CEWE Fotolab
Canon EOS R8

Canon EOS R8: recenze – stvořený nejen pro fotky z cest

Canon EOS R8 vyniká pokročilým systémem zaostřování, který zdědil od mnohem dražších modelů Canon EOS R6 II a R5. Tradiční je vysoká kvalita obrazového výstupu full frame snímače. Fotoaparát podporuje interní video záznam Canon Log 3 v 10bitovém formátu YCbCr 4:2:2 H.265, který nabízí vyšší dynamický rozsah a větší flexibilitu při postprodukci. 

Na první pohled by se mohlo zdát dle modelového označení EOS R8, že Canon přichází se zcela novým modelem. Opak je pravdou, R8 nosí téměř stejný kabát jako  EOS RP, dokonce i s velmi podobným rozmístěním ovládacích prvků, tlačítek. Upřímně mě ta podobnost nevadí, jelikož ten, kdo přejde z EOS RP, si nebude muset zvykat na zcela jinou filozofii ovládání, jako tomu je např. u modelu EOS R7. 

Canon EOS R8

Konstrukce a ovládání

Zpracování, utěsnění, použité materiály

Tělo je utěsněno proti nepřízni počasí a prachu. Konstrukce jak již bylo řečeno vychází z EOS RP. Díky tomu si budete užívat jedno z nejkompaktnějších provedení, jaké trh nabízí u  bezzrcadlovek s full frame snímačem. S kartou a baterií váží 461 gramů (EOS RP váží 485 gramů). A pak že “plnoformáty” nedokáží být malé a skladné – EOS R8  je zářným příkladem, že lze ještě o něco snížit hmotnost. Níže se nabízí pohled na srovnání na nejkompaktnější zástupce EOS R řady: R8 a R50, který má APS-C velikost snímače.

Canon EOS R8
Srovnání velikosti Canon EOS R8 a EOS R50

Ergonomie držení a ovládání

Konstruktéři tedy kladli evidentně důraz na co nejmenší rozměry při zachování dostatečné jistoty a komfortu držení přístroje. Je jasné, že výrobce se nemůže zavděčit všem. Z tohoto důvodu je možné si pořídit volitelný přídavný nástavec Canon EG-E1, který jsem si oblíbil již na EOS RP. Získáte sice “jen” prodloužení gripu, ale pro větší ruce se zlepší komfort držení významným způsobem. Hmotnost vzroste pouze o 85 gramů. Přístup k akumulátoru a paměťové kartě je zachován, není nutné nástavec sundávat.

Při srovnání EOS RP a R8 je nejvýraznější změnou z pohledu ovládání přesun přepínače  ON/OFF z levé horní části fotoaparátu na pravou, nad zadní otočný volič. Na původním místě  je nově přepínač mezi foto a video režimem snímání. Tlačítka se ovládají příjemně, ovládání je intuitivní s širokou možností uživatelských úprav.

Canon EOS R8
Detail na grip Canon EG-E1
Canon EOS R8
Nově umístěný přepínač mezi foto a video snímáním

Vítám uvedení kompaktního setového objektivu Canon RF 24-50mm F4,5-6,3 IS STM. Canon tak dává možnost postavit si tvůrčí set, který zabere v brašně minimum prostoru, váhy, a přitom lze využívat výhody snímače typu full frame.

Hledáček

Hledáček by mohl mít lepší rozlišení než stávajících 2,36 Mpix – zde je to beze změny oproti EOS RP. Nenadchne, neurazí, takový střed. Důležité je, že při nízké hladině osvětlení obraz v něm výrazněji nešumí. Jeho velikost je příjemná, zde omezení nespatřuji.

Menu, konektory a konektivita

Nejvýraznější změna v menu nastala u autofokusu. Přibylo mnoho nových možností pro úpravu chování zaostřování a tímto se přibližuje EOS R8 kvalitám modelů R6 / R5.

Z pohledu konektivity je k dispozici micro HDMI typ D, vstup na sluchátka 3.5 mm Stereo mini jack, USB-C konektor 2.0. Spolehnout se také můžete na propojení se smartphonem. Bezproblémové připojení přes Wi-Fi® a Bluetooth® umožňuje pomocí aplikace Camera Connect přenášet snímky a videa z fotoaparátu a okamžitě je sdílet nebo ovládat přístroj na dálku. Připojení přes Bluetooth je také ideálním řešením pro vlogování nebo skupinové fotografie, protože umožňuje jednoduché ovládání pomocí dálkového ovladače BR-E1 nebo smartphonu, včetně pořizování snímků nebo spuštění a zastavení nahrávání. EOS R8 je také možné používat jako webovou kameru při připojení přes USB, přičemž není nutný žádný další software.

