CEWE Fotolab

Těhotněj kuchař: „Občas se mi stane, že zapomenu zapnout kameru…“

Pana Jaroslava alias Těhotnýho kuchaře můžete znát díky jeho vlastním videoreceptům okořeněným osobitým ostrovtipem. V rozhovoru naleznete nejen jeho postřehy a zkušenosti z natáčení videí na sociální sítě, ale také něco málo přímo o něm a jeho cestě od úplných začátků až k nynějšímu životu influencera.

Quinoa salad with beet root and spinach

Jak jste se dostal k vaření?

Začal jsem vařit už asi v deseti letech. Pro návštěvy jsem dělal opečený točeňák, smažený brambůrky, k tomu hořčici, kečup a nakrájenou cibuli. To byl rok 1985. Když byli rodiče v práci, byl jsem schopný si cokoli ohřát, či uvařit taková ta základní jídla: polévky z pytlíku, krupicovou kaši, párky, špagety s kečupem. Vzpomínám si, že když mi bylo asi osm let, připálil jsem čaj. Byl jsem sám doma s horečkou, koukal na Studio Kamarád a ohříval si už uvařený čaj, jenže jsem u televize usnul a vzbudil mě až kouř v kuchyni.

Odkud vzešel název Těhotnej kuchař? 

Moje přítelkyně, se kterou jsem přes deset let, mě asi v roce 2015 ze srandy namalovala z profilu. Jednou čarou za pět sekund. Já si tu kresbu vyfotil, a když jsem vymýšlel přezdívku na sociální sítě, na tu kresbu jsem si vzpomněl a celé to do sebe zapadlo. 

Co Vás inspirovalo k rozjetí kariéry influencera?

Pandemie koronaviru. Byl jsem dlouho zavřený doma, měl uzavřené provozovny, nudil se a hledal zdroje příjmu. 

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar
Během natáčení se používal fotoaparát Canon EOS R10 a malá vlogovací kamera Canon PowerShot V10

Čtenáře by určitě zajímaly rady, jak přijít k takovému množství sledujících a udělat svůj obsah zajímavý? 

Já to v podstatě doteď přesně nevím. Celé to běželo a běží samo nějakým volnoběhem. Je za tím spousta práce, řekněme 250 – 300 hodin měsíčně. Chce se to jen trefit sledujícím do noty. Na tématu asi úplně nezáleží. 

Je nějaký konkrétní okamžik nebo video, od kterého jste zaznamenal opravdu velký příval fanoušků?

Ten zásadní zlom v nárůstu sledujících na mém kanále, hlavně na TikToku, nastal v době, kdy jsem videa začal dabovat místo toho, abych do nich dával podkresové písničky. Před dabováním mi sledující naskakovali po stovkách až tisících měsíčně a od té doby, co jsem začal dabovat, byl nárůst po desetitisících za měsíc. Dál to bylo taky zveřejnění konfrontačních videí základních jídel, jako třeba krupicová kaše, míchaná vajíčka nebo bramborová kaše, kdy se lidé pod příspěvkem začali dohadovat, jak je to správně a jak to má vlastně být.

Velký nárůst sledujících na Instagramu nastal ve chvíli, kdy Leoš Mareš na Evropě 2 v ranní show zmínil můj účet. Za 2 dny mi na účtu naskočilo 30 tisíc sledujících.

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar

Na které platformě jste začal? Sociálních sítí a možností je v dnešní době hodně. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody, kde se prezentujete a na kterých jsou nejlepší ohlasy?

Úplně ze začátku jsem zkoušel YouTube, akorát pro začátečníka, jako jsem byl já, tam bylo velmi těžké prorazit. Postupem času jsem objevil TikTok, kde počet sledujících exponenciálně rostl od té doby, co jsem videa začal dabovat, a následně se začaly nabalovat ostatní sítě. Aktuálně mám největší komunitu na Facebooku, což v dnešní době není úplně běžné. I když se nedají dohledat přesná číselná data jako na Instagramu, myslím, že mám nyní nejsledovanější profil na Facebooku v České republice.

Stal se Vám nějaký karambol při natáčení videoreceptu? Dokážu si živě představit, že mně by při pokusu natočit recept spadl telefon do hrnce a bylo by po vaření.

Několikrát se mi stalo, že mi telefon i se stativem spadl do jídla. Dokonce je to ve dvou videích i vidět. Jedenou mi spadl do osmi litrů vaječnýho likéru a jednou i do základu na svíčkovou. Ty nepovedené záběry jsem tam nechal a jsou součástí videoreceptu.

Natáčíte vše sám, nebo občas potřebujete k ruce nějakou tu výpomoc? Přeci jen při vaření by se hodilo mít jednu ruku navíc. Ještě natáčet video, to musí být někdy zapeklitá situace.

Z počátku jsem měl telefon strčenej v hrnečku, podepřenej utěrkou, aby nesklouzl. Postupem času jsem pořídil stativ. Většinou natáčím sám, ale teď od září se zapojil i můj syn a začal mi s natáčením pomáhat.

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar

 Střih videí provádíte taky sám? Stříháte to všechno v appce v mobilu, nebo používáte počítač se speciálními programy?

