CEWE Fotolab

Nikon D7100: Uživatelská recenze

Digitální zrcadlovka Nikon D7100 je na trhu již skoro tři roky a i po vydání svého nástupce Nikon D7200 se stále řadí mezi nejprodávanější zrcadlovky.

Fotoaparát se řadí do poloprofesionální třídy a je tedy určen především pro středně pokročilé až pokročilé uživatele.   nikon D7100

Procesor EXPEED 3, který byl používán i v profesionální třídě, umožňuje sériové snímání až 6 snímků/s. O ostření se stará 51-bodový systém Multi-CAM 3500DX s 15 křížovými body. Citlivost snímače můžete zvolit v rozsahu 100-6400, v rozšířeném režimu je to až 25 600 ISO.

Optický hledáček se oproti D7000 nezměnil, zůstalo se u pentagonálního hranolu se 100% pokrytím a 0,94× zvětšením.
Ergonomické tělo vážící 765 g má celkové rozměry 135,5 × 106,5 × 76 mm, je utěsněné proti prachu a vlhkosti a jeho zadní a vrchní část je vyrobena z hořčíkové slitiny.
Je pokrytý měkkým plastickým materiálem, který se krásně drží a neklouže.

D7100_DoubleSlot_2
D7100

Zvolil jsem Nikon D7100 v balení se setovým objektivem 18-105 mm f/3,5-5,6 AF-S DX. V balení naleznete kromě přístroje s objektivem také poukaz na 4x čištění čipu v hodnotě 2.000,-, popruh, krytku těla, očnici (nasazenou) + krytku, USB kabel, baterii EN-EL15, nabíječku, software, ViewNX2 a uživatelskou příručku.

Celá ergonomie je na špičkové úrovni a manipulaci s fotoaparátem a rozložení tlačítek jsem si ve většině případů nemohl vynachválit. Oproti staršímu Nikonu D7000 zde přibylo tlačítko „i“, na které jsem si z počátku nemohl zvyknout, jelikož na jeho místě bylo původně tlačítko pro přiblížení. Toto tlačítko slouží pro nastavení různých funkcí fotoaparátu, jako je například volba velikosti obrazového pole, nastavení funkce HDR či nastavení Picture Control.
Dále zde nachází již tradiční tlačítka přiblížení, oddálení a tlačítko nápovědy, pomocí kterých si lze rychle přenastavit i vyvážení bílé, zpracování snímků (režimy JPEG a RAW) a citlivost. Nad nimi se nachází ještě tlačítka pro vstup do MENU, přehrávání a mazání snímků.D7100_18_105

Převážnou část zadní strany tvoří 3,2 palcový displej s rozlišením 1 228 800 pixelů, bohužel ale není výklopný ani dotykový.
Na pravé části zadní strany se nachází info tlačítko, volič živého náhledu a tlačítko pro jeho aktivování, aretace volby zaostřovacích polí a multifunkční volič. Jako poslední je zde blokace ostření a hlavní volič.

Na vrchní straně nalezneme voliče expozičních a snímacích režimů, ty jsou nyní již aretované. Jsou zde k dispozici, (kromě již klasických automatických režimů, dvou uživatelských režimů a P, S, A, M), také scénické režimyspeciální efekty, jejichž využití si ukážeme v praxi.
Ze snímacích režimů si můžete vybrat mezi jednotlivým, sériovým (rychlým i pomalým) snímáním, tichou expozicí, samospouští a předsklopením zrcátka.

Dále je zde integrovaný blesk se sáňkami, stavový displej, nastavení a korekce expozice, tlačítko nahrávání, hlavní vypínač a spoušť.

Celá levá strana fotoaparátu patří vstupním a výstupním konektorům a najdete zde opravdu vše, co byste v praxi mohli potřebovat. Jako je výstup pro HDMI, sluchátka či vstup pro připojení externího mikrofonu či Wifi adaptéru.

Nikon D7100

Nikon D7100

Zrcadlovka má dva sloty pro SD karty, které můžete používat ve více režimech, a to:

  1. v režimu přeplnění – po zaplnění jedné se začnou data ukládat na kartu druhou)
  2. v režimu záloha – data jsou ukládána na obě karty duplicitně
  3. režimu rozdělení – tedy ukládání fotek formátu. NEF na jednu kartu a JPEG (případně videa) na druhou.

Fotoaparát v praxi
Co se týče manipulace a ovládání fotoaparátu samotného, byl jsem naprosto spokojen. Ergonomie je opravdu na špičkové úrovni a rozmístění tlačítek bylo opravdu precizně vymyšleno a vidím zde i pokrok od D7000 – vše přesně sedí na jednotlivé prsty a vy se tak můžete plně soustředit na focení.

Specifické fotografické režimy
Jak už bylo zmíněno dříve, fotoaparát disponuje mnoha specifickými režimy, kromě P, S, A, M (program, priorita času / clony a plný manuál) zde nalezneme i nastavení scén, dva uživatelské režimy, dva automatyrežim se speciálními efekty.

Scénické režimy

  • Selektivní barva v tomto režimu si můžete zvolit 1-3 barvy, které chcete na snímku zachovat. Všechny ostatní se převedou do černobílého spektra.
  • Silueta – maximalizuje kontrast mezi popředím a pozadím, jde prakticky o automatické zvýšení času uzávěrky tak, aby se vytvořil právě tento efekt.
  • Barevná skica – jak již název napovídá, tento efekt má vykreslit výsledný obrázek do barevné skicy, tento efekt však není moc zdařilý a fotky jsou velmi často přesvětlené nebo právě špatně vykreslené, tedy nepoužitelné.
  • Efekt miniatury – tento efekt spočívá ve zvýšené saturaci barevrozmazání spodního a dolního okraje. Toto řešení způsobuje právě efekt miniatury.

Ostření
Abyste docílili ostrých snímků, výrobce vybavil fotoaparát 51 ostřícími body, z toho je 15 křížových. Zvolit si můžete již klasicky z různých ostřících režimů, buďto pro ostření statické (jednorázové), nebo kontinuální (nepřetržité).

ostřící body nikon D7100

Ostření je i se setovým objektivem rychlé a téměř vždy naprosto přesné. Probíhá buďto na detekci fázové, nebo v případě živého náhledu na detekci kontrastu, to se oproti svému předchůdci o malinko zrychlilo. Skvěle funguje i režim 3D sledování objektu, který dokáže přeostřovat na pohybující předmět pomocí okolních ostřících bodů.

ISO, Šum
Velmi důležitou vlastností každého dobrého foroaparátu je schopnost poradit si při horších světelných podmínkách, kdy musíte více zvyšovat ISO.

Nikon D7100
nikon D7100

šum u D7100

Jak už bylo zmíněno, v základním nastavení můžete volit z rozsahu 100-6400 ISO, v rozšířeném režimu se dostanete až na hodnotu Hi 2.0, tedy 25 600 ISO.
Tento model se však šumem potýká velmi dobře.

Video
Pokud se rozhodnete touto zrcadlovkou natáčet videa, můžete si vybrat ze dvou rozlišení, a to HD (1280 x 720) nebo FullHD (1920 x 1080). Snímkovací frekvence se posunula na 30p pro fullHD rozlišení, s možností zvolit i 60p při zapnutém extra cropu. Pro uživatele, kteří nevlastní externí mikrofony potěší ten zabudovaný, tentokrát již ve stereo provedení. Jak kvalita záznamu, tak i kvalita zvuku je…

Shrnutí
I když je na trhu už nástupce tohoto modelu, Nikon D7100 nám stále potvrzuje, že rozhodně nepatří mezi „staré železo“ a i v dnešní době má toho opravdu hodně co nabídnout. Pokud se tedy rozhodujete mezi pokročilými APS-C zrcadlovkami, ale nechcete investovat do Nikon D7200, je tento fotoaparát ideálním řešením.

Přidat komentář