Canon EOS R8

Kvalita obrazu

Senzor, procesor, šum

Rozlišení čipu zůstává na hodnotě 24 Mpix. Snímač je typu CMOS, procesor Digic X, jež je stejný jako u EOS R7 a R10. Krotit šum umí EOS R8 v souborech jpg do hodnoty ISO 12 800 výtečně. ISO 25 600 už šum zobrazí o něco výrazněji, ale dá se v některých motivech stále dobře využít. Hodnota 51 200 už bude použitelná spíše sporadicky.

Pružnost snímače 

Pružnost čipu nejlépe poznáme při zesvětlování a ztmavování fotografie při úpravě v počítači ze souboru RAW. Jakmile budeme mít k dispozici převodník do souboru DNG, doplníme zde poznatky z našeho testování.

Podání barev, kvalita a přesnost měření 

Barvy jsou typicky s rukopisem Canonu – tj. zachování věrného podání pleťové barvy je prioritou. Automatika White Balance funguje spolehlivě ve většině případů. Měření expozice je také většinou přesné, korigovat budete muset jen jemně v exterémnějších případech světelných podmínek.

Canon EOS R8
1/80s, F11, ISO 125
Canon EOS R8
1/30s, F16, ISO 2500
Canon EOS R8
0.8s, F11, ISO 200
Canon EOS R8
0.8s, F11, ISO 200

Čtěte také na blogu: Recenze Canon EOS RP

Ostření a rychlost fotoaparátu

Autofokus

Velkou radost mám z autofokusu. EOS R8 je vybavený stejnou technologií automatického ostření se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF II jako mají modely EOS R5 a EOS R6 Mark II. Ostří již za 0,03 sekundy a v praxi je to znát. Zaostřování na oko téměř bezchybné i v kontinuálním režimu. Výtěžnost snímků je pocitově minimálně o pětinu lepší dle mých zkušeností oproti EOS RP.

Citlivost AF u EOS R8 v šeru je také skvělá dle mých zkušeností – v řeči čísel až -6,5 EV dle technické specifikace. Zkrátka a dobře, autofokus vás u Canon EOS R systému nenechá na holičkách již od modelů nižší cenové hladiny. 

Provozní rychlost 

Rychlost fotoaparátu je bod zlomu, kde si potenciální zájemci budou muset připlatit např. za EOS R6 II, pokud se nespokojí s výkonem EOS R8 na hodnotě snímání max. 6 snímků za sekundu. Já jsem na focení velmi rychlých objektů rád, když mám rychlost snímání alespoň 8 snímků (ideálně 10) za sekundu. Každý musí ideálně zhodnotit sám, co mu budete v tomto aspektu vyhovovat. Hodnota pro EOS RP až 5 snímků (4 při kontinuálním ostření) za sekundu byla často omezující, posun tedy nastal, ale… 

Velikost bufferu vás nebude omezovat při použití mechanické závěrky. Při využití elektronické závěrky a rychlosti 40 snímků za sekundu se zaplní vyrovnávací paměť za 120 jpg fotek a 56 v raw verzi. U elektornické závěrky v některých situacích musíte počítat s výskytem rolling shutter efektu.

Canon EOS R8

Výdrž akumulátoru

Zde spatřuji další jistou slabinou EOS R8. Předchůdce EOS RP na tom byl bídně s výdrží akumulátoru na jedno nabití (250 snímků LDC/hledáček). Recenzovaný model se o něco zlepšil a poskočil na hodnoty 370 snímků na 1 nabití při použití LCD. Hledáček má vyšší spotřebu a výdrž dokonce klesla na pouhých 220 snímků (dle CIPA). V reálných podmínkách jsem se nad uvedené hodnoty dostal max. o 20 %. Hodně samozřejmě záleží na stylu focení, kdy při kontinuálním snímání můžete dosáhnout i mnohem vyšší výdrže. No, žádná sláva, ale dá se s tím pracovat, jen je nutné být vybaven vícero akumulátory. Variantou může být nabíjení skrze USB. 

