CEWE Fotolab

Recenze Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO: kvalita v malých rozměrech

Dnes bych vám rád nabídl můj pohled na výjimečný objektiv pro bezzrcadlovky Micro 4/3 (Micro Four Thirds). Jde o objektiv od Olympusu – Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO. Na první pohled je to univerzální, pevný a světelný objektiv, vhodný prakticky na cokoliv. Najdou se i nějaké nedostatky?

Technické parametry

Ohnisková vzdálenost: 25 mm (50 mm v přepočtu na FF)
Bajonet: Micro 4/3
Průměr filtru: 62 mm
Konstrukce (počet členů/skupin): 19/14
Počet lamel clony: 9
Nejvyšší clonové číslo: 16
Zaostření: od 0,30 m
Úhel záběru: 47°
Utěsnění: ano
Maximální poměr zvětšení: 0,11x
Stabilizace objektivu: ne
Rozměry: 87 x 70 mm
Hmotnost: 410 g
Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Objektiv Olympus ED 25 mm f/1.2 Pro krásně ladí i se stříbrným tělem. Dosáhnete tak nápaditého retro designu.

Objektiv Olympus ED 25 mm f/1.2 PRO je určený pro systém Micro 4/3 (MFT), který zahrnuje bezzrcadlovky od OM System, Olympus, Panasonic a kamery Blackmagic. Velikost snímače těchto fotoaparátů a kamer je 17,3 x 13 mm. Po přepočtu na kinofilmový formát to odpovídá 50mm objektivu (s crop faktorem x 2). Můžeme tedy říci, že je srovnatelný s přibližně 50mm objektivem pro full-frame s clonou f/2,4. Osobně jsem ho používal při výletech do přírody, fotografování zvířat/dětí, svatbách či rodinných oslavách. Díky nízké hloubce ostrosti s ním lze krásně pracovat i při natáčení videa.

Konstrukce a ovládání

Již samotný název a světelnost napovídají, že je objektiv určen profesionálům. Tomu odpovídá robustní konstrukce a kvalita použitého skla. Optická soustava se skládá z 19 členů ve 14 skupinách s devítilamelovou clonou. Při výrobě bylo použito osm speciálních členů pro nejlepší výsledky a minimalizaci odlesků. Konkrétně  3x HR, 2x ED, 1x E-HR, 1x HR, 1x Super-ED elements + Z Coating Nano. Mohli bychom říct, špičková výroba Made in Japan.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Přepínání mezi AF/MF probíhá přes vysouvání a zasouvání ostřícího prstence

Dále je objektiv vybaven mechanismem MSC (Movie & Still Compatible) s interním zaostřováním, při kterém je automatické zaostřování prováděno pohybem jediného optického členu. Objektiv má kovové tělo i bajonet a je opatřen plastovou sluneční clonou. Je samozřejmě utěsněný, což napovídá označení „splash proof“, tudíž zvládne i náročnější přírodní podmínky. Mimo vody si poradí i s prachem a chladem, nemyslím tím ale potápění :).

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Porovnání velikosti s méně světelným ,,bratříčkem“ Olympus 25 mm f/1.8

Hmotnost objektivu je relativně vysoká, váží celých 410 g (bez sluneční clony a krytky). Nicméně pokud jej porovnáte s váhou světelných full-frame skel, stále má Olympus výhodu menší hmotnosti a celkové velikosti, zejména když máte více objektivů v batohu. Průměr filtru je 62 mm. Barva celé řady PRO je černá s tenkým modrým pruhem. Má délku 87 mm a maximální průměr 70 mm. Otočný ostřící prstenec je kvalitní a dostatečně velký. Celkově má výbornou ergonomii.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Ideální volba na cestování a turistiku, kde oceníte jeho odolnost

Jedna věc, která vás může hned ze začátku překvapit, je že Olympus ED 25 mm f/1.2 PRO nemá standardní přepínač AF/MF. Volba mezi automatickým a manuálním zaostřováním probíhá vysunutím a zasunutím ostřícího prstence. Dá se na to rychle zvyknout, ale pokud by vás to obtěžovalo, můžete tuto funkci vypnout (ale jen u novějších modelů). Volba mezi automatickým a manuálním zaostřováním se mění i přímo v menu fotoaparátu.

Na objektivu se nachází pouze jedno tlačítko L-Fn, které lze programovat následovně:
1. režim: změna funkce kolečkového voliče na těle fotoaparátu
2. režim: přepínání mezi režimem AF/režimem sledování, AF/bodem sledování AF
3. režim: přiřazování režimů pro video; volič režimu/režim nahrávání (symbol kamery)
4. vypnutí tlačítka L-Fn

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
S clonou f/1,2 vyfotíte pěkné portréty

Sluneční clona s označením LH-66B se odnímá stisknutím plastového tlačítka a jejím následným vytočením, ono tlačítko by mohlo být o něco větší. Jestli chcete ušetřit místo v batohu, můžete sluneční clonu natočit na objektiv opačným směrem. Jedinečným prvkem ovládání je zobrazení indikátoru vzdálenosti od 0,3 m do nekonečna při přepnutém manuálním zaostřování. Hloubka ostrosti se mění v závislosti od clony nastavené na fotoaparátu a zobrazuje se v indikátoru hloubky ostrosti na objektivu (5,6/8/11/16).

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Rychlost a přesnost autofokusu je výborná i při ostření na obličej

V praxi

K dispozici jsem měl tento objektiv spolu s šikovným Micro 4/3 tělem OM System OM-5. Společná ergonomie byla dobrá, i když s větším tělem by mohla být ještě lepší, například s OM System OM-1 nebo Panasonic GH6. Velkou výhodou bylo to, že se celý systém vešel do malé kabelky.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Při nízké hloubce ostrosti se vždy nemusíte trefit přesně tam, kam chcete zaostřit, proto raději udělejte více záběrů

Naprosto skvělé při výletech, kdy musíte nést i jiné věci. Automatické zaostřování bylo rychlé a přesné, což je u bezzrcadlovek standardem. Manuálně jsem ostřil jen zřídka. V praxi mi u menších foťáků náramně posloužil popruh Peak Design Slide Lite. Pro ochranu předního členu objektivu doporučuji použít UV filtr, například značky Hoya.

Ctěte také na našem blogu: Fokus na „padesátce“: skupinový test 50mm objektivů

Co se týká nastavení, nejčastěji jsem fotografoval lidi a proto jsem nastavil automatické zaostřování na režim „sledování obličeje“. Také se mi líbila tichá práce elektronické závěrky. Objektiv si poradil s různými fotografickými situacemi velmi dobře, nemám mu co vytknout, pracoval spolehlivě. Měření kontrastu a barev je díky kvalitnímu sklu a speciálním optickým členům odlišné oproti levnějším alternativám. Ještě lepšího rozostřeného pozadí, zejména u portrétů, by se dosáhlo s fotoaparátem, který má větší snímač. Fyzika však nepustí a na druhou stranu ne každý chce drahou a těžkou full-frame výbavu. Nicméně Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO je konstrukčně a opticky jedním z nejlepších objektivů pro majitele systému Micro 4/3.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO
Vykreslení detailů a kontrastu na vysoké úrovni

 

Závěr

I když se nejedná o objektiv pro full-frame ani pro APS-C, je stále velice kvalitní a nabízí špičkové výsledky ve své třídě Micro 4/3. Hodí se jako základní světelný objektiv pro reportáže a portréty, ale jeho využití je vskutku mnohostranné. Zaručeně bude vyhovovat i náročným uživatelům a profesionálům, což potvrzují pozitivní recenze a testy. Je pravda, že je na trhu už nějaký čas, ale to v případě optiky nehraje tak velkou roli. Pozitivem je, že si udržuje svou hodnotu. Pokud je cena objektivu mimo váš rozpočet, doporučuji se podívat na Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1.8 (krátkou recenzi najdete zde: [odkaz na recenzi]). A když vám nevyhovuje 25mm ohnisko, nezoufejte, protože Olympus nabízí i širší 17mm nebo delší 45mm objektivy se stejnou světelností.

Zkrátka fotografujte a užívejte si to.

Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm f/1.2 PRO

0.00
8.6

Funkce

9.0/10

Konstrukce a ovládání

9.5/10

V praxi

8.5/10

Cena/Výkon

7.5/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní konstrukce a těsnění
  • Ostrost objektivu
  • Pěkné rozostření pozadí (bokeh)
  • Kompaktní rozměry s ohledem na světelnost f/1,2
  • Minimální chromatická a sférická aberace
  • Kompatibilita s Micro Four Thirds od Panasonic/Blackmagic

Zasloužilo by vylepšení:

  • Znatelná váha
  • Vyšší cena
  • Absence korekce objektivu

Jakub Cuba

Pracujem v predajni Cewe Fotolab Bory Mall Bratislava, kde ste všetci srdečne vítaní. Zaujímam sa o fototechniku najmä značiek Canon, Fujifilm, Panasonic a Sigma. Mám rád fotenie svadieb, historických pamiatok a pouličnej fotografie.

Přidat komentář