CEWE Fotolab
Canon EOS R50

Canon EOS R50: recenze – malý foťák na velká dobrodružství

Canon EOS R50 je velmi kompaktní foťák, respektive i videokamera v jednom, s APS-C snímačem a možností výměny objektivu. Se setovým objektivem se vleze v pohodě do kapsy zimní bundy. Přístroj umí natáčet kvalitní videa ve 4K, živé streamování nevyžaduje další speciální software, zkrátka malý, ale šikovný.

Už při prvním vyzkoušení fotoaparátu EOS R50 si říkám, že více už „stlačit“ rozměry a hmotnost snad ani nešlo. Do ruky nepadne každému, to je mi jasné hned. Rozměry foťáku jsou opravdu malé, což na druhou stranu velmi ocení všichni, co mají drobnější ruce. Je však jisté, že využití najde i při práci ze stativu např. při vlogování. Canon tedy nabízí možnost, že už nebudete muset tahat těžkou fototechniku na vaše foto/video projekty.

Canon EOS R50

Konstrukce a ovládání

Zpracování, utěsnění, použité materiály

Tělo je vyrobeno z odolných tvrzených plastů a slitiny hliníku. V této cenové kategorii nelze očekávat high end materiály a utěsnění – foťák nemá zvýšenou odolnost proti prachu a vodě, resp. dlouhodobému používání při vlhkosti nad 85 %. Zkrátka trochu na to budete muset myslet, aby vám dlouho dobře sloužil.

Ergonomie držení a ovládání

Během testování jsem si několikrát říkal, že je to na hraně z pohledu velikosti přístroje, kdy další “miniaturizace” už by byla spíše na škodu.  Se setovým objektivem Canon EOS RF 18-45 mm f4.5-6.3 IS STM se vejdete hravě na hmotnost 505 gramů. Pro srovnání, bezzrcadlovky střední třídy váží okolo 700 gramů – jen tělo bez objektivu.

Doporučuji obzvláště v tomto případě, aby si všichni zájemci o EOS R50 pořádně držení a úchop vyzkoušeli před zakoupením. Můj odhad je, že všichni ti, co jsou “dlouhoprstí”, nebo mají mohutnější prsty, tak foťák spíš pro ně nebude (při převažující práci na stativu je to samozřejmě už jedno).

Canon EOS R50

Fotoaparát má veškeré ovládací prvky na pravé straně, tudíž levá ruka drží/podpírá, pravou nastavujete požadované hodnoty, když je to zapotřebí. Široká paleta nastavení se dá zajistit skrze dotykovou obrazovku. Vadilo mě ale občas ovládání tlačítek, která jsou spíše zapuštěná, či zarovnaná s povrchem, než vystouplá. Tento fakt vám bude nejvíce vadit, když byste pracovali s foťákem v zimě venku např. v tenkých rukavicích. Opět zde doporučuji individuálně vyzkoušet. 

Fotoaparát má pouze jeden otočný volič, na kterém je možné nastavit clonu, expoziční čas, nebo korekci expozice. Zde může vypomoci v některých případech LCD. Absenci druhého voliče nejčastěji pocítíte v situaci, až byste více pracovali s plně manuálním režimem “M”.

Hledáček a LCD

Hledáček by mohl být o něco větší, ale je to ústupek za značnou kompaktnost. Zadnímu displeji vytknu jen jednu věc – zasahuje až příliš do prostoru, kde se může nacházet pravý palec. Opět daň za ultra-kompaktnost.

Menu, konektory a konektivita

Na poměry mobilních telefonů je menu parádně široké. Na poměry fotoaparátů vyšších tříd je to základ, ale plně vyhovující tomu, kdo si foťák primárně bude pořizovat. Začínající a méně nároční uživatelé ocení automatické a poloautomatické režimy, s možností využít plného manuálu v případě potřeby.

Canon EOS R50
Canon EOS R50

O konektivitu se stará micro HDMI typ D, vstup na sluchátka je 3.5 mm Stereo mini jack, díky USB-C 2.0 lze foťák také nabíjet. Bezproblémové připojení s mobilním telefonem umožňuje Wi-Fi a Bluetooth, kdy pomocí aplikace Camera Connect lze přenášet digi obsah z fotoaparátu a okamžitě jej sdílet nebo ovládat přístroj na dálku. Připojení přes Bluetooth je také ideálním řešením pro vlogování nebo skupinové fotografie, protože umožňuje jednoduché ovládání skrze dálkový ovladač BR-E1 nebo smartphone, včetně pořizování snímků nebo spuštění a zastavení nahrávání. 

Fotoaparát je také možné používat jako webovou kameru při připojení přes USB díky technologii UVC/UAC, přičemž není nutný žádný další software.

