CEWE Fotolab

Sport kreativně

Díky dnešní zrychlené době plné technologií, jako jsou chytré telefony a fotoaparáty za bezkonkurenční ceny, můžeme své sportovní zážitky fotografovat a natáčet snadněji, než kdy dřív. Ale jak na to, abychom zachytili ten správný a jedinečný okamžik?

foto: David Buček
foto: David Buček

Velká skupina opravdu prvotřídních fotografů sportovní události často vyhledává. Fanoušci sportovní fotografie i sportovní nadšenci potom jejich fotografie hledají na internetu a sdílí na sociálních sítích. Mezi ty vůbec nejzajímavější a nejlepší (nejen) sportovní fotografy patří například Dan Vojtěch, který fotí hlavně extrémní sporty a nápadité, inovativní projekty.
Nebo Martin Kozák, který přistupuje ke sportovní fotografii naprosto jiným způsobem, než ostatní fotografové a v jeho galerii najdete velmi zajímavé skvosty, které by se krásně vyjímaly jako velkoformátové fotoobrazy. A to jsou jen dva z mnoha, kteří v této kategorii vynikají.

Spousta z nás ale touží po vlastních sportovních fotografiích. Chceme zachytit ten jedinečný moment, kdy sportovec provádí svoje triky na skvělých, neopakovatelných fotografiích.

foto: David Buček
foto: David Buček

Proto jsem se rozhodl napsat tento článek, který bude trochu jiný než ty ostatní.
Zaměříme se zde především na základní informace o tom, jak fotit sport, co vše potřebujeme znát, jak si se sportovní fotografií poradit a jak docílit nejlepších výsledků.

Samotné odvětví sportovní fotografie je poměrně obtížné a vyžaduje praxi a čas strávený s fotoaparátem v ruce. Než se propracujete ke špičkovým výsledkům, chvíli to trvá.
Celý proces ovládání fotoaparátu a další potřebné techniky se však po čase stane rutinním a jednoduchým. Od té chvíle se budete moci plně věnovat správnému vystižení atmosféry a můžete začít pořádně experimentovat.

Této výzvy se nebojte a pokuste se užít si focení naplno! Nebude to snadné, ale pokud se tomu budete náležitě věnovat, tak se výsledky dostaví rychle.
Sportovní fotografie není ani příliš pohodlný obor, u kterého byste trávili čas v teplém a suchém ateliéru – ne vždy se fotí za krásného počasí, ale ani zima, déšť, horko, vítr, nic z toho vás nesmí zastavit. Když ale budete pravidelně fotit a budete na sobě pracovat, výsledky se dostaví.

f_cernik-klinovec-web
foto: David Buček

V první řadě byste si měli najít inspiraci. Velkou studnicí informací a nápadů, která vám pomůže při focení sportovce nebo sportovní události můžete najít na internetu, v časopisech, reklamách a sportovních filmech. Čerpat můžete také od profesionálních nebo amatérských fotografů a vstřebávat informace ze všech dostupných zdrojů.

Jedním ze základních předpokladů pro vytvoření perfektní sportovní fotografie je dokonalá znalost vašeho fotoaparátu a techniky, kterou používáte. Ve sportu není času nazbyt – vše probíhá ve zlomcích vteřin a ne vždy sportovec daný výkon může zopakovat několikrát po sobě.

Proto je velmi důležité umět pracovat s technikou, kterou používáte.  Pokud fotíte například nějakou sportovní událost a né inscenované záběry, máte většinou jen jednu příležitost pořídit dokonalou fotografii. Promeškat ji, protože si zrovna nevíte rady se správným nastavením, to je asi ta nejhorší varianta.

foto: David Buček

Ani vysoká úroveň vaší technické výbavy (tedy fotoaparátu, objektivů a dalších fotografických pomůcek) nemusí vždy znamenat 100% úspěch.
Dobrá fotografie se skládá z více elementů a důležitá je tedy nejen její technická kvalita, ale i to, jak budete pracovat s prostředím, kompozicí, případně samotným sportovcem. Všechny elementy závisí jeden na druhém a pokud jedna věc z celého celku nevyjde, nemusí se dílo podařit.

foto: David Buček

Z toho důvodu si vždy před focením zjistěte co nejvíce informací o dané sportovní události. Nebo pokud fotíte přímo pro konkrétního sportovce, pokuste se zjistit toho co nejvíce i o něm.

