-D E-M1.

Zaujala mě jejich ergonomie těla, ovládání a skvělá kvalita zpracování – foťáků samotných a stejně tak i fotografií a videa. A vzhledem k tomu, že nejčastěji fotím módní portrét a sport, jsou pro mě skladnost a hmotnost  těmi nejdůležitějšími vlastnostmi vůbec. A to se týká nejen samotného těla, ale i objektivů a dalšího příslušenství. Chci být mobilní a nechci, aby mě omezovala těžká výbava.

No, a navíc jsem se na první pohled zamiloval do designu foťáků řady OM-D, takže se pro mě stali jasnou volbou.

Ukázka z tvorby Davida Bučka:

d_bucek_sport_10
d_bucek_sport_1
Olympus-75mm-1,8_3
d_bucek_sport_4

 

Helena Piwowarcziková

Přidat komentář