Kvalita obrazu

Senzor, procesor, šum

Určitě silnou stránkou foťáku je jeho velikost čipu. Ve srovnání s mobilem jednoznačné plus pro EOS R50. Práce s krátkou hloubkou ostrosti (silně rozmazané pozadí, případně i popředí fotografovaného objektu) a v horších světelných podmínkách bude najednou čirá radost (málo šumu, syté barvy odpovídající realitě nebudou s vyšším ISO voýrazněji „blednout“, ztrácet kontrast).

Šum u souborů formátu jpg a vypnuté redukci šumu při vysokých citlivostech je přijatelný v pohodě do hodnoty 3200 až 6400. Od ISO 12 800 už to není úplně ono a začíná vylézat v tmavých partiích obrazu barevný šum, detaily už nejsou tak řezavě prokreslené jako u nižších hodnot citlivosti snímače. ISO 25 600 jednoznačně lépe zvládne full frame snímač, ale to se již dostáváme do zcela jiné velikostní kategorie fotoaparátů.

Pokud máte ambice převážně tvořit v potemnělých světelných podmínkách a budete nuceni používat citlivost snímače ISO 12 800 a více, tak pro vás stojí za zvážení výběr modelu s full frame snímačem (např. Canon EOS RP nebo EOS R8), což bude ale „vykoupeno“ významnější ztrátou kompaktnosti.

Canon EOS R50 vs R8
Porovnání velikosti Canon EOS R50 a R8

Čtěte také na blogu: Recenze Canon EOS RPRecenze Canon EOS R8

Pružnost snímače 

Pružnost čipu nejlépe poznáme při zesvětlování a ztmavování fotografie při úpravě v počítači ze souboru RAW. Jakmile budeme mít k dispozici software převodník do souboru DNG, doplníme zde poznatky z našeho testování.

Podání barev, kvalita a přesnost měření 

Barvy jsou typicky s rukopisem Canonu – tj. zachování věrného podání pleťové barvy je prioritou. Automatika White Balance funguje spolehlivě ve většině případů. Měření expozice je také většinou přesné, korigovat budete muset jen jemně v extrémnějších případech světelných podmínek.

Níže uvedené fotografie pořízeny s objektivem Canon RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM z ruky bez stativu. Zajímavou možností jak rozšířit dynamický rozsah fotografií je ukládat data do formátu HEIF. Využití najde nejčastěji v silném protisvětle.

Canon EOS R50
0.6s, F5, ISO 800
Canon EOS R50
0.5s, F4.5, ISO 200
Canon EOS R50
1s, F11, ISO 320
Canon EOS R50
1/4s, F6.3, ISO 400
Canon EOS R50
1/4s, F5, ISO 3200
Canon EOS R50
1/8s, F4.5, ISO 800
Canon EOS R50
Standardní barevný profil
Canon EOS R50
Uloženo do nového obrazového formátu HEIF s vyšším dynamickýcm rozsahem

Ostření a rychlost fotoaparátu

Autofokus

Technologie ostření Dual Pixel CMOS AF II v Canon EOS R50 se používá i v mnohem dražších modelech. Zaostřování na oko už je dnes u nových bezzrcadlovkových fotoaparátů s výměnnými objektivy prakticky samozřejmostí. Z pohledu porovnání s odpovídající zrcadlovkou (např. Canon EOS 250D) si rozhodně výrazně polepšíte, nové technologie jsou znát – jak v režimu průběžného, tak jednorázového ostření, zkrátka na danou cenovou kategorii velká spokojenost (nutno podotknout, že žádný systém zaostřování není stoprocentní).

Provozní rychlost

Sekvenční snímání maximální rychlostí 12 sn./s s elektronickou první lamelou nebo 15 sn./s s tichou elektronickou závěrkou znamená výtečné hodnoty. Má to ovšem háček… Bolístkou EOS R50 je jednoznačně malá vyrovnávací paměť pro focení snímků v sekvenci při souborech ve formátu Raw. Pokud byste chtěli fotit dlouhé sekvence snímků na vysokou rychlost v rawu, tak se poohlédněte po vyšším modelu. Po sedmi snímcích se paměť zaplní a bude trvat cca 3 až 4 sekundy, než budete opět moci fotit plnou rychlostí. Řešení je fotit do jpg, kdy hodnota snímků před zaplněním paměti naroste na 28 (resp. 42 při el. závěrce) a při zaplnění se paměť docela rychle obnoví. Kdo natáčí video nemusí řešit.

