CEWE Fotolab

Nikon MB-D17: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Battery grip Nikon MB-D 17 je název pro originální bateriový grip, který je zatím výhradně určený pro model Nikon D500. Tento grip, tak jako většina, usnadňuje manipulaci při fotografování na výšku a slouží pro umístění akumulátoru navíc.

Jeho ovládací prvky jsou tak přirozeně rozvrženy pro vertikální držení a ovládání. Nabízí aretační páčku vypnutí a zapnutí ovládacích prvků samotného gripu. Uvnitř je umístěno tlačítko spouště. Dále tlačítko aktivace automatického zaostřování
AF-ON, sekundární hlavní a pomocný příkazový volič.
Nově se zde setkáme s tlačítkem drobnějšího charakteru u spouště, které jde, podobně jako většina tlačítek na gripu, uživatelsky přizpůsobit k obrazu svému. Osobně se mi pro toto tlačítko hodí změna ISO, přičemž pro toho, kdo používá AUTO ISO, je pak logické například použití nastavení korekce expozice. Samozřejmě je zde i joystick pro změnu ostřících bodů a opět i v tomto režimu přehrávání si ovladač můžete nakonfigurovat dle svého.

d500

K samostatnému pořízení tototo výrobku mě vedla naprosto osobní věc. Někteří milují extra velikost a hmotnost svého fotoaparátu. Někteří budou tento výrobek naprosto ignorovat a budou spokojeni s váhou i velikostí samotného fotoaparátu.

Protože je Nikon D500 akční rychlou kamerou určenou primárně ke sportufocení volně žijících zvířat, má pořízení gripu Nikon
MB-D17
několik nepřehlédnutelných výhod. Kromě samotné ergonomie při focení na výšku bez nutnosti nepřirozeného ohybu ruky, je to i výdrž další vložené baterie a vyváženost celé sestavy při použití teleobjektivů, zvláště těch delších a světelnějších.

Pro profesionála disponujícího fotoaparátem s integrovaným gripem pak není problém přehodit těla bez pocitu, kdy se necítí dobře pro vyváženost těžkého objektivu visícím na malém těle.

Kvalita a konstukce
Téměř ke každému fotoaparátu s možností volitelného bateriového gripu existují alternativní výrobci třetích stran. Nejinak je tomu i v případě Nikon MB-D17. Samozřejmě cenově jsou tyto výrobky leckdy za třetinu ceny gripu originálního.nikon_mb-d17__80047110_1

A nyní se na celou věc podíváme trochu zevrubněji. Rozdíl cen je patrný na první pohled. Ten další pohled však odhalí, co můžeme očekávat od originálu a to je dokonalá přilnavost těla a gripu. Dále pak naprosto stejný chod ovládacích prvků a rolerů a stejné je i provedení a použité materiály.

V neposlední řadě poctivé utěsnění vůči prachu a stékající vodě a zde si musíme uvědomit že touto vlastností nedisponuje žádný z výrobců třetích stran.

pixel-mb-d17
mb-d17

Také rozdíl materiálů a vyztužení a rovněž slícování je odlišné. Většinou plast, či v lepším případě nějaká forma magnézia, které však postrádá ono vyztužení spojů. Toto provedení je markantní zvláště za použití těžších teleobjektivů a má za následek nepříliš dokonalou formu pevnosti.

Tímto jevem originální Nikon MB-D17 rozhodně netrpí. Vše působí pevně, kvalitně slícované a i aretační kolečko za jehož pomocí se grip upevňuje, je nyní menší a je tvořeno dvěma částmi, které do sebe zapadají a grip se tak při používání nepovoluje. Rovněž nelze přehlédnout variabilní kusovou kvalitu výrobců třetích stran. Pokud opomeneme zvýšenou odolnost proti prachu a stékající vodě, faktem zůstává, že některé kusy budou sloužit a korektně fungovat ke spokojenosti méně náročných uživatelů. Ale najdou se kusy, které kromě horší mechanické konstrukce, budou v klidovém režimu nadměrně vybíjet baterie či nebudou zaručovat dostatečný kontakt s tělem fotoaparátu. Koupí originálního gripu a příslušenství, byť za vyšší cenu, se lze těmto případným komplikacím vyhnout, neboť takový výrobek je konstruován pro daný typ fotoaparátu přímo výrobcem.

Možnosti napájení pro MB-D17
V příslušenství gripu jsou dva adaptéry pro možnost napájení. Může být napájen lithium-iontovou baterií Nikon DEN-EL 15 nebo šesticí běžných tužkových baterií velikosti AA. Udávaná výdrž dle norem je 1250 a 1260 pro tužkové baterie. Udávaná čísla jsou pouze na počet snímků, přičemž v běžné praxi jde tento počet dolů v závislosti na používání a nastavení fotoaprátu. Osobně jsem se reálně dostal, bez použití LV (live-view) či natáčení videa, se zapnutou stabilizací VR na objektivu a následná kontrola snímků + běžné promazání, na 600-700 snímků pro originál EN-EL 15tužkové baterie.

en-el15
en-el15

Je zde možnost mít další baterii EN-EL 15 v těle fotoaparátudruhou v gripu. Následná konfigurace a využití upřednostnění té které baterie, se provádí v menu přístroje.

Další možností, samozřejmě nákladnější, je za pomocí volitelného adaptéru baterií BL- 5 (nutno dodatečně dokoupit) napájet grip litium-iontovými bateriemi Nikon EN-EL 18/EN-EL- 18a. Ty jsou shodné s profesionálními fotoaparáty D4/D4s a D5. Tuto možnost určitě využijí profesionálové či amatéři vlastnící aktivně tyto fotoapráty, těm pak odpadá ivestice do nákladného příslušenství v podobě další nabíječky a baterií. Jedinou a relativně malou investicí je držák BL-5. Toto řešení mohu jen doporučit, kdy se v případě použití EN-EL 18a lze k udávanému číslu – krásných 2500 snímků na jedno nabití – opravdu skutečně dostat a to i za běžného přehrávání a následné kontroly.

nikon_en-el18a_1_z1
EN-EL18a
nikon_mh-26a
MH-26a

I v tomto případě lze mít baterii EN-EL 18a v gripu a druhou EN-EL 15 v těle fotoaparátu a zde je už opravdu neskutečná výdrž. Osobně tuto možnost kvituji, neboť v případě nutnosti sundání gripu mi fotoaparát Nikon D500 stále funguje a mohu tak spokojeně a pohotově fotografovat v situaci,kdy by jinak grip překážel.

Daní za luxusní výdrž velké baterie EN-EL 18a je, pokud už nevlastníte Nikon D4s nebo D5, nutnost nemalé investice do nabíječky MH- 26asamostatné baterie a držáku BL-5.To si musí každý zhodnotit sám.
V každém případě možností je spoustu jak uživatelsky přizpůsobit grip Nikon MB-D 17. Záležet bude jen na vašich požadavcích ohledně výdrže a vaši peněžence.

Výhody:

  • Výborná ergonomie
  • Utěsnění proti prachu a stékající vodě
  • Perfektní zpracování oproti náhražkám od jiných výrobců
  • Větší výdrž
  • Vyváženost s teleobjetivem

Nevýhody:

  • Větší váha
  • Cena (Ti co ho opravdu využijí však nebudou litovat)
  • Další investice

 


Recenzi pro Vás připravil:

jaromír

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf a zákazník FOTOLAB.cz

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář