CEWE Fotolab

Cestuj s CEWE 2020 – Zajímavosti o nejznámějších hradech a zámcích Slovenska

Projekt Cestuj s CEWE po Česku pokračuje a tento týden se společně s Radom z blogu Nie je túra bez Štúra podíváme na najznámější hrady a zámky na Slovensku. Umístěné do malebné slovenské přírody, ukrývající tajemství minulosti. Pojďte je probádat spolu s námi.

To, Že Slovensko je díky vysokému počtu hradů a zámků jednou z velmocí, je dobře známé. Připravil jsem článek, v kterém se dozvíte nejednu zajímavost o těchto památkách, o kterých jste dosud možná neslyšeli.

Přihlásit fotku a vyhrát skvělé ceny v soutěži Cestuj s CEWE po Česku

Bojnický zámek

Bojnický zámek patří k nejkrásnějším památkám Slovenska. Věděli jste, že původní zámek byl celý ze dřeva? Až postupně se začal budovat z kamene. Během prohlídky zámku můžete vidět obraz, který je považovaný za jakéhosi předchůdce 3D obrazů, protože když se podíváte na obraz z jakékoli strany, vždy se na vás bude paní z obrazu přímo dívat. Stejně tak mě zaujalo i zrcadlo, do kterého, když se prý člověk usměje, tak se další den vzbudí krásnější.

Plavecký hrad

Plavecký hrad je nejznámějším a nejnavštěvovanějším turistickým hradem z malokarpatských hradů. V současnosti je hrad zříceninou, ale stále nabízí krásné výhledy na okolí. Nedaleko hradu se nachází Plavecká jeskyně. Ta byla prý náhodně objevená mladým pastýřem, který pásl ovečky anebo kozy na kopci nad jeskyní a jedna z nich se právě zaběhla do jeskyně, kde ji nakonec našel.

Přihlásit fotku a vyhrát skvělé ceny v soutěži Cestuj s CEWE po Česku

Oravský hrad

Dalším známým hradem je Oravský hrad, který je dominantou celého regionu. Natáčeli se na něm známé pohádky a filmy, například Král Drozdí brada, Král sokolů, Láska na vlásku nebo Upír Nosferatu. Věděli jste, že jeho tři vstupní brány jsou spojené tunelem, pod kterým se nacházejí podzemní chodby?

Smolenický zámek

Smolenický zámek patří mezi jednu z největších dominant obce Smolenice, během července a srpna se v něm konají pravidelné prohlídky, a tak si ho můžete prohlédnout i zevnitř. Zámek však patří Slovenské akademii věd, je reprezentačním místem pro setkání vědců z celého světa a slouží jako konferenční centrum, a nemá tedy charakter památkového a turistického objektu. Což je podle mě celkem škoda, protože turistický potenciál tento zámek určitě má.

Hrad Šášov

Nad řekou Hron, nedaleko Žiaru nad Hronom, se nacházejí zříceniny středověkého hradu Šášov. Ten zaujme nejen svým vzhledem, ale i názvem. Proč právě název „Šášov“? Podle jedné z pověstí byl hrad vybudován zvolenským hradním pánem jako poděkování pro svého dvorního šaška, který mu na lovu zachránil život.

Přihlásit fotku a vyhrát skvělé ceny v soutěži Cestuj s CEWE po Česku

Holíčský zámek

Asi tou největší architektonickou dominantou města Holíč je krásný barokovo-klasicistický zámek, který vznikl ze strážního hradu. Zámek patřil do roku 1918 císařskému rodu Habsburků, kteří ho využívali jako svoje letní sídlo. Zámek prochází poslední roky rekonstrukcí a postupně se opravuje. Já se však musím přiznat, že mně se velmi líbil i ve stavu, v kterém jsem ho viděl. Jestli jste ho ještě nenavštívili, tak návštěvu určitě doporučuji.

Spišský hrad

Jediným slovenským hradem na Seznamu světového dědictví UNESCO je Spišský hrad. Věděli jste o tom? Hrad patří k nejnavštěvovanějším památkám v naší zemi, nejen domácími, ale i zahraničními turisty. Oblíbený je i v rámci svatebních obřadů protože, jeho součástí je krásná kaple, kde si pověděl svoje “Ano” už nejeden zamilovaný pár.

Zámek Marcus

Přesto, že Zámek Marcus vypadá, že už je starý několik set let, opak je pravdou. Jde o novodobý pohádkový zámek. Postavit ho dal jistý podnikatel svému synovi, podle kterého dostal i jméno. Nachází se nad obcí Repište, odkud vede cesta přímo k němu. Zámek není ještě úplně dokončený a zatím se neví s jistotou, k čemu přesně bude sloužit a jestli bude zpřístupněný i veřejnosti.

Zajímavost na závěr: Slovo „zámek“ se jako synonymum pojmenování „hrad“ začalo používat v období renesance.

Přihlásit fotku a vyhrát skvělé ceny v soutěži Cestuj s CEWE po Česku

Přidat komentář