Ano, od začátku tvorby na TikToku si videa stříhám sám v aplikaci CapCut, která patří pod TikTok. Dosud jsem stříhal všechno sám. Od září, kdy mi s natáčením pomáhá syn, videa přestříhává on a poté společně dolaďujeme detaily.

Uvádíte, že za tvorbou stojí 250 – 300 hodin měsíčně. To je určitě nejen časově náročné. Zvládáte vyvážit s influencerstvím i osobní život?

Ze začátku jsem natáčel, stříhal a zveřejňoval video každý den. Samozřejmě to mělo neblahý vliv na rodinnej život. Postupem času jsem ubral a zveřejňuji tři až čtyři videorecepty týdně.

Co Vám dodává největší motivaci k pokračování ve Vaší dráze?

Hlavně to jsou moji sledující a jejich pozitivní reakce. Často se mi stane, že kromě videoreceptu a mluveného komentáře lidi ocení to, že jim při špatném rozpoložení zvedám náladu.

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar

Člověk by si řekl, že s takovým množstvím videí musí jednou ty recepty dojít. Odkud čerpáte inspiraci na další nápady?

Ty nejznámější recepty, jako je svíčková, guláš, vepřo knedlo zelo a tak dále, jsem samozřejmě už natočil a vydal. Teď se možná stane, že se k některým vrátím a natočím nové verze. V záloze mám excelovou tabulku, kam si ukládám nápady na recepty. Už je tam asi 250 řádků. Na ty jsem zatím nešáhl. Vždycky mě napadne něco jinýho, ale později se k tomu určitě dostanu.

Na videu je vidět, jak fotka připraveného jídla krásně prokoukne oproti ploché fotografii z mobilu. Uvažujete, že byste přešel na fototechniku?

Doteď jsem všechny náhledové fotografie dělal na iPhone a teď už jsem domluvený s mojí paní, že mě postupně naučí fotit s Canonem R5, který máme doma, aby ty náhledové fotky vypadaly mnohem líp.

 

Podívejte se na video z natáčení: Některé okamžiky si zaslouží Canon – Těstoviny Al Napalm s Těhotným Kuchařem – YouTube

 

Daří se natáčení reels při vaření podle Vašich představ na první pokus? 

Dřív to tak bylo. Neměl jsem na sebe ani velké nároky. Postupem času jsem ale přísnější a třeba tak každý pátý až osmý recept nakonec nevydám, protože jsem z nějakého důvodu nespokojený.

Ten pocit znám taky, jen s fotografiemi. Co bývají ty překážky, kvůli kterým jste nespokojený?

Důvody bývají různé. Občas zkouším nový recept, který jsem v životě nevařil, a výsledná chuť neodpovídá tomu, co jsem od toho očekával. Pokud nejsem s jídlem chuťově ani obrazově spokojen, nebudu ho doporučovat ani mým sledujícím. Občas se mi taky stane, že zapomenu zapnout kameru a některé záběry mi prostě chybí a nejde to pak dohromady složit.

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar

Všimla jsem si, že máte vlastní kuchařku, aktuálně vyšla druhá, a máte dokonce vlastní pivo. Jaké další věci od Vás můžeme vidět?

Ano, první kuchařka vyšla v listopadu loňského roku. Prodalo se už 19 000 výtisků, což mě neskutečně těší. Druhý díl je v prodeji teprve týden. Pivo mělo taky skvělý ohlas. Uvařili jsme už čtyři várky, což je asi 20 000 plechovek a všechno se prodalo. Před Vánoci chystáme mimořádnou zimní edici: 15° speciál. Ještě bude vycházet speciální desková hra inspirovaná mojí tvorbou.

Necháváte, nebo nechal jste se někde inspirovat? Ať už recepty, videotvorbou nebo stylem projevu?

Sleduji hodně profilů o vaření a měsíčně zhlédnu stovky videoreceptů. Kolikrát se nechám něčím inspirovat, ať už receptem, stylem záběru nebo střihem. Snažím se si z každého videa vzít to dobré a pak už to dělám podle sebe.

Máte pro naše čtenáře nějakou radu, jak vlastní tvorbou upoutat na sociálních sítích?

Být originální, dřít, dřít a dřít.

Jaroslav Vajgl, Těhotnej kuchař, @tehotnejkuchar

 

Se slevovým kódem CANON15 získáte u nás 15% slevu na fotoaparáty Canon EOS R6 Mark II, R10 a naše novinky – Canon PowerShot V10, tiskárny Canon PIXMA G640 a G540

Caroline Dostál Kotrlová

Dlouhodobě jsem získávala zkušenosti napříč různými fotografickými žánry od sportu, přes reportáž až k portrétu. Nejbližší je mi však svět zvířat. V mém portfoliu nejčastěji najdete koně, jezdectví a psy ve spojení s člověkem i bez něj. Věnuji se ale také tématickým fotoprojektům s příběhem a nádechem fantasy. Fotím na techniku Nikon a Sigma, ale ráda pravidelně testuji fototechniku různých značek i kategorií.

Přidat komentář