Video

Video v rozlišení UHD 4K 30p (bez ořezu) je převzorkované z rozlišení 6K. Díky multifunkčním sáňkám mohou vloggeři k fotoaparátu snadno připojit externí příslušenství, například mikrofon, který tak bude odolnější vůči okolnímu hluku než při připojení kabelem. Sáňky mohou také sloužit k napájení nového příslušenství z baterie fotoaparátu, takže uživatelé nemusí řešit energii při práci v terénu. Každopádně se budete muset smířit s tím, že foťák neumožňuje připojit sluchátka.

Zaostřování Dual Pixel CMOS AF II je dostupné i při videu, což otevírá nové možnosti pro preciznější zaostřování scén v pohybu. Natáčet lze i v režimu HDR PQ video při 10-bit 4:2:2 pro vysoký dynamický rozsah a jemnou barevnou gradaci, což si lze následně vychutnat při sledování na HDR TV. Volba poměru stran obrazu je uzpůsobena i pro natáčení na výšku, níže je uveden přehled dostupných variant: 1:1, 4:5, 5:4, 9:16, 4:3, 13:9, 14:9, 1.375:1, 1.66:1, 1.75:1, 1.85:1, 1.90:1, 2.35:1, 2.39:1. Na zpomalená videa využijete Full HD rozlišení při 120p.

Výdrž akumulátoru

Výrobce uvádí hodnoty výdrže na jedno nabití 310 / 440 snímků při používání hledáčku / LCD (dle CIPA). Pokud fotíte často po jednotlivých snímcích, se zapnutou stabilizací, přeostřujete, používáte kontinuální autofokus, teploty jsou kolem nuly, kapacita akumulátoru jde dolů a na jedno nabití pořídíte cca 200 až 250 fotek. Jakmile budete dělat spíše opak výše popsaného, tak se dostanete na hodnotu 400 až 600 fotek.

Závěr

Vysoký obrazový výkon APS-C čipu, ve spojení s nabídkou široké palety objektivů, zaručí významný kvalitativní skok oproti fotoaparátům v mobilních telefonech. EOS R50 je dokonce o trochu menší jak EOS M50. Pokud toužíte po co nejmenším a nejkompaktnějším možném provedení Canon fotoaparátu s výměnným objektivem, pak je EOS R tou správnou volbou. EOS R50 skvěle poslouží jak hobby fotografování, tak i natáčení videa díky uživatelsky přívětivému ovládání.

Canon EOS R8 vs R50
Porovnání nejmenších modelů Canon EOS R řady se snímačem APS-C a full frame – daň za full frame snímač je zřetelný na první pohled.

O své místo na výsluní v kategorii levnějších systémových fotoaparátů Canon se bude EOS R50 nejčastěji prát se zrcadlovkou Canon EOS 250D jakožto přímou alternativou. V době uvedení na trh má EOS R50 velmi sebevědomou cenovku: 20 190 Kč za tělo; 23 190 Kč za kit s objektivem Canon RF-S 18-45 IS STM. Ale upřímně to je trend dnešní doby… Vysoké počáteční ceny po nějaké době postupně klesají, pokud do všeho nepromluví např. vysoká inflace.

Technické parametry Canon EOS R50

Typ fotoaparátu: Kompakt s výměnným objektivem
Dostupné pro bajonet: EOS RF
Obrazový snímač: CMOS, 22.3 × 14.9 mm APS-C
Efektivní rozlišení: 24,2 MPix
Sloty pro paměťovou kartu: 1× slot SD UHS-I
Hledáček: OLED s 2.36 Mpx, zvětšení 0,95×
Monitor: LCD 1,62 Mpx dotykový, výklopný a otočný (3 palce)
Typy závěrky: Elektronická 1. lamela: + čistě elektronická
Rozsah závěrky:

Elektronická 1. lamela: 30 – 1/4 000 s
Elektronická: 30 – 1/8 000 s
Blesk: X=1/250 s

Sekvenční snímání: 

12 sn./s mechanická závěrka (buffer 42 JPEG, 7 RAW)
15 sn./s mechanická závěrka (buffer 28 JPEG, 7 RAW)

Množství AF bodů: 4 503 
Typ AF: Dual Pixel CMOS AF II
Citlivost ISO: 100 – 32 000 (rozšiřitelné až 51 200)
Stabilizace: Ne
Natáčení videa: až 4K/30p
Konektivita: USB-C, micro HDMI (type D), port pro mikrofon (3.5mm Stereo mini jack), Bluetooth, Wi-Fi
Výdrž baterie dle CIPA: 310 / 440 snímků (hledáček / LCD dle CIPA)
Materiál těla: plast a hliníková slitina
Rozměry (Š×V×H): 116.3 x 85.5 x 68.8 mm
Hmotnost: 328g (375g s akumulátorem a pam. kartou)

komentář