CEWE Fotolab
Canon EOS R6

Canon EOS R6: představení novinky

Canon dnes rozšiřuje portfolio Full Frame bezzrcadlovek pro pokročilé a profesionální uživatele o modely EOS R5 a EOS R6. Přinášejí mnohá vylepšení, přičemž nejvýrazněji z řady ční integrace stabilizace čipu, profesionální video funkce, použití 2 slotů na paměťové karty, výkonnější autofokus. Vylepšení je však celá řada, podrobnosti naleznete v příspěvku, který prezentuje první reálné zkušenosti z užívání Canon EOS R6, který se možná trochu ztrácel ve stínu diskuzí o svém high-end sourozenci EOS R5.

Canon EOS R6 je cenově dostupnější a přitom neméně zajímavý, v některých parametrech se dokonce s R5 shoduje a pro mnoho fotografů se může jednat o ideální stroj. Co nám tedy přináší?

ČTĚTE TAKÉ NA BLOGU:

ÚPLNÁ RECENZE CANON EOS R6

PŘEHLED VŠECH PRODUKTOVÝCH NOVINEK CANON – LÉTO 2020

Tělo a ergonomie

První kladnou zprávou je, že obě nová eRka disponují dvěma sloty na paměťové karty. V případě R6 jsou to 2x SD UHS II. Pro spoustu profesionálů je to jedna z nejdůležitějších vlastností, protože mohou během focení zapisovat simultánně na obě karty a mít tak rovnou i zálohu pro případ, že by jedna z karet selhala. Zároveň s těly přicházejí inovované baterie s označením LP-E6NH. Ty jsou plně kompatibilní i s těly, pro které byly určeny dosavadní typy LP-E6(N). Jejich kapacita se zvýšila z 1865mAh u LP-E6N na 2130mAh. Kolik snímků na jedno nabití s nimi novinky vydrží ukáže až podrobnější recenze.Canon EOS R6Tvar těla a rozmístění tlačítek mají oba nové modely téměř shodné. Na modelu R6 najdeme na vrchu klasický otočný volič režimů, zatímco R5 má místo něj stavový displej. Oproti EOSu R je grip robustnější, hlubší i vyšší. Palec se na zadní straně opírá znatelně jistěji díky lepšímu umístění tlačítka AF-ON. Mnozí fotografové jistě také uvítají přítomnost klasického joysticku pro rychlou volbu ostřícího bodu a s ním spojené použití klasického plochého rolleru místo šipek. Dalším novým a pro mnohé stěžejním prvkem ovládání je tlačítko RATE.Canon EOS R6

Chcete si vyzkoušet novinky Canon v praxi, včetně Canon EOS R6? Přihlaste se zdarma na fotoworkshop pod vedením profesionálních lektorů. Více informací zde.

Hledáček

Používání hledáčku je příjemné, ten je zde totiž podstatně rychlejší a plynulejší než u EOS R. Nedochází u něj k takovému zpoždění a díky tomu se mnohem lépe zachycují rychlé akce. Člověk už nemá pocit, že vlastně fotí něco, co ještě nevidí. Hledáček se také při přiblížení oka bleskurychle zapíná. Nestane se, že bych musel čekat a chvíli koukat do tmy. Chválím také použití měkčí a pohodlnější očnice.

Canon EOS R6Výkon

Obě novinky používají nejnovější procesor DIGIC X, který se nachází i ve vlajkové lodi, zrcadlovce 1Dx mark III, a to se obrovsky podepisuje na jejich celkovém výkonu. Tělo okamžitě reaguje na jakékoli povelyzapnout, zaostřit, exponovat. Člověk si najednou připadá jako ten nejrychlejší pistolník na divokém západě. K tomuto pocitu mu pomáhá i sériové snímání maximálních 20 sn./s při použití elektronické závěrky, případně 12 sn./s se závěrkou mechanickou, což je znatelný rozdíl oproti EOS R. Přitom to ale není žádný rachot. I přes vysokou snímkovou frekvenci je mechanická závěrka je až neuvěřitelně tichá. Vysoká snímková frekvence vyžaduje i pořádný buffer, a ten se mi při letmém testování jevil prakticky jako bezedný.

Canon EOS R6Stabilizace obrazu

Ano, je to tu. Canon u obou novinek poprvé aplikuje stabilizaci snímače, tzv. in-body image stabilization. Ta dokáže pracovat jak sama o sobě, tak je dostatečně inteligentní na to, aby se propojila se stabilizací v objektivech a nabídla tak práci s ještě delšími časy. Co k ní mohu dodat? Funguje, ať už používáme nativní RF objektivy, tak i když nasazujeme EF objektivy přes adaptér. Sklům bez optického stabilizátoru dokáže doslova vdechnout nový život, protože najednou mají uplatnění i tam, kde to dříve nemuselo jít. Zároveň jí není třeba nijak manuálně nastavovat a o její funkci se člověk dozvídá hlavně při kontrole snímků, když se diví, jaké časy je najednou schopný udržet.

