CEWE Fotolab
Fotoaparát vánoční dárek

4 důvody, proč je fotoaparát perfektní vánoční dárek

Vánoce jsou za dveřmi a vy pravděpodobně vymýšlíte, čím potěšíte své blízké. Jasně, kniha a balík ponožek to jistí, my si ale myslíme, že to chce něco pořádného. Co takhle nový fotoaparát? Ten dokáže zažehnout novou vášeň, pomůže objevit nová místa a naučí člověka dívat se na svět jinýma očima.

Fotografování je unikátní koníček i řemeslo, kde se mísí umění, kreativita a technika. Dnes je fotografie mnohem dostupnější, než tomu bývalo v minulosti. Skoro každý má v kapse mobilní telefon, kterým občas „cvakne“ nějakou tu fotku. Díky tomuto „cvakání“ může každý objevit svůj skrytý talent a nebo najít novou zálibu. Pokud ve svém okolí znáte někoho takového, je nejvyšší čas jeho nebo její talent podpořit novým fotoaparátem!

Nikon Z 50

Focení na mobil vs. digitální fotoaparát

Existuje hodně fotografických žánrů, u kterých si lze jen stěží představit, že by mohly být seriózně foceny na mobil. Jedná se zejména o fotografování dynamických scén, např. při focení zvířat, sportu, akční reportáže a třeba i dětí – lidé mají smartphony plné rozmazaných fotek jejich potomstva.

Musíme ale uznat, že mobilní telefony za posledních pár let výrazně pokročily. Používají umělou inteligenci a složité softwarové algoritmy pro zlepšení fotografie v noci, nebo pro přidání uměle rozmazaného pozadí. Technologie je to fascinující, ale fyzika je zatím nepřekonatelná a nic se nevyrovná dobrému fotoaparátu s velkým snímačem.

Fotoaparáty sice neumí poslat zprávu na WhatsApp nebo nastavit minutku při pečení cukroví, o to lépe ale zvládají to, k čemu jsou navrženy – fotografování. Na jejich ergonomicky tvarovaném těle najdete řadu ovladačů, při natáčení videí i focení pomůže výklopný displej a jejich snímače zachytí technicky špičkové fotky i ve špatných světelných podmínkách.

Nejste ani fixovaní výběrem objektivu. Ne nadarmo výrobci smartphonů do svých přístrojů dávají více a více čoček. U chytrých telefonů bývá nejlepší fotoaparát ten hlavní – širokoúhlý. U fotoaparátu můžete objektiv vyměnit a přizpůsobit jeho schopnosti tak, aby přesně vyhovoval žánru, kterému se chcete věnovat.

Fujifilm X-T4

Čtěte také na blogu: „Vybíráme fotoaparát pro děti“

Fotoaparát změní pohled na svět

U dětí i dospělých je velmi důležité a inspirativní umět se dívat na svět kolem sebe. S foťákem často budete nacházet i v obyčejných věcech to neobyčejné – krásu skrytou v atraktivní kompozici či světelných podmínkách. Bude to znít jako klišé, ale stane se z vás díky tomu bystřejší a vnímavější člověk. Naučíte se kolem sebe vidět to hezké, zajímavé nebo provokativní, a sdílet to s ostatními. Naučíte se vnímat světlo, stíny, tvary a barvy. Sledování vašeho oblíbeného filmu bude provázet úvaha nad tím, jak byla scéna nasvícena a jak zdatní jsou kameramani při svém komponování.

Fotograf pracující se stativem. Nodal point

Fotografie zhmotní vzpomínky

Fotografování i natáčení videí má jednu úžasnou vlastnost – dokáže zmrazit čas a vytvořit tak vzpomínky na důležitá setkání, události nebo jen obyčejné chvíle, při kterých jste se cítili dobře.

Svými fotografiemi si můžete vyzdobit domácnost, můžete si vyrobit vlastní obrazy nebo kalendáře, kterými pak obdarujete své nejbližší. Focení může zlepšit vaše vztahy s okolím a také vytvořit úplně nové. Mít v rodině aktivního fotografa je skvělá věc, snímky se pak předávají z generace na generaci a připomínají tak společné chvíle, které se nemusí opakovat.

Fotka patří na papír! Podívejte se na kompletní nabídku našich produktů na www.cewe.cz

fotoobraz, cewe fotoobrazy, rámované obrazy

Začlenění se do fotografické komunity

Začínající fotograf se může poměrně rychle dostat do komunity fotografických nadšenců. Pokud se fotografickým prostředím nechá pohltit, čekají ho různé společné akce. Může být členem některého z mnohých fotoklubů, navštěvovat fotografické srazy, besedy a různé tematické výstavy. Naváže nová přátelství a kontakty, které se mu mohou hodit v mnoha oblastech života. Navíc se naučí hodnotit vlastní tvorbu, přijímat a předávat konstruktivní kritiku, díky níž se bude moci posunout na další fotografickou úroveň.

4 důvody, proč je fotoaparát perfektní vánoční dárek

Na závěr

Pokud chcete někoho obdarovat fotoaparátem, nedarujete jen přístroj. Předáváte jím zážitek ze všeho možného, co provází proces fotografování. Dáváte člověku možnost se vyjádřit, relaxovat, realizovat své nápady a trávit volný čas něčím krásným – technicky i esteticky. Fotoaparát může v lidech vzbudit nové pocity nebo nastartovat novou kariéru. Fotoaparát je prostě nejlepší dárek 🙂

Přidat komentář