CEWE Fotolab

Letní premiéry Canonu – nový EOS R5 a R6, čtyři objektivy, dva telekonvertory a fototiskárna

Společně s představením dlouho očekávaných plnoformátových bezzrcadlovek EOS R5 a R6, uvedl Canon také čtveřici nových objektivů s bajonetem RF a zcela novou fototiskárnu.

Canon EOS R5

Canon získává do portfolia fotoaparátů vrcholný model, který je bezkonkurenční svým výkonem a vhodně tak rozšiřuje pole fotoaparátů pro bajonet RF.

Očekávaná cena a dostupnost na trhu:
122 990 Kč, přelom července a srpna 2020

Souhrn klíčových vlastností Canon EOS R5:

  • Full frame snímač s rozlišením 45 Mpx
  • Sériové snímání (elektronická vs. mechanická závěrka): až 20 sn./s , resp. až 12 sn./s
  • Stabilizace obrazu na čipu: zvýhodnění až 8 expozičních hodnot
  • Automatické ostření pomocí technologie Dual Pixel CMOS AF II
  • Citlivost: ISO 100-51200
  • Video: 8K / 30p / 12 bitů (bez crop faktoru)
  • Elektronický hledáček: 5,76 milionu bodů
  • Výklopný a otočný LCD displej 3,2“ (rozlišení 2,1 milionu bodů)
  • Dva sloty na paměťové karty (1x CFexpress a 1x SD UHS-II)
  • Displej na horním panelu a multifunkční ovladač automatického ostření
  • Interní Wi-Fi 5GHz, volitelně s bezdrátovým adaptérem (WFT-R10)
  • Bluetooth, nabíjení přes USB a napájení přes PD-E1
  • Hmotnost: pouze tělo 650 g (738 g s baterií a paměťovou kartou)

Canon EOS R5Canon EOS R6

Velmi podobný model jako EOS R5, který je cenově dostupnější. První zkušenosti z testování Canon EOS R6 si můžete přečíst v samostatném příspěvku na našem blogu.

Souhrn klíčových vlastností Canon EOS R6:

  • Full frame snímač s rozlišením 20,1 Mpx
  • Sériové snímání (elektronická vs. mechanická závěrka): až 20 sn./s , resp. až 12 sn./s
  • Stabilizace obrazu na čipu: zvýhodnění až 8 expozičních hodnot
  • Automatické ostření pomocí technologie Dual Pixel CMOS AF II
  • Citlivost: ISO 100-102400
  • Video: 4K / 60p / 10 bitů (bez crop faktoru), Full HD 120 sn./s
  • Elektronický hledáček: 3,69 milionu bodů
  • Výklopný a otočný LCD displej 3“ (rozlišení 1,62 milionu bodů)
  • Dva sloty na paměťové karty (2x SD UHS-II)
  • Multifunkční ovladač automatického ostření
  • Interní Wi-Fi 2,4 GHz a FTP
  • Bluetooth, nabíjení přes USB a napájení přes PD-E1
  • Hmotnost: pouze tělo 598 g (690 g s baterií a paměťovou kartou)

Očekávaná cena a dostupnost na trhu: 73 990 Kč, konec srpna 2020 ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Canon EOS R6

Chcete si vyzkoušet novinky Canon v praxi, včetně Canon EOS R6? Přihlaste se zdarma na fotoworkshop pod vedením profesionálních lektorů. Více informací zde.

4 nové objektivy Canon EOS RF

Ačkoli jsou objektivy celkem čtyři, hned tři z nich spadají mezi teleobjektivy, čtvrtým kouskem je pak portrétní pětaosmdesátka, která umožňuje fotografovat i makro. Pojďme se na jednotlivé kousky podrobněji podívat.

Canon RF 100-500mm F4,5-7,1L IS USM

Teleobjektiv s velmi zajímavým rozsahem ohnisek patří do profesionální „eLkové“ řady, pro kterou je typické bílé provedení tubusu. Objektiv je zároveň nejdelším zoomovým sklem v řadě RF. Vzhledem k ohniskové vzdálenosti najde uplatnění zejména u sportovních a wild-life fotografů.

Optická konstrukce zde čítá celkem 20 čoček, uspořádaných do 14 skupin a obsahuje optický prvek s ultra nízkým rozptylem (Super UD) a šest čoček s velmi nízkým rozptylem (UD). Vestavěná stabilizace obrazu má účinnost až 5 EV a spolupracuje se stabilizací v těle fotoaparátů EOS R5 a R6, kdy je celková účinnost až 6 EV.

Ostření je zde v režii motoru Dual Nano USM, který je rychlý a tichý, upravený systém ostřících skupin umožňuje zaostřit už od 0,9 m. Stejně, jako u ostatních objektivů řady RF, i teno kousek je vybaven otočným prstencem pro ovládání vybraných expozičních hodnot. Zoomový prstenec má nově uživatelsky nastavitelný odpor při otáčení. Samozřejmostí je utěsnění proti nepříznivým povětrnostním vlivům.

Očekávaná cena: 82 990 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Canon RF 600 mm F11 IS STM a Canon RF 800 mm F11 IS STM

Na první pohled se mohou technické parametry těchto objektivů zdát naprosto nesmyslné, jejich místo na trhu je však zatím neobsazené – konstrukce s horší světelností a zároveň velmi dlouhým ohniskem je poměrně nová.

Canon zde vsadil na dostupnost a nízkou hmotnost a ačkoli je světelnost mizerná, díky stabilizaci v objektivu je možné prodloužit expoziční čas až o 5 EV (600 mm), respektive 4 EV (800 mm). Stabilizace spolupracuje i se stabilizací v těle fotoaparátu.

Oba dva objektivy mají skládací konstrukci, díky níž jsou v transportní poloze o 25 % kratší než v poloze pohotovostní. Zároveň jsou také kompatibilní s nově představenými telekonvertory EXTENDER RF 1,4× and EXTENDER RF 2×.

Vedle osvědčené stabilizace je u objektivů použit také tichý krokový motor a prstenec pro ovládání expozičních parametrů, novinkou je pak fakt, že clona je fixní.

Očekávaná cena:

Canon RF 600mm f/11 IS STM 21 490 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU
Canon RF 800mm F11 IS STM 28 190 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM

Tento portrétní objektiv bude velmi zajímavým kouskem hned ze dvou důvodů, jednak je to dobrá světelnost a jednak je to makrorežim, který umožňuje ostřit už od 35 cm. I při dané světelnosti není vzhledem k ohnisku problém rozostřit pozadí, krátká ostřící vzdálenost tomu ještě pomůže.

Při makrofotografii je možné dosáhnout zvětšení 1:2. Při portrétu i při makrofotografii přijde vhod optická stabilizace obrazu s účinností 5 EV, které může poskočit až na 8 EV s přístroji R5 nebo R6, ostření je v režii krokového motoru STM. Optická konstrukce je zde složena z celkem 12 čoček v 11 skupinách a obsahuje jeden UD člen pro eliminaci chromatické vady.

Očekávaná cena: 18 690 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Telekonvertory 1,4x a 2x

Canon EXTENDER RF 1.4x a EXTENDER RF 2x – vysoce výkonné a odolné telekonvertory s novou optickou konstrukcí rozšiřují schopnosti dnes uvedených objektivů RF 100-500mm F4,5-7,1L IS USM, RF 600mm F11 IS STM a RF 800mm F11 IS STM. Oba telekonvertory umožňují fotografům prodloužit ohniskovou vzdálenost kompatibilních objektivů při zachování obrazové kvality a rychlosti systému RF.

Očekávaná cena:

LENS EXTENDER RF 1.4X 16 090 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU
LENS EXTENDER RF 2X 20 090 Kč ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Tiskárna imagePROGRAF PRO-300

Nová A3+ tiskárna je určena zejména poloprofesionálům a pokročilým fotografům. Tiskárna nahrazuje model PIXMA PRO-10S a přináší jednodušší ovládání a také novou funkci obnovy trysek a korekci křivého tisku pro kvalitnější výtisky.

Tiskárna zvládá bezokrajový tisk až do formátu A3+ a pracuje s 10 pigmentovými inkousty Lucia Pro, specialitou je fotografický a matný černý inkoust, které doplňuje průhledný inkoust Chroma Optimizer, vyhlazující nerovnosti povrchu na lesklém nebo polomatném papíru.

Přidat komentář