CEWE Fotolab

Canon RF 800mm f/11 IS STM: RECENZE

Canon RF 800/11 IS STM – netradiční parametr clony, extra dlouhá ohnisková vzdálenost, ve velmi kompaktním balení, za únosnou cenovku. Tak by se dal velmi stručně na úvod popsat objektiv od Canonu, který přišel na trh v červenci 2020, společně se sourozencem Canon RF 600mm f/11 IS STM. Krátkou uživatelskou recenzi si připravil Karol Srnec.

„Osmistovka“ není podle parametrů na první pohled nejatraktivnější objektiv, pro mnohé možná i na druhý… Než ho případně „odepíšete“, co jsem téměř udělal i já, dejte mu šanci. Možná vás příjemně překvapí – po vyzkoušení si troufnu říci, že potenciál oslovit vybrané fotografy určitě má.

Na Sandberg (kopec nad Devínskou Novou Vsí) za vlhami chodím fotit s fototechnikou Olympus, která díky dvojnásobnému crop faktoru, má lepší přiblížení jako fotoaparáty s větším snímačem. Dostat se na 1200 mm není s full Frame technikou nic jednoduchého. Jste rádi, pokud se dostanete na 500-600 mm. To je oproti 1200 mm jen čtvrtinové přiblížení (fotografie má dva rozměry). Na Sandberg nemáte šanci nafotit s 500-600 mm ohniskem vlhu na celý formát záběru.

Já jsem ale ve stejný den, jako s Olympusem, vyzkoušel i plnoformátovou sestavu. Nedávno jsem testoval tři nové objektivy s bajonetem Canon RF a měl jsem tak k dispozici špičkovou FF bezzrcadlovku Canon EOS R5 (recenze). Ale jaký objektiv dát na ni, abych neměl na fotkách „blechy“, ale dostatečně velké vlhy. To nejdelší sklo, co Canon aktuálně má, je trochu zvláštní objektiv RF 800/11 IS STM. 800 mm je na plný formát řádné dělo, ale co ta světelnost F11?

Canon RF 800/11 IS STM
Canon RF 800/11 IS STM

Specifikace objektivu

Canon RF 800/11 IS STM patří do amatérské třídy a je tak trochu pokusem Canonu, poskytnout fotografům cenově dostupný superteleobjektiv. To se odrazilo na špatné světelnosti a plastové konstrukci. I když je objektiv velký, je překvapivě lehký. Před focením je třeba jej odemknout a tubus vysunout dopředu. I když to není zrcadlový objektiv, nelze pricloniť, fotografujete stále na cloně f / 11. Popravdě řečeno, kdo by clonil na vyšší clonová čísla?

  • Díky bajonetu RF, cloně F11 a difrakční optice se objektiv při uložení smrskne na délku 281,8 mm a váží pouze 1 260 g.
  • Zásluhou stabilizace obrazu s rozsahem 4 EV můžete pořizovat mimořádně ostré snímky, a i při snímání z ruky natočit velmi slušný záznam.
  • Motor STM umožňuje plynulé a tiché automatické zaostřování, zatímco ovládací kroužek objektivu poskytuje intuitivní ovládání nastavení.
  • Díky bezlamelové cloně se světelností F11 dosahuje krásnějšího bokehu.
  • Doporučená MOC: 27 990 Kč

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Canon má v nabídce i 600 mm objektiv RF 600/11 IS STM, který je kompaktnější a také levnější.

Canon RF 800/11 IS STM Canon RF 600/11 IS STM
optická konstrukce 11 prvků v 8 skupinách 10 prvků v 7 skupinách
nejkratší zaostřovací vzdálenost 6 metrů 4,5 metrů
optická stabilizace 4EV 5EV
zaostřování STM STM
rozměry (pri vysunutom tubuse) 101,6 × 351,8 mm 93 × 269,5 mm
hmotnost 1260 g 930 g
Srovnání Canon RF 800/11 IS STM a RF 600/11 IS STM
Srovnání Canon RF 800/11 IS STM a RF 600/11 IS STM

Objektiv v praxi

Kdybyste před několika lety přede mě postavili tento objektiv, vysmál bych se vám asi. Takové parametry měli levné nepoužitelné „trubky“ z internetového obchodu. Na zrcadlovce by takový objektiv ani automaticky nezaostřoval, hledáček by byl tak tmavý, že byste téměř nic neviděli a bez stabilizace byste byli odkázáni trvale na stativ. Kvůli špatné světelnosti byste i tehdy museli používat vyšší citlivost, což znamená více šumu. Technika se ale neustále vyvíjí. Díky pokroku se dá vyrobit a používat takový objektiv s mnohem menším kompromisem, jaký byste očekávali. Zkonstruovat takový objektiv není až tak těžké, jiné je ale udělat ho použitelný. Že se dá s takovým objektivem v pohodě fotografovat nám umožňuje umožnila bezzzrcadlová konstrukce fotoaparátů. EVF hledáček zesílí obraz tak, že vůbec nevíte, že používáte objektiv z nízkou světelností. Zaostřování je tak citlivé, že funguje jak má, u zrcadlovky by nefungovalo. Dále je zde vylepšená stabilizace, která umožňuje snímat i z ruky. Kvalitnější snímače zase umožňují nastavit na fotoaparátu vyšší ISO a míra šumu se při tom zvýší jen málo. Ve výsledku je takový objektiv dobře použitelný.

800 mm je slušné přiblížení, ale na vlhy jsem potřeboval víc ještě o něco více. Využil jsem vysoké rozlišení fotoaparátu EOS R5 a nastavil ho do režimu ořezu na formát APS-C (1,6x), čímž jsem získal ekvivalent 1280 mm! Canon EOS R5 má detekci zvířat, s detekcí zaostřování na oko, podobně jako Olympus OM-D E-M1X. A funguje velmi dobře.

Během fotografování jsem neměl pocit, že fotím s tak málo světelným objektivem. Vlastně jsem to vůbec neregistroval a užíval si focení. My fotografové si budeme muset zvykat na to, že co v minulosti bylo nepoužitelné, dnes funguje dobře. Důkazem jsou fotografie, se kterými jsem spokojen.

Pokud zaostříte přesně, objektiv vás příjemně překvapí dobrou ostrostí.
I při světelnosti F11 dokáže účinně rozostřit pozadí.

Závěr a ukázkové fotografie

Canon má v nabídce dva zajímavé superteleobjektivy netradiční konstrukce (600mm a 800mm f/11). Oba jsou určeny zejména pro amatérské wildlife fotografy, kterým udělají velmi dobrou službu. Jejich použití je omezeno dobrými světelnými podmínkami. Před několika lety by takové objektivy byly nepoužitelné. Pokud překonáte psychickou bariéru, věřím, že můžete být mile překvapeni zajímavým poměrem cena vs výkon na Full Frame bezzrcadlovce Canon.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář