CEWE Fotolab
Akumulátor fotoaparátu

Jak šetřit baterii fotoaparátu?

Známe to asi všichni. Před námi se už rýsuje dokonalý snímek, čekáme na perfektní okamžik ke stisknutí spouště a najednou zjistíme, že se nám vybila baterie (akumulátor). Pojďme se nyní podívat, jak je udržet v co nejlepší kondici a také jak efektivně řídit jejich spotřebu během focení, aby byla výtěžnost co nejvyšší.

Jak se starat o akumulátor fotoaparátu

Nejčastěji se dnes setkáme s akumulátory typu Li-lon a Li-pol, u kterých se péče z dlouhodobého hlediska opravdu vyplatí. Jak na to? Akumulátor je dobré skladovat při nižších teplotách, ideálně mírně pod 20°C. Mráz a také příliš vysoká teplota totiž výrazně snižuje celkovou jejich životnost.

Spíše se vyhněte neustále 100% nabitým akumulátorům. Pokud jsou nabité kolem 40 %, pak je jejich životnost až 3x delší. Ani úplné vybití akumulátoru nesvědčí. Zkrátka každý extrém je špatně z pohledu dlouhodobé životnosti. V nejhorším scénáři nesprávná péče může vést až k  trvalému poškození (většinou dojde k omezení životnosti).
Pozor je potřeba dávat také na vlhkost. Stačí malé kapky vody a akumulátor může být na odpis. Svou práci v tomto případě dobře odvedou zavírací igelitové sáčky nebo plastové krabičky s těsněním.

Jak nafotit na akumulátor co nejvíce fotek

Výrobci fotoaparátů uvádějí pro své výrobky orientační výdrž baterií (akumulátorů). Častým standardem je metodika dle CIPA (Camera and Imaging Products Association). Hodnoty jsou opravdu jen orientační a často nafotíte mnohem více snímků, či méně, než je uvedeno u technické specifikace fotopřístroje. Příčin je vícero, níže je uveden přehled nejčastějších činností, které razantně snižují kapacitu:

  • focení přes živý náhled u digitálních zrcadlovek
  • dlouhodobé průběžné zaostřování
  • časté používání autofokusu obecně (kdo zaostřuje manuálně, resp. si to může dovolit dle focené scény, rozdíl určitě pozná)
  • zapnutý stabilizátor obrazu, dlouhodobé používání
  • neustále zapnutý expozimetr
  • dlouze zapnutý LCD (např. při častém prohlížení vytvořených fotografií, či expozičních hodnot)
  • natáčení videa
  • časté focení na velmi dlouhé expozice v řádech desítek sekund až minut (opět nejvíce zřetelné u foťáků se zrcadlem, které když je sklopené, tak foťák má vysokou spotřebu)
  • ponechání baterie v mrazivých teplotách

Pokles výdrže akumulátoru může být, zvláště u focení přes Live view zrcadlovek, klidně i o 50%. U mnoha zrcadlovek jste schopni nafotit (dle CIPA) bez problémů 1000 – 3000 snímků na jedno nabití, někdy i více. U foťáků s elektronickým hledáčkem, či pouze LCD displejem je to však horší skóre, počet vytvořených snímků se většinou pohybuje v rozmezí 300 – 1000.
Ideální variantou je vybavit se vícero náhradními akumulátory. Zvláště pro CSC fotoaparáty a kompakty obecně je to velmi vhodné zvážit. Náhradní baterie, které nosíme sebou, bychom měli mít vždy v teple. Ideálně někde u těla, třeba v náprsní kapse.

Akumulátory a baterie „až“ na prvním místě!

Víme, že někdy se při focení prostě nechceme nechat omezovat. V takovém případě je potřeba myslet na akumulátor a jeho dostatečnou výdrž. Prodloužení jeho životnosti se vyplatí nejen v terénu, ale také z finančního hlediska.

Přidat komentář