CEWE Fotolab
Picpauer

CEWE Photo Award 2021 – rozhovor s měsíčním výhercem Zdeňkem Picpauerem

Největší fotosoutěž na světě CEWE Photo Award 2021 skončila a mezi nejlepšími TOP 30 fotografiemi se umístil i snímek mladého fotografa Zdeňka Picpauera, který byl zároveň měsíčním výhercem za měsíc květen. Zeptali jsme se ho, jak velké úsilí ho stálo fotografii pořídit a jestli byla dílem náhody.

Porota CEWE Photo Award 2021, která je složená z odborníků, novinářů a fotografů vybrala z více než dosud 45 000 přihlášených fotografií tři výherce za měsíc květen. A jedním z nich byl i Zdeněk Picpauer, mladý fotograf, který uspěl s fotografií Plavba meandrem řeky Vltavy.

Picpauer

Jak a kdy fotografie vznikla?
Fotografie vznikla vlastně náhodou. Minulé léto v srpnu jsem jel s rodiči na výlet na vyhlídku Máj. Samozřejmě jsem netušil, že tam zrovna nějaká loďka popluje a vytvoří takovou scénu, takže plánovaná fotka to nebyla. Byl jsem u okraje vyhlídky a loďka plula pod skálou, záběr jsem přizoomoval na maximální vzdálenost objektivu, který jsem měl na fotoaparátu, což byla hodnota 135mm.

Kdy jste poprvé držel foťák v ruce? Kdy jste začal fotit?
První myšlenku na focení jsem měl kolem roku 2015, ale to ani nestojí za zmínku. Až později na přelomu roku 2016-2017 byl můj zájem o focení větší a o rok později jsem od rodičů dostal k Vánocům zrcadlovku a to byl ten správný moment, odkdy se tomu věnuji naplno. Předtím jsem fotil pouze kompaktním fotoaparátem. Jsem samouk, na všechno si přicházím sám a to, co mě zajímá, zjišťuji na internetu.

Co používáte k focení za techniku?
Mám Canon EOS 80D a tři objektivy – 18-135mm, makro objektiv 60mm na portréty a makro a nově od tohoto května ještě teleobjektiv 70-300mm.

Kolik času Vám to zabralo, než jste vyfotil požadovaný záběr?
Moc času ne, jak už jsem říkal, byla to náhoda. Loďku jsem zabíral i z jiného úhlu, když plula zpátky, vlastně ze zadní strany. Tento záběr se mi ale nelíbil, nebyl jsem spokojený s nepravidelnými stíny a ani s polohou loďky, která jakoby „odchází“. Dohromady jsem cvakl asi 20 záběrů.

picapauer
Jedna ze tří vítězných fotografií v CEWE Photo Award za měsíc květen. Autor: Zdeněk Picpauer

Používáte na editaci a úpravu fotek nějaký program? A pokud ano, který konkrétně a jak moc jste fotografii upravoval?
Ano, zpravidla používám Photoshop, občas upravuji i v Lightroomu. Ale Photoshop je pro mě příjemnější, protože pracuju v Camera Raw. Zrovna u této fotky jsem například „vytáhl“ kontrasty a fotku vyretušoval, žádné jiné úpravy jsem neprováděl.

Stal jste se měsíčním vítězem, ale to vůbec neznamená, že byste nemohl přihlásit další fotografie. Plánujete přihlásit další Vaše výtvory?
Určitě ano. Navíc budu fotit celé léto a počítám s tím, že se nějaký pěkný záběr poštěstí zase vyfotit.

Co vlastně nejraději fotíte?
Rád jezdím na výlety a cestuji po Česku, v létě i do zahraničí. Především přírodu, někdy architekturu, ale spíš okrajově. Obdivuji krásy přírody, baví mě fotit rostliny, zvířata…

Čtěte také: Rozhovor s absolutním vítězem CEWE Photo Award 2021 Manfredem Vossem

V tom případě nás zajímá, jestli máte nějaké oblíbené lokace, kam jezdíte fotit a které byste doporučil ostatním?
Určitě Jižní Morava, konkrétně Moravské Toskánsko, kde jsem byl v květnu a nějaké fotky z tohoto fotovýletu jsem už také přihlásil do soutěže. Každé místo naší republiky je svým způsobem zajímavé a nádherné, něčím specifické a každé má nějaké kouzlo. Každého osloví něco jiného, mě například uchvátily Jeseníky.