Nejdůležitější je vědět, kde se fotí, co přesně se má fotit a jaké jsou požadavky na výsledné fotografie. Pokud máte možnost si lokalitu plánovaného focení prohlédnout ještě den předem, máte skoro vyhráno.
Jestliže tato možnost není, využijte internet a pokuste se najít fotografie lokality. Díky tomu můžete dopředu odhadnout, jak prostředí správně využít i jakou asi budete potřebovat techniku.

foto: David Buček

To platí jak pro focení sportovních událostí, tak pro komerční focení nebo focení s konkrétním sportovcem. Dejte si záležet a pořádně si promyslete, jaké úhly a záběry by byly ideální.

Není nutné používat ty nejdražší objektivy, fotoaparátyvybavení. Pokud víte jak fotit, vystačíte si i se základním vybavením. Světelné objektivy vám samozřejmě pomohou, stejně tak i kvalitní voděodolná těla fotoaparátů.

olympus_om-d_gear
„Pro sportovní fotografii mohu určitě doporučit systémové fotoaparáty Olympus OM-D. Ty nabízí rychlost, výbornou obrazovou kvalitu i odolnou konstrukci. Celý systém je navíc dostatečně rozsáhlý, takže lze vybírat z široké nabídky objektivů, blesků i dalšího příslušenství.“

Pokud rádi přisvětlujete bleskem, nemusíte mít nutně ty nejdražší blesky a záblesková světla – opět platí, že si vystačíte se základem. Pokud se ale jedná o vestavěný blesk fotoaparátu, ten vám bohužel moc nepomůže.
Často se používají rádiové odpalovače, které by měly být součástí vašeho vybavení.

f_p4160056-small
foto: David Buček

Při focení sportovních událostí budete mít stanoveno, kde se můžete pohybovat a je potřeba to respektovat.
Pokud fotíte svůj vlastní projekt nebo si fotíte kamarády, kteří se věnují nějakému sportu, máte možnost si fotografii předem připravit a věnovat přípravě více času i na místě. Každá fotografie by měla vypadat tak, jak to cítíte a měla by splňovat jasně daná kritéria.

foto: David Buček

U každé sportovní fotografie by mělo být vidět, na jakém místě se vše odehrává, odkud a kam jezdec provádí svůj trik. Pokud se jedná o nějaké extrémní sporty, mělo by být jasné, o jaký sport jde, kde je možné takový sport provozovat a jaká je velikost překážek.

U focení sportovních událostí si vybírejte místa, která jsou něčím zajímavá a vždy se z dané lokality snažte vytěžit maximum.

foto: David Buček

Využívejte prostoru a zajímavých míst k vytvoření poutavých a originálních fotografií. U sportu nevadí, když budete fotit odspodu. V některých případech se to vyplatí, ale neplatí to vždy.

foto: David Buček

Dalším krokem je komunikace s jezdcem před focením, ale také během něj. Je to stejné jako u focení s modelkou, vždy je potřeba si ujasnit, co se bude fotit, jaký je váš nápad nebo jaké jsou požadavky od klienta a podle toho postupovat. Navrhněte, jak by výsledek podle vás mohl vypadat a sjednoťte vaši vizi s vizí sportovce.

Při samotném fotografování využívejte protisvětla, používejte blesky a pomocná světla. Využívejte také denní světlo, které v mnoha případech k vytvoření dokonalé fotografie stačí. Využívejte prostor kolem sebe a snažte se komponovat zajímavě a odlišně než ostatní.

foto: David Buček

Pokud teprve začínáte, používejte sekvenční snímání, aby vám moment neunikl. Potom vás bude čekat jen výběr té správné fotografie. Pokud máte čas se na fotografii podívat a trochu nad ní popřemýšlet, určitě to udělejte. Pokud se vám fotka nelíbí nebo se nezdá sportovci, vyfoťte jí znovu. Ne vždy se vše povede napoprvé a ze začátku se to bude hodit. Postupem času zjistíte, že vaše fotky jsou jiné, lepší a zajímavější než na začátku.

Sportovní fotografování si užívejte naplno a bavte se focením!

david_bucek

 

 

 

 

 

Text a fotografie pro vás připravil:
David Buček
www.davidbucek.com

 Galerie sportovních fotografií Davida Bučka

d_bucek_sport_16       d_bucek_sport_8  d_bucek_sport_6  d_bucek_sport_4 d_bucek_sport_3  d_bucek_sport_1

 

Přidat komentář