CEWE Fotolab
vágner

Cestuj s CEWE – Tipy na rybaření od Jakuba Vágnera

Fotosoutěž Cestuj s CEWE po Česku pokračuje a známý cestovatel, rybář a držitel mnoha světových rekordů Jakub Vágner kvůli rybaření procestoval téměř celý svět. Rád ale jezdí rybařit i u nás v Česku a kde začínal s rybařením, která místa jsou jeho oblíbená a kde to má nejraději se dozvíte v následujícím článku.

Berounka

Místo mého dětství byl kraj Oty Pavla kolem Berounky. Můj tatínek u řeky Berounky vyrůstal a já už jako klučina hltal knížky i filmové příběhy, které popisovali poetickou krásu řeky Berounky a lidský rozměr, který Ota Pavel uměl svým příběhům vtisknout.

© Česko křížem krážem – fotobanka. Autor: Davidcz

Můžete si sednout na převoznickou lavičku po akátem, kde se musí říkat pouze pravda a nebo navštívit muzeum Oty Pavla v převoznickém domečku.

Soutok Otavy a Vltavy u hradu Zvíkov

Jedno z dalších míst, které jsem si jako kluk zamiloval, je hrad Zvíkov. Vždy to pro mě bylo magické místo a samotný výhled na soutok řek Otavy a Vltavy je dechberoucí scenérie. Pokud chcete vidět přehradu Orlík z vodní hladiny, pak stačí seběhnout pod hrad a nasednout na parník. Z lodě uvidíte zákoutí, které z auta nikdy objevit nemůžete.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Libor Sváček

Oproti mému dětství je na Orlické přehradě obrovský lodní provoz, ale i přesto si zde stále najít klidné místo a dobře si zarybařit.

Tovačovská jezera

Mé nejoblíbenější místo na Moravě jsou jistě Tovačovská jezera. Zde jsem i chvilku jako kluk bydlel a zažil krásné chvíle u křišťálově čistých jezer. Dnes je kolem vody postaveno bezvadné zázemí pro rybáře i rekreanty, kteří svou dovolenou chtějí trávit po boku své rodiny. Na ryby jsou Tovačovská jezera opravdový ráj. Ryby se zde již dlouhé roky pouští a tak mohly dorůst i do trofejních rozměrů. Chytit zde můžete velké kapry, amury nebo i sumce.

Vyhrajte skvělé ceny: fotosoutěž Cestuj s CEWE po Česku

Mušovská jezera

Jak bych mohl opomenout Mušovská jezera. Nejenom vínu, ale i rybářům zaslíbený kraj. Vybrat si můžete ze tří jezer. Dvě z nich spravuje Moravský rybářský svaz a to jezera D5 a D7.  D6, tedy Věstonickou nádrž pak spravuje rybářství Pohořelice, ale i zde je za úplatu možné rybařit. Na Novomlýnské i Mušovské nádrži je možné rybařit i z lodě a tak zde rybáři najdou komplexní vyžití. Mušovská, jindy nazývaná Pálavská jezera jsou jedním z největších rybářských klenotů na našem území. Jezera jsou známa především díky svým obrovským kaprům.

Průhonický park

Jako kluk jsem vyrůstal v Průhonicích a vlastně bych měl říci, že spíše v Průhonickém parku. Chytil jsem tady svou první rybu, postavil svůj první bunkr a byla to pro mě taková má první malá Amazonie. V Průhonickém parku se samozřejmě nikdy rybařit nesmělo, ale jako každý kluk, jsem i já začínal s kolečkem vlasce, háčkem a kouskem vlasce na hladině chovného rybníka. Je to jedno z nejkrásnějších přírodních míst, kam můžete vyrazit na výlet s rodinou v těsné blízkosti Prahy. Většina lidí však zná pouze první část Průhonického parku. Já doporučuji navštívit hlavně tu druhou. Rybníky Labeška a Bořín stojí za to vidět a to i bez rybářského prutu. 🙂

© Česko křížem krážem – fotobanka. Autor: A.V.

Jaké bylo Jakubovo dětství v Průhonicích a jak s rybařením začínal se dočtete v tomto článku.

Botič a Hostivařská přehrada

Když mi začal být Průhonický park malý, začal jsem objevovat i potok Botič mimo park. Vysoké kopřivy, mraky komárů, ale v té době malebný potok s překvapivě hlubokými tůněmi, kde žil nejeden pěkný úhoř. Tak jsem se postupem času dostal až do vtoku Hostivařské přehrady. V té době to pro mě byla magická voda plná obřích ryb. Hostivařská přehrada se relativně nedávno vypustila a byla revitalizována. V mých očích ztratila kouzlo, ale velké ryby zde jednoho dne určitě dorostou. Každopádně je to však stále moc hezký kus přírody uprostřed Jižního Města.

Vranovská přehrada

Pokud má někdo rád velké výzvy, pak je to určitě Vranovská přehrada. Jedna z našich nejstarších nádrží, která je domovem mnoha rybích rekordů České republiky. Je to stará, hluboká a hodně skalnatá přehrada, na jejíž kráse ji snad ubírá pouze obrovské množství chat, které lemují její břeh. I přesto jsou zde stále překrásná zákoutí, která potěší oko každého rybáře. Čím výše proti toku se vydáte, tím bude Vranov klidnější. Dorazit můžete až do legendární zátoky Farářky, kde se historicky ulovil nejeden obří sumec.

© Česko křížem krážem – fotobanka. Autor: valca189

Vranov je velmi zajímavý nejenom pro rybáře, ale je to oblíbené místo i pro jejich rodiny. Pronajmout si zde můžete i soukromou chatu a podnikat výlety do okolí. Za zmínku stojí určitě hrad Bítov na soutoku Dyje a Želetavky, co je pravděpodobně vůbec nejstarší hrad moravsko-rakouského Podyjí. Stejně tak za návštěvu stojí i zřícenina hradu Cornštejn. Vranov není rybářsky vůbec snadná voda, ale stále zde žijí trofejní ryby, které v mnoha jiných vodách neplavou.

Vyhrajte skvělé ceny: fotosoutěž Cestuj s CEWE po Česku

Jezero Katlov u Červených Janovic

Místo mého srdce je v posledních letech jezero Katlov u Červených Janovic, poblíž krásné Kutné Hory. Za posledních pět let se zde snažím vybudovat ráj pro ryby, rybáře i jejich celé rodiny. Najdete zde Jezero Katlov, rybník Pohan a nově také rybník Medenice. Všechny tyto vodní plochy jsou nově zrevitalizovány a  slouží ke sportovnímu rybolovu a rekreaci českých i zahraničních turistů.

V místních vodách najdete jedny z největších kaprů, amurů, línů, štik, candátů a sumců na území České republiky.

Momentálně  u jezera Katlov vzniká i nový areál, který bude sloužit jako ubytování pro rodiny rybářů. Okolí Katlova je rájem milovníků přírody. Jsou zde nádherné, udržované lesy plné hub. V okolí je mnoha zajímavých míst na cyklovýlety a města Čáslav a Kutná Hora jsou co by kamenem dohodil. Především Kutná Hora, kterou nazývám neobjeveným Krumlovem stojí určitě za návštěvu. Památky jako chrám Svaté Barbory a nebo Kostnice jsou unikáty světového významu. Pokud máte rádi rybaření a nedotčenou přírodu, pak se na Katlov určitě přijeďte podívat.

Autor: Jakub Vágner – známý rybář, cestovatel, fotograf a držitel mnoha světových rekordů

Vyhrajte skvělé ceny: fotosoutěž Cestuj s CEWE po Česku

Přidat komentář