CEWE Fotolab
Olympus OM-D E-M10 Markii recenze cover

Olympus OM-D E-M10 Mark II: RECENZE

V dnešní recenzi se podrobně podíváme na jeden z nejoblíbenějších CSC fotoaparátů současné doby – Olympus OM-D E-M10 Mark II.

Představení

OM-D E-M10 Mark II je dalším fotoaparátem z řady bezzrcadlovek Olympus OM-D (více o rozdělení digitálních fotoaparátů) se snímačem Micro 4/3 (více o velikosti snímače). Jendá se o základní (a nejlevnější) model celé řady OM-D, která kombinuje design starých filmových zrcadlovek spolu s nejmodernějšími digitálními technologiemi. Nabízí celokovovou konstrukci, 5osou stabilizaci snímače s udávanou účinností až 5 EV, nadstandardní elektronický hledáček s rozlišením 2,36 Mpx nebo Full HD video o frekvenci 60 sn./s.

Specifikace

Kompletní specifikace a srovnání se dvěma vyššími modely – E-M1 a E-M5.

Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Snímač 16 Mpx CMOS Micro 4/3 16 Mpx CMOS Micro 4/3 20 Mpx CMOS Micro 4/3
AF modul 81 bodů kontrastní detekce 81 bodů kontrastní detekce 121 bodů fázové detekce
Rozsah citlivosti ISO 200-25 600 200-25 600 200-25 600
Obrazový procesor TruePic VII TruePic VII TruePic VIII
Závěrka mechanická: 1/4000 s elektronická: 1/16000 s mechanická: 1/8000 s elektronická: 1/16000 s mechanická: 1/8000 s elektronická: 1/32000 s
Sériové snímání (mechanická závěrka) 8,5 sn./s 10 sn./s 15 sn./s
Video Full HD 60 sn./s Full HD 60 sn./s 4k 30 sn./s, Full HD 60 sn./s
LCD 3″ otočný, dotykový LCD 3″ otočný, dotykový LCD 3″ otočný, dotykový LCD
Vestavěná Wi-Fi
Stabilizace snímače
Režim High Res
Utěsnění proti vodě a prachu

Konstrukce, manipulace, ovládání

Ačkoliv je E-M10 „základním“ modelem v řadě OM-D, na konstrukci Olympus příliš nešetřil – tělo je téměř celé z kovu a v ruce působí opravdu dobře (a podle mě podstatně lépe než zrcadlovky ve srovnatelné cenové kategorii).

OM-D E-M10 Mark II
OM-D E-M10 Mark II

Grip sice není příliš výrazný, na svou velikost ale poskytuje až překvapivě pohodlný úchop – a to hlavně díky šikovně tvarovanému výstupku na přední straně fotoaparátu a „palcovému“ výstupku na zadní straně. Pro ty, kteří se bez většího gripu neobejdou, navíc existuje přídavný grip ECG-3, který ovládací komfort značně zlepší a navíc příjemně ladí s celým designem fotoaparátu.

ECG-3 grip
olympus om-d e-m10 markii grip ECG-3

Originální přídavný grip ECG‑3 usnadní použití, obzvláště s velkými teleobjektivy a účinně zvýší stabilitu při fotografování.

Pokud bych měl foťáku přece jen něco po konstrukční stránce vytknout, byla by to snad absence utěsnění proti prachu a stékající vodě, které mají oba vyšší modely – E-M5 Mark II i E-M1 Mark II. To však v dané cenové kategorii rozhodně není standardem.OM-D E-M10 mark II ovládací prvky

Ovládacím prvkům je také jen těžko co vytknout. Díky dvěma kruhovým voličům, třem funkčním tlačítkům (kterým lze přiřadit libovolná funkce) a dotykové obrazovce (dovoluje např. rychlou změnu ostřícího bodu) jsem jen zřídkakdy pro změnu čehokoliv potřeboval otevírat menu. A pokud na to přece jen přijde, ty nejpodstatnější funkce jsou vždy po ruce v rychlé nabídce, kterou spustíte stiskem tlačítka OK. To vnímám jako velký benefit oproti zrcadlovkám v podobné cenové relaci, u kterých jste často omezeni pouze na jeden kruhový volič, jedno funkční tlačítko apod.

Jiný příběh však nastává ve chvíli, kdy zabrouzdáte do menu. To je podle mě značně chaotické a mnohá důležitá nastavení jsou překvapivě skryta hluboko v nabídce. Dobrou zprávou ale je, že toto menu slouží spíše k jednorázovému (či občasnému) nastavení určitých funkcí a preferencí k obrazu svému. Poté jsem si v drtivé většině vystačil s fyzickými ovládacími prvky nebo výše zmíněné rychlé nabídce.

Displej je, jak bylo již zmíněno, výklopný a dotykový. Výklopná konstrukce je velice robustní a já osobně jsem si tuto funkci hodně oblíbil. Dovoluje např. kreativní záběry z podhledu nebo nadhledu.em10 markII displej

Dotyková obrazovka je u E-M10 Mark II opravdu užitečná a kromě listování pořízenými fotkami, tak jako na chytrém telefonu, dovoluje např. změnu ostřícího bodu pohybem prstu po displeji i s hledáčkem na oku. Dotykově lze ovládat i rychlá nabídka, hlavní menu však nikoliv.

Elektronický hledáček s rozlišením 2.36 milionu pixelů je ostrý a relativně prostorný. Aktivuje se automaticky při přiložení hledáčku k oku. Mezi LCD a EVF (elektronický hledáček) lze i manuálně přepínat. Obecnou výhodou elektronických hledáčků je živý náhled expozice – tak jak fotku vidíte v hledáčku bude vypadat i výsledná fotografie. Tuto funkci je také možné vypnout a EVF pak funguje totožně jako optický hledáček (tedy funguje pouze jako náhled na kompozici, nikoliv jako náhled výsledné fotografie). To se hodí např. pro práci s externím bleskem apod.

Funkce Wi-Fi je u E-M10 užitečná a jednoduchá. Olympus poskytuje aplikaci, která je zdarma a je k dispozici jak pro iOS, tak Android. Po rychlém spárování můžete stahovat pořízené fotky a videa do vašeho chytrého zařízení, nebo aplikaci použít jako dálkové ovládání s živým náhledem. V průběhu dálkového ovládání lze z telefonu/tabletu také měnit fotografické režimy, clonové číslo, expoziční čas, vyvážení bílé nebo změnit ostřící bod.

Výdrž baterie je jednou z nevýhod CSC fotoaparátů oproti digitálním zrcadlovkám (u CSC je snímač používán neustále, u zrcadlovek pouze při použití Live View na LCD displeji). Během testování jsem byl schopný z fotoaparátu na jedno nabití nafotit okolo 300 snímků, což je sice v CSC kategorii průměr, u srovnatelných zrcadlovek je však standard někde mezi 400-800 snímky.

Jak E-M10 Mark II fotí?

Obrazová kvalita

Obraz je ostrý i se základním „pancake“ objektivem 14-42mm a s nasazením jakéhokoliv objektivu Olympus s pevným ohniskem se ještě značně zlepší.

Automatické ostření je rychlé a spolehlivé a velmi užitečná je i detekce obličejů či detekce očí, která je skvěle využitelná při focení portrétů.

Soubory JPEG, které fotoaparát generuje jsou kvalitní. Je také možné hýbat s hladinou stínů a světel a ovlivnit tak dynamický rozsah i při focení do JPEG. Pokud jste ale zvyklí fotografie pravidelně upravovat na počítači, doporučuji fotit do formátu RAW, což je pomyslný „digitální negativ”, který umožňuje mnohem větší změny při následné úpravě v editoru, než soubory JPEG (např. změna expozice, stínů, světel, vyvážení bílé apod.).

Stabilizace snímače

Ohromně užitečná je stabilizace snímače, která z mého pozorování reálně umožňuje používat cca 3x pomalejší čas, než bez stabilizace.

Přikládám malý test účinnosti stabilizace. Pořídil jsem 2 snímky z ruky – jeden se zapnutou a jeden s vypnutou stabilizací:

Test stabilizace snímače OM-D E-M10 Mark II

test stabilizace snímače OM-D E-M10 Mark II
Vypnutá stabilizace obrazu – 1/6s, 42mm (84mm Full Frame ekvivalent)
test stabilizace snímače OM-D E-M10 Mark II
Zapnutá stabilizace obrazu – 1/6s, 42mm (84mm Full Frame ekvivalent)

 Pozn.: Je třeba brát na vědomí, že stabilizace účinně ruší chvěv fotoaparátu (třes ruky), nikoliv však pohyblivé objekty na focené scéně.