Autofokus

Vylepšení se dočkal i systém DPAF (dual pixel autofocus). EOS R6 dokáže ostřit při ještě nižší hladině osvětlení, než umí EOS R. Samotné zaostřování je nyní o kus rychlejší a zejména sledování objektů, detekce tváří/očí a práce v protisvětle je i mnohem spolehlivější. Může za to jistě i fakt, že systém autofokusu je nyní založen na algoritmech hloubkového učení. Obě novinky umí rozeznat a sledovat také oči zvířat (psů, koček a ptáků).Canon EOS R6

Snímač

Nejvíce vyvolávat debaty bude asi rozlišení snímače. Podobně jako 1Dx mark III disponuje R6 rozlišením 20,1 megapixelů. Jediná vlastnost, kterou má EOS R se svými 30 megapixely „lepší“. Ano, fotky většího rozlišení se dají více ořezávat a teoreticky poskytnou i větší množství detailů. Ale ruku na srdce, jak velké procento fotek používáme v plném rozlišení? I na vysoce kvalitní tisk do formátu A3 přece bohatě stačí 10 megapixelů.

Snímače s menším rozlišením obecně vítězí obrazovou kvalitou při vysokých citlivostech ISO, však také nativní citlivost ISO snímače v modelu R6 dosahuje hodnoty až 102 400. V klidu použitelná citlivost je samozřejmě jako vždy o kus nižší, ale i tak lze čekat uspokojivé výsledky.

Dalším benefitem může být i to, že snímač s nižším rozlišením je méně náročný na kvalitu optiky, můžeme tedy použít i starší objektivy a stále být spokojeni s kvalitou fotek. Já se 20 megapixelů rozhodně nebojím a limitovat mě nebudou. V dnešní době mě více zajímá spíš barevné podání a dynamický rozsah snímače. S barvami jsem jako vždy velmi spokojen a na otestování dynamického rozsahu si budeme muset ještě chvilku počkat.

Video

Výraznou evolucí prošlo i video. EOS R6 umí natáčet 4K klipy o snímkové frekvenci až 60p. Při FullHD pak zvládá až 120p. To vše funguje s dualpixelovým autofokusem. Práci zpříjemňuje detekce přepalů, tzv. zebra. Nechybí možnost použít Canon Log pro maximalizaci dynamického rozsahu.

Canon EOS R6

ČTĚTE TAKÉ NA BLOGU:

ÚPLNÁ RECENZE CANON EOS R6

Závěrečné shrnutí

Celkově mě Canon EOS R6 při prvním seznamování velmi nadchnul. Troufnu si tvrdit, že bude výbornou volbou pro drtivou většinu fotografů, kteří dosud váhali nad nákupem prvního eRka. Splňuje totiž skoro všechny chybějící vlastnosti, které byly EOSu R vytýkány. Má dva sloty na paměťové karty, stabilizaci na snímači, joystick, zadní ovládací kolečko, a navíc nabízí o pořádný kus vylepšené video funkce. Pohodlím při ovládání se velmi blíží klasickému tělu řady 5D a v určitých ohledech ho i převyšuje, zejména díky výklopnému a otočnému displeji.

Evoluční je pro mě vedle dvou slotů na karty a stabilizace snímače jeho bleskurychlá odezva a rychlost autofokusu, sériového snímání, v kombinaci s až neskutečně tichou mechanickou závěrkou. Podrobnější rozbor kvality snímků a informace o dalších zajímavých funkcích si přečtete již brzy v klasické recenzi.

Očekávaná cena a dostupnost na trhu: 73 990 Kč, konec srpna 2020

ZOBRAZIT NA E-SHOPU


Autor článku: Josef Arnošt
Svoji první zrcadlovku jsem si pořidil v roce 2009 a okamžitě fotografování propadl. Dnes je mým koníčkem a zároveň i prací. Baví mě prakticky všechny žánry – od velmi technických, zejména krajiny a makrofotografie, po živé a akční, jako je portrét, reportáž nebo svatební a sportovní fotografie. Velmi rád se zabývám technickou sránkou věci a tak bedlivě sleduji všechny novinky ze světa fototechniky.

 

komentářů

  • Dobrý den,
    bude prosím Canon R6 v prodeji i u vás? Bude v sadě s nějakým objektivem? Bude možné využít cash back?
    Moc děkuji,
    srdečně
    Soňa Bendíková

    • Dobrý den,
      Canon EOS R6 budeme mít v nabídce. Očekáváme naskladnění na přelomu srpna a září. Pokud chcete být mezi prvními majiteli, doporučujeme si vytvořit předobjednávku – očekáváme velký zájem a je možné, že v první vlně se na všechny zájemce nedostane. Očekávané ceny a set:

      Canon EOS R6 tělo: 73 990 Kč
      Canon EOS R6 + RF 24-105mm IS STM f/4-7,1: 83 990 Kč

      Je možné vytvořit i individuální nabídku na Vámi vybrané objektivy a jiné příslušenství. V případě zájmu prosím kontaktujte kolegy z e-shopu na tel. + 420 272 071 200 nebo emailem eshop@fotolab.cz

      Cashback není prozatím v plánu. Doporučujeme ale průběžně sledovat akce na https://www.fotolab.cz/eshop/akce/ 😉

      Viktor F.