Závěr

Canon EOS R8 velmi důstojně přebírá štafetu od modelu EOS RP, který zatím z trhu nemizí. Byla by to také velká škoda (možná chyba), jelikož EOS R8 se startovací cenou 43 990 Kč by výrazně posunul vzhůru cenu za nejlevnější full frame bezzrcadlovku Canon. EOS RP se pohybuje (2/2023) cca na polovině pořizovací hodnoty EOS R8.

Foťák má skvělé zaostřování, které je převzato z modelů vyšších řad. Obrazová kvalita snímače také mnohé nadchne – obavy např. z vyššího šumu jsou minulostí již u velké části portfolia většiny výrobců, rozdíly se stírají s každou další generací. Natáčení videa je možné ve 4K 60p kvalitě, což je další výrazné vylepšení oproti EOS RP. Rychlost snímání by mohla být lepší. Stejně tak výdrž akumulátoru. Na vyloženě akční focení není úplně nejvhodnější. Slot na paměťové karty je jeden (SD karta). 

Technické parametry Canon EOS R8

Typ fotoaparátu: Kompakt s výměnným objektivem
Dostupné pro bajonet: EOS RF
Obrazový snímač: CMOS, 35.9 × 23.9 mm – Plnoformát
Efektivní rozlišení: 24,2 MPix
Sloty pro paměťovou kartu: 1× slot SD UHS-II
Hledáček: OLED s 2,36 Mpx, zvětšení 0,70×
Monitor: LCD 1,62 Mpx dotykový, výklopný a otočný (3 palce)
Typy závěrky: Elektronicky kontrolovaná závěrka + čistě elektronická
Rozsah závěrky:

Elektronická 1. lamela: 30 – 1/4 000 s
Elektronická: 30 – 1/16 000 s
Blesk: X=1/200 s

Sekvenční snímání: 6 sn./s
Citlivost autofokusu: -6,5 EV
Množství AF bodů: 4 897
Typ AF: Dual Pixel CMOS AF II
Citlivost ISO: 100 – 25 600 (rozšiřitelné až 102 400)
Stabilizace: Ne
Natáčení videa: až 4K/60p
Konektivita: USB-C 3.2 Gen 2, micro HDMI (type D), port pro mikrofon, sluchátka (3.5mm Stereo mini jack), Bluetooth, Wi-Fi
Výdrž baterie dle CIPA: 220 / 370 snímků (hledáček / LCD dle CIPA)
Vnitřní materiál těla: slitina hořčíku
Rozměry (Š×V×H): 132.5 x 86.1 x 70 mm
Hmotnost: 414g (461g s akumulátorem a pam. kartou) 

komentářů

  • Hele Jirko,
    ty jsi z těch, kterým se nedostalo na rozumu (už jen podle úrovně tvých příspěvků).
    Tak speciálně pro tebe:
    R8 je velmi dobrý FF, který je cenově dostupný, vhodný i pro menší ruce a s obrazovou kvalitou R6 mk. II..Cena? Kolik stál R/Rp při uvedení?? 1299 USD před válkou, před covidem..od té doby všechny komponenty šly nahoru..
    Ten foťák R8 je fajn pro všechny nadšence, poloprofesionály kromě těch, jejichž těžiště foceni je v akčnich situací..a i to R8 zvládá..

    Jediný opravdový mínus je baterka..na druhou stranu, dát pidi baterku do batohu, kde máš kila fotovýbavy..za mě ok..a profíci co by potřebovali 5 baterek nepůjdou do entry level FF..;))

    Páčko

  • Těch 220 snímků (dle CIPA) s OLED EVF jakož i 370 s LCD dává jen při ÚSPORNÉM REŽIMU, tj. SNÍŽENÉM JASU a u EVF bohužel i FPS: Úsporný režim max. 59,94 sn./s, Plynulý max. 119,98 sn./s.

    Dle DPReview https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-r8-initial-review ve STANDARDNÍM PLYNULÉM (smooth) OLED EVF režimu PADÁ až na VELMI SMUTNÝCH POUHÝCH 150(!) snímků :((( ..jakože FUCKT za 44(!!!)k ???!!!!!!!