Citlivost snímače

V rozmezí citlivostí ISO100 – ISO1600 jsou výsledky velmi dobré. Na vyšších hodnotách začíná míra šumu značně stoupat. Výsledky na ISO3200 – 12800 bych používal spíše nouzově.

Mohu říci, že právě šum při vyšších hodnotách ISO považuji za jednu z mála slabin, které bych E-M10 Mark II (a Micro 4/3 obecně) vytknul oproti zrcadlovkám ze stejné cenové třídy, které disponují APS-C snímačem. Tento problém však do jisté míry kompenzuje výše zmíněná stabilizace snímače, která je velmi účinná. I přes tyto horší „papírové“ výsledky jsem při reálném používání tuto nevýhodu příliš nepociťoval.

Užitečné funkce

Fotoaparát umí HDR. To sice již není žádná novinka, ale na rozdíl od některých konkurentů umí snímky složit v jeden JPEG přímo ve fotoaparátu. Sice to není funkce, kterou využijete každý den, ale já osobně ji občas rád použiju.

Pozn.: Pro ty, co neví – HDR (High Dynamic Range) je fotografie s vysokým dynamickým rozsahem – tedy rozsah mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem fotografie. HDR fotografie vzniká složením několika snímků a proto je z drtivé většiny používána pro focení statických scén ze stativu.

Další zajímavou funkcí je 4k timelapse – tedy časosběr. Při aktivování této funkce fotoaparát pořizuje fotografii jednou za daný časový interval (minimálně 1 sekunda) dokud nepořídí požadovaný počet snímků (max 999). Tím dosáhneme zrychleného videa. Tato funkce je zajímavá např. k zachycení pohybujících se mraků, západu/východu slunce apod. Nevýhodou v případě E-M10 Mark II je snímková frekvence pouhých 5 sn./s v případě 4k videa a 10 sn./s ve Full HD. To je ale samozřejmě možné celkem snadno napravit v postprodukci.

Video

Fotoaparát umí pořizovat Full HD video o frekvenci 60 sn./s se stereofonním zvukem. Účinná stabilizace snímače je samozřejmě využitelná i při natáčení videa a dělá tak z E-M10 Mark II opravdu schopnou videokameru. Mikrofonový a sluchátkový vstup však nabízejí až dražší modely.

Ukázkové fotografie

Přikládám několik fotografií v plném rozlišení (klikněte na fotografii pro velký náhled).

Olympus E-M10 MarkII
Olympus E-M10 MarkII
Olympus E-M10 MarkII
Olympus E-M10 MarkII

Závěr

E-M10 Mark II je fotoaparát nabitý nejnovějšími funkcemi – a to i přesto, že se jedná o „nejnižší“ model z řady OM-D. Nabízí kvalitní kovové zpracování, vysokou obrazovou kvalitu a dostatek ovládacích prvků i pro pokročilé.

Obrovskou výhodou jsou funkce jako např. stabilizace snímače, Focus Peaking, HDR nebo 4k timelapse, které jsou opravdu užitečné i v praxi.

Všechny tyto faktory dělají z E-M10 Mark II neskutečně všestranný a schopný fotoaparát a asi bych jen těžko hledal argumenty proč místo něj doporučit zrcadlovku ve stejné cenové kategorii, snad až na výdrž baterie.

Olympus OM-D E-M10 MarkII

8.5

Obrazová kvalita/snímač

8.0/10

Video

8.5/10

Konstrukce

9.0/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Obrazová kvalita
  • Stabilizace snímače
  • Svižný autofocus
  • FullHD video 60 sn./s
  • Kvalitní kovová konstrukce
  • Velký výběr objektivů Micro 4/3
  • Poměr cena/výkon

Zasloužilo by vylepšení:

  • Menší Micro 4/3 snímač
  • Výdrž baterie cca 300 snímků
  • Poněkud nepřehledné menu
  • Není utěsněný proti prachu a vodě
  • Slot na SD kartu ve spodní části vedle baterie

Přidat komentář