CEWE Fotolab
Olympus 35-100 f/2.8 recenze

Panasonic 35-100mm f/2,8 Power O.I.S: MINI RECENZE

Nedávno se mi dostal do ruky objektiv Panasonic 35-100 mm f/2.8 – standardní světelný telezoom pro systém Micro 4/3. A měl jsem příležitost ho otestovat na akci CZECHMAN TRIATLON – tedy v prostředí, pro které je jako dělaný.

Olympus 35-100 f/2.8 recenze

Panasonic 35-100mm f/2.8 zaujme především svou velikostí a obrazovou kvalitou, která je vynikající již od nejnižší clony f/2.8. Objektiv jsme testovali k nafocení TRIATLONU CZECHMAN, při kterém sportovci plavali, jezdili na kole a v samotném závěru i běželi. Panasonic 35-100mm f/2.8 je s 2x crop factorem přímou obdobou objektivů 70-200 pro Full Frame fotoaparáty. A právě na focení podobných žánrů je tento typ objektivů jako dělaný – perfektně se hodí na fotografie z míst v blízkosti trati, k zachycování momentek a zajímavých okamžiků i za zhoršeného počasí. Navíc je utěsněn proti prachu a vlhkosti.

Konstrukce

Díky velikosti objektivu můžete na podobné akce vyrazit s malou brašnou přes rameno a víte, že s sebou máte vše co potřebujete. Zoomovací kroužek má velice příjemný chod a nepůsobí příliš velký odpor. Pro práci s ostřícím kroužkem je potřeba trošku více citu, ale především je znát absence pogumovaného potahu. Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 reviewNa objektivu mi velice chybělo fn tlačítko pro nastavení další rychlé volby fotoaparátu (v mém případě zámek AF). Žádná ze součástí objektivu nemá vůli a pevně drží, vč. sluneční clony, která zapadá do pevnějšího zámečku. Bohužel na celkovém dojmu konstrukce ubírá výše zmíněná absence fn-tlačítka a při nasazené krytce ve stavu, kdy ji nevyužíváte, omezení využití ostřícího, ale především zoomovacího kroužku.

Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review
Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review

Za povšimnutí stála rychlost sonického ostření, která se projevila při focení cyklistů. Dá se říct, že co fotka, to 100% výsledek.     Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review

Závěr

Panasonic Lumix G X VARIO 35-100mm f/2.8 POWER O. I.S je špičkový objektiv, ekvivalentní pro Full Framové objektivy s oblíbeným rozsahem 70-200mm, včetně světelnosti f/2.8optické stabilizace. Objektiv doporučuji každému, kdo chce pořizovat špičkové fotografie sportu, domácích mazlíčků, nebo jakékoliv rychlé akce. Tento typ objektivů se hodí také pro focení portrétu (ačkoliv s tímto objektivem nedosáhneme takového bokehu/rozostřeného pozadí, jako se 70-200 f/2.8 na Full Frame fotoaparátu).
Dle mého názoru by tento objektiv neměl chybět ve výbavě žádného fotografa, který často fotografuje sportovní akce, nebo jakýkoliv jiný žánr, kde je potřeba delší dosah a vysoká světelnost.

PANASONIC Lumix G X VARIO 35-100 mm

8.3

Optická kvalita

9.0/10

Světelnost

10.0/10

Rychlost AF

9.0/10

Konstrukce

5.5/10

Poměr cena/výkon

8.0/10

Potěšilo nás:

  • Nízká hmotnost
  • Rozměry objektivu (nedochází ke změně délky při změně ohniska)
  • Příjemné zpracování
  • Plynulý chod ostřícího i zoomovacího kroužku
  • Délka pootočení zoomovacího krožku
  • Rychlost AF
  • Stabilizace
  • Ostrost fotografií i při cloně 2.8
  • Příznivá cena
  • Sluneční clona v balení

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence fn tlačítka na objektivu
  • Neúplná odolnost proti vodě a prachu
  • Při nasazené cloně v opačném směru dojde k překrytí ostřícího kroužku a cca 75 % zoomovacího
Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review
Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review

Panasonic LUMIX 35-100 f/2.8 review

komentář

  • Dobrý den,

    v názvu článku máte uvedenou II. verzi tohoto objektivu, ale na fotkách máte první verzi … také píšete, že není odolný proti vodě a prachu, což také platí pro první verzi – druhá verze už tuto odolnost má.

    Já tuto první verzi měl dva roky. Byl to dobrý objektiv, ale oproti jiným Panasonicům nejvyšší řady, není zase tak ostrý při plném odclonění. Při 100mm jsem vždy raději clonil na f/4, abych měl ostrost podle mých představ. Zajímalo by mě, jestli je druhá verze vylepšená jen z hlediska stabilizace, ostření a vodotěsnosti a nebo jestli zde proběhly i nějaké úpravy na optice? Jinak ostření mi připadá u většiny lepších MFT objektivů tak dokonalé a rychlé, že už moc není co zlepšovat. Lidi s Full Framy mohou jen závidět (já přešel z MFT na Full Frame a jen vzpomínám na to dokonalé ostření u MFT). Obecně se mi zdá, že v rámci MFT se vyskytují opticky nejlepší objektivy.

    Hezký den!