  • Jako (..bohužel mimo jiné…) stejně co u eRPéčka POUZE EFCS = POUZE Electronic 1st-Curtain Shutter, tedy česky ZÁVĚRKA s POUZE Elektronickou První Lamelou za 44(!!!) LITRŮ, to chce „milý“ Canon-e HODNĚ DRZOSTI !!!!!!! :(((((((

    ŠKODA, že na tuto „lahůdku“ recenze PŘÍMO NEUPOZORŇUJE – drobná zmínka, jíž si málokdo všimne – tím méně běžný foto-technicky neznalý spotřebitel – je pouze ve specs :/

    U nejlevnější FF CSC = RP za 22k budiž, ale KU*VA ANI OMYLEM ZA DVOJNÁSOBEK !!!!!!!

    To už MNOHEM RADŠI nejen na hobby focení R10 za půlku tj. 22k, potažmo nikoli pouze semi-profi dvou-slotovou R7 s IBIS za 38k, byť obě „jen“ APS-C, které mají i KOMPLET MECHANICKOU KLASIKU (obě včetně 15fps mechanicky, R7 má navíc větší buffer 🙂 – u KRÁTKÝCH ČASŮ, tím spíše při max. 1/4000s (1/8000s u R7) to SETSAKRA OCENÍTE a to i v případě BOKEH se SVĚTELNÝMI SKLY.

    A pokud už lacinější jedno-slotový Canon FF CSC, tak berte na KAŽDÝ PÁD STÁLE RADĚJI původní eRko od akt. VELMI PĚKNÝCH 34,2k , jenž je oproti R8 jak KONSTRUKČNĚ, tak ÚCHOPEM + OVLADATELNOSTÍ (až na ten reálně nepoužitelnej slider, kterej ale úplně v klidu oželíte 😉 + FOTOVÝKONY FURT NĚKDE JINDE :)))
    ..BERTE DOKUD JSOU, neb na Canon webu už ho v aktivním seznamu nenajdete = zřejmě KONČÍ…
    …a obávám se, že nahrazen pokračovatelem jen tak nebude či spíše URČITĚ NEBUDE, neb na něj jednak nezbyla nová pozice (číslo) v line-upu (R mk II je po příchodu R8 vysoce nepravděpodobné), tak kvůli R8 ani akceptovatelná cenovka…

    • R50 rovněž NEBERTE jak pro stejnou ZÁVĚRKOVOU „fíčuru“ a i tak jen 12fps navíc takto polo-mechanicky a jen 15 elektronicky (oproti 23!), tak MNOHÝM dalším OMEZENÍM oproti R10 tj. min. horší tělo s mizerným úchopem, horší ovladatelnost s jen jedním rollerem a bez joysticku, pouze max. 60 min. video oproti neomezenému, chybějící 4K/60fps byť celkem dost cropnuté, ale u R10 alespoň takové je.

      Při akt. cenovém rozdílu od pouhých 1,2k POSTRÁDÁ R50 prakticky JAKÝKOLI SMYSL, už jen proto, že TRNOVOU „KORUNU“ té vší O(B)ŘÍZCE nasazuje POUZE UHS-I (..v 2023 ! ) SD slot – to zas budou „rychlosti“ ukládání :(((

      Nejen za mě jsou jak R8, tak R50 BRUTÁLNĚ PŘEDRAŽENÉ !!!!!!! :(((((((

      • Plně MECHANICKOU ZÁVĚRKU VELICE OCENÍTE též při focení POHYBU (primárně lidí, zvířat atd.) O TO VÍCE ZA SOUČASNÉHO POHYBU KAMERY a při DELŠÍCH ČASECH, kdy se Vám NEBUDE TOLIK projevovat ROLLING SHUTTER (D)EFECT…

    • Ještě jeden VELKÝ TRABL TRÁPÍ R8 (o to VÍCE v porovnání s EOS R) :
      MINIMÁLNÍ ČAS (zde jak výše uvedeno NAVÍC jen POLO-mechanické) ZÁVĚRKY je 1/4000 s – EOS R umí i 1/8000 s a to PLNĚ-mechanicky v až 8fps 🙂
      ..opět, za 44(!!!)k je to ZATRACENĚ MÁLO :((( , což i naprostý laik IHNED POCHOPÍ při prvním JASNÉM DNU se SVĚTELNÝM SKLEM…