CEWE Fotolab

Fototip: Klidné vody jako mimořádný fotografický motiv

Cestovní blogerky Annika a Mathias Koch vysvětlují, jak pomocí fotoaparátu můžete zachytit speciální efekty ve vodě i na vodě.

Letos v létě jsme zabalili našich „sedm věcí“ a prozkoumali jsme mimo jiné i Bavorsko. Tento výlet předčil všechna naše očekávání: Byli jsme naprosto ohromeni nádhernou krajinou, velkým množstvím zvířat a nádhernými vodami s křišťálově čistou vodou. Ledově studená voda nás sice úplně nezvala ke koupání, ale spíše k focení. A čemu jsme u těchto speciálních motivů věnovali pozornost?

Odraz a symetrie vytvářejí speciální efekty

Stojaté vody mají stejný účinek jako zrcadla, a proto josu vzrušujícím fotografickým motivem. Tento odraz můžete optimálně využít k vytvoření určité symetrie v obraze. Stejně jako na fotografii výše, která byla pořízena u jezera Höglwörther v Rupertiwinkel. Dalo by se otočit fotografii o 180 stupňů a stěží byste poznali, že obloha je najednou dolů.

TIP: Ujistěte se, že jste kameru zarovnali opravdu vodorovně. Může vám pomoci vodováha (aplikace pro mobilní telefony).

Dlouhé vystavení vlnám a větru

Jezero bývá většinou klidné, takže můžete zachytit nerušený odraz. Jediný kdo vám může zkazit záběr klidné vody, je vítr. Dlouhou expozicí dosáhnete toho, že vlny budou rozmazané a vše vypadá klidně a hladce. Takto bude zrcadlový efekt dokonalý.

Obrázek zámku Moritzburg je příkladem úspěšného snímku v důsledku extrémně dlouhé expozice – v tomto případě po dobu 2,5 minuty. Tuto dlouhou dobu jsme zvolili, abychom docílili rozmazaných mraků. To dodává fotce velmi jasný a klidný styl. Zaměřuje se na zámek a není ničím rozptylován.

Dlouhá doba expozice je ideální i pro velmi speciální motiv: Mléčnou dráhu. Čím delší je expozice, tím krásnější je odraz hvězd a planet.

Tipy pro dlouhou expozici

  • vezměte si s sebou stativ, abyste zabránili rozmazání fotografie
  • použijte neutrální filtr (filtr ND), abyste zabránili přeexponování
  • a použijte i samospoušť, abyste minimalizovali riziko rozmazání

Clona by měla být při fotografování relativně vysoká a naopak vysoké ISO není nutné. Na obrázku výše jsme zvolili hodnotu ISO 100. Další nastavení fotoaparátu: clona 10, doba expozice 30 sekund a ND filtr 1 000.

Voda jako skvělý herec ve vedlejší roli

Fotografii někdy nevytváří samotné jezero, ale objekty na něm, v něm nebo na kraji. Klidná voda je ideální například pro pořízení expresivního minimalistického snímku. Vyberte si speciální část pro fotku nebo nápadný motiv obrázku. Nebo můžete použít také speciální hloubku ostrosti?

Výše uvedený obrázek přesvědčuje svou klidnou strukturou obrazu a minimalismem. Vše, co potřebujete, je malá veslice s cestujícím, která se dokonale odráží na jezeře. Aby byl obrázek tak čistý, záměrně jsme do záběru nezahrnuli žádný břeh. Mimochodem, obloha toho dne byla velmi zatažená, a proto odraz jezera vypadá téměř bílý.
TIP: Poloha hlavního objektu by měla být ve zlatém řezu, tj. mezi třetinou a dvěma třetinami fotografie.

V některých situacích můžete do obrazu umístit bod zájmu pro větší upoutání, například když je jezero poměrně velké nebo je mírné počasí. Udělali jsme to na Eibsee, jak ukazuje obrázek níže. Hory se potopily v mlze, takže se tato část snového pozadí nemohla odrážet. Místo toho jsme použili modelku s šaty v kontrastní červené barvě.

Někdy se vodní útvar pohybuje úplně do pozadí – a je stále přítomen. V našem příkladu se zaměřujeme na loď na břehu. Popředí na obrázku výše sestává z několika rozmazaných stébel trávy. Dávají fotografii hloubku ostrosti a vypadají ještě zajímavěji.

Důležité tipy pro fotografie na vodě i na vodě

Odraz lze zachytit dlouhou expozicí, i když je větrno a voda je odpovídajícím způsobem zvlněná. Aby bylo možné optimálně reprodukovat odraz na fotografii, měl by být hledáček zarovnán vodorovně. Integrace různých vrstev obrazu (popředí a pozadí) poskytuje fotografii hloubku ostrosti.

TIP: Dokonalého odrazu můžete dosáhnout, když je voda v úrovni očí. Ale i jiné perspektivy mají svou přitažlivost. Vzhledem k tomu, že jezera v Bavorsku jsou většinou obklopena horami, máte často možnost fotit téměř z ptačí perspektivy. Díky tomu je fotka velmi zajímavá, protože je atypická.

Přidat komentář