Picpauer

Máte na léto ještě nějaký plán, kam nebo co fotit?
Určitě, chystám se jet fotit ptáky a to konkrétně vlhy pestré na jižní Moravu. Uvidíme, jak to dopadne, tito ptáci jsou velmi plaší, takže budu potřebovat nějaké maskování a hlavně dost času.

Zajímá Vás fotografie natolik, že v budoucnu uvažujete o profesionální praxi? Například o otevření fotografického ateliéru, nebo přemýšlíte o tom, že byste začal fotit svatby nebo něco podobného?
Ještě uvidím, kam mě to zavane. Ale v současné době ještě studuji střední školu, kde je mým oborem grafika a marketing, takže k focení mám blízko.

Co si myslíte o soutežích? Soutěží je v současnosti opravdu velké množství. Vyhrál jste už v jiné, konkurenční fotosoutěži?
Ano, rád se účastním. Člověk se zviditelní, ve své tvorbě se posune dál, může vyhrát lepší techniku. Konkrétně tuto fotografii jsem přihlásil ještě do jedné studentské fotosoutěže, kde jsem se dostal mezi nejlepší. Ale kvůli koronaviru se výsledky dozvím až na podzim, tak uvidíme. Pak jsem se ještě zúčastnil soutěže, kterou pořádala Botanická zahrada. Vybírali 12 nejlepších fotek pro jejich fotokalendář pro rok 2020 a moje fotografie byla otištěna v měsíci únor.

Picpauer

V neposlední řadě nás zajímá, jak archivujete fotky?
Všechny fotky si zálohuji na jedné online galerii na internetu a pak si nechávám tisknout CEWE FOTOKNIHY. Mám raději fotografie v tištěné formě než v té digitální, jsou „hmatatelnější“, pro člověka mnohem bližší.

Ještě úplně poslední bonusová otázka. Doslechli jsme se, že kromě focení jste aktivní i v jiném oboru. Je pravda, že jste si sám zprodukoval a nazpíval písničku?
Ano, je to pravda. Sám jsem ji nazpíval, zprodukoval, natočil, zahrál na klavír a výsledný videoklip přihlásil do soutěže. Postoupil jsem do finále a uvidíme na podzim, jak jsem byl úspěšný.

Instagram Zdeněk Picpauer


Mezi nejlepšími TOP30 fotografiemi světové soutěže CEWE Photo Award se se svou fotkou Plavba meandrem řeky Vltavy umístil i fotograf Zdeněk Picpauer. Veliký úspěch si mladý fotograf jistě zaslouží, a nás zajímalo, jak naloží s výhrou?

Je pro vás umístění mezi nejlepšími fotografiemi v TOP30 v celosvětové soutěži CEWE Photo Award velkým úspěchem, nebo je to „jen“ další (výhra) zářez?

Umístění mé fotografie do TOP30 považuji za neskutečný úspěch. Když jsem fotografii do soutěže přihlašoval, říkal jsem si, že se třeba dostanu do 1000. místa, ale abych se dostal do 30. místa, to mě ani ve snu nenapadlo. Stále nemohu uvěřit tomu, že z 606 289 fotografií ze 170 zemí světa jsem se dostal mezi 30 nejlepších!

Účastníte se podobných fotografických soutěží často, a už jste někdy se svými fotografiemi (svou fotografickou tvorbou) umístil na předních příčkách nebo jste dokonce vyhrál?

Jak jsem již zmiňoval při rozhovoru, když jsem se s touto fotografií stal měsíčním vítězem, tak jsem se svými fotografiemi několikrát obsadil přední příčky ve fotografické soutěži FOTOSTART, také jsem uspěl v soutěži PHOTOBASE nebo v soutěži pořádané botanickou zahradou hl. města Prahy, ve které jsem se se svou fotografií dostal do jejich kalendáře pro rok 2020. Dále jsem vyhrál např. v letní fotografické soutěži Paláce Pardubice.

Jistě máte z výhry v tak velké světové konkurenci radost. Co máte v plánu s výhrou udělat?

Ano, z výhry mám neuvěřitelnou radost a plánuji ji využít pro zakoupení fotografické techniky na vyšší úrovni, která mi pomůže v další tvorbě. Jelikož se v brzké době budeme stěhovat do novostavby, z výhry si plánuji také vytisknout CEWE fotoobrazy

Držíme Vám palce a hodně úspěchů !

czech photo centre logo
Partner soutěže CEWE Photo Award Czech Photo Centre

Přidat komentář