CEWE Fotolab

Zábavné „plasťáky“: Fujifilm QuickSnap 400/27 vs. Kodak Water Sport 800/27

Tentokrát si budeme povídat o dvou jednorázových analogových fotoaparátech, ke kterým se hodí přirovnání „za málo peněz hodně muziky“.

Když přišlo toto zadání, řekla jsem si, že do toho jdu. Porovnání těchto dvou fotoaparátů byla opravdu zábava. Už jsem skoro zapomněla, jak těžké je pracovat s něčím tak jednoduchým. Možná se vám zdá, že si protiřečím, ale když používáte zoom a digitální zrcadlovku, tak věřte, že tohle nebyla jednoduchá výzva.

Máte pouze 27 snímků, nemůžete zoomovat, měnit ISO nebo ohniskovou vzdálenost a může se stát, že zachytíte něco úplně jiného, než jste chtěli. Omezoval mě čas a tím pádem i světlo, ale také fakt, že můžu udělat pouze 27 fotek a nevěděla jsem, zda danou situaci vyfotit, nebo ne. Stále jsem měla v hlavě myšlenku: „Stojí to za to? Nebude později něco zajímavějšího?“
Nebudu vám lhát, technicky samozřejmě neočekávejte nejlepší záběry. Jde spíše o hračku, která vyfotí i něco navíc. Retro barvy, šum, neostrost. To všechno nemusí být na škodu, právě naopak. Dodá to fotkám zajímavý, až umělecký rozměr.

Kodak Water Sport 800/27

Kodak Water Sport 800/27 čelní pohled
Kodak Water Sport 800/27

Vodotěsný obal? Ano, s tímto Kodakem můžete fotit i pod vodou, na obalu je uvedena maximální doporučená hloubka 15 metrů. Obsahuje film na 27 snímků s citlivostí ISO 800. Výsledky z tohoto foťáku mě opravdu mile překvapily příjemnými retro barvami. Ochranný obal je dokonce z recyklovaného plastu, sice je jednorázový, ale tolik s ním nezatížíte životní prostředí.

 

 

Fujifilm QuickSnap 400/27

Fujifilm QuickSnap 400/27 čelní pohled
Fujifilm QuickSnap 400/27

Trochu mě překvapilo snadné navíjení filmu. Každopádně barevně se mi líbí méně. Kodak byl v tomhle ohledu lepší, ale to je jen můj osobní názor. Porovnejte sami.

 

Kodak Water Sport 800/27

Fujifilm QuickSnap 400/27

Bratislava, pod mostem SNP

Kodak Water Sport 800/27 Bratislava, pod mostem SNP
 Líbila se mi „orámovaná“ Katedrála sv. Martina v kontrastu s oblohou a mostem SNP. Bratislavská dominantní budova v protikladu se socialistickým realismem a oblohou. Tento snímek pro mě znamená Bratislavu v pravém slova smyslu. Líbí se mi barevnost a drsný šum, který je patrný na betonové konstrukci mostu.
Fujifilm QuickSnap 400/27 Bratislava, pod mostem SNP
Záměrně nabízím stejné snímky z obou fotoaparátů, abyste je mohli lépe porovnat. Katedrála sv. Martina je tmavší než u Kodaku kvůli vyššímu ISO, ostrost je slabší a barevný šum mi na snímku i vadí. Detaily na betonové konstrukci mostu se ztrácejí.

Eurovea, nová Bratislava

Kodak Water Sport 800/27 Eurovea, nová Bratislava
Eurovea, nová Bratislava focenáKodak Water Sport 800/27
Fujifilm QuickSnap 400/27
Nyní se mi zdá, že fotografie u Kodaku je méně ostrá než u Fujifilmu. Zachycení slunce a reflexe je taktéž na dobré úrovni jako u konkurence.

Starý most, Bratislava

Kodak Water Sport 800/27 Starý most, Bratislava
Záběr na městskou etudu už fotoaparát v ostrosti nezvládl, ale líbí se mi barevnost. Kdybychom vedle dali fotografii z osmdesátých let, asi neuvidíme rozdíl.
Fujifilm QuickSnap 400/27 Starý most, Bratislava
Snímek Bratislavy je za mě horší než u Kodaku, ostrost je ještě slabší.

Detail na magnólii, Medická zahrada Bratislava

Kodak Water Sport 800/27 Detail na magnólii, Medická zahrada Bratislava
Pokus o detail s jednorázovým aparátem je velká zábava. Musíte počítat s odchylkou mezi tím, co vidíte ve hledáčku a co bude skutečně na fotografii. Je to rozdíl, ale výsledek mě mile překvapil.
Fujifilm QuickSnap 400/27 Detail na magnólii, Medická zahrada Bratislava
Zase trochu tmavší záběr, ale samozřejmě to je kvůli nižšímu ISO. V detailu je však ostřejší než u prvního modelu.

Klarisky, Bratislava

Kodak Water Sport 800/27 Klarisky, Bratislava
Tuto fotku miluji, atmosféra je za mě dokonalá, snímek krásný, ostrost dostačující.
Fujifilm QuickSnap 400/27 Klarisky, Bratislava
I tento snímek je pro mě favoritem kvůli zachycené atmosféře. Obecně se mi zdá, že v detailu blíže k objektivu je Fujifilmu ostřejší.

Vlhkost města, Petržalka, Bratislava

Kodak Water Sport 800/27 Vlhkost města, Petržalka, Bratislava
Když výrobce píše, že je fotoaparát opatřen vodotěsným obalem, tak to zkrátka musíte vyzkoušet. Fotila jsem mléko ve vodě v akváriu. Nutno přiznat, že možnosti fotoaparátu jsem přecenila :D. Ani zde jsem netrefila správnou ohniskovou vzdálenost od objektu. Doporučuji fotit něco více vzdáleného.
Fujifilm QuickSnap 400/27 Vlhkost města, Petržalka, Bratislava
S tímto analogem není možné fotit pod vodou, jako u předchozího modelu. Takže se zůstalo pouze u focení před akváriem. I zde jsem možnosti přecenila :D. Netrefila jsem správnou ohniskovou vzdálenost od objektu, v našem případě mléka. Ale opět to není chyba fotoaparátu, ale má. Každopádně je to lepší, než co se vyfotilo na Kodak.

S oběma analogovými fotoaparáty se pracovalo jednoduše. Pokud máte doma teenagera nebo jste vy sami nadšenci pro zrnitost a zajímavou barevnost, s tímto druhem fotoaparátů zažijete opravdu zábavné focení a k tomu navíc nepopsatelně nervózní čekání, než budou vaše fotografie vyvolány.

V případě, že plánujete oslavu, svatbu nebo výlet s přáteli a chcete tyto foťáčky použít jako formu zábavy pro hosty, je to produkt právě pro vás. Na každý stůl můžete umístit fotoaparát se vzkazem „chci vidět tento den vašima očima“. Získáte tak jedinečné momentky. Tím, že jde o jednorázovky, nemusíte se bát výměny filmu ani žádného nastavení fotografických parametrů. Celý fotoaparát následně odevzdáte na vyvolání. V laboratoři ho zpracují, vyvolají a zdigitalizují. Vám přijde balíček fotek a CD.

 

A když se ptáte, kam byste si takové fotografie dali, mám pro vás tip:
Stačí použít rámečky a vytvořit si z vašich fotek galerii do chodby nebo obýváku.

Děkuji vám, že jste si přečetli tento článek a těším se na vás znovu příště.

 

Ingrid Neveova

Miluji výtvarné umění, což se taky odrazilo i na výběru tématu mé diplomové práce. Kreativně aranžovaná fotografie, promítaní na nahé lidské tělo, bylo vlastně malování světlem. A co je fotografie - přesně to malování. Podťe se učit, inspirovat a hrát.

Přidat komentář