CEWE Fotolab

OM SYSTEM TG-7 – Jak odolný je nástupce Olympus TG-6? Crash test!

V polovině září představil OM SYSTEM vylepšeného nástupce legendární TG-6, OM TG-7. Mezi nejnápadnější změny patří bytelnější grip, USB-C konektor a třípalcový displej s vylepšeným barevným podáním. Co nás ale zajímalo nejvíc, je jeho robustnost. Prý ustojí cokoliv, i kdybychom jej chtěli přejet autem. Z hluboka se nadechněte, jdeme to zkusit!  

Podle výrobce, se s foťákem dá potápět až do 15 metrů, házet jej z výšky 2,1 metrů na zem, šlapat po něm s váhou do 100 kg, v zimě fotografovat v -10 °C a kdyby vás napadlo fotit v písečné bouři, je proti písku a prachu samozřejmě také utěsněný. Upřímně, když jsme do toho šli, moc jsme nedoufali, že to chudák přežije.  

První výzva jej čekala v kanceláři. Standa převzal zabalenou krabičku s fotoaparátem, otevřel ji a jak to tak bývá, úplnou náhodou 🙂 mu z ní foťák vypadl. Přímo na podlahu! Samozřejmě se nic nestalo. Displej svítil, fotoaparát ostřil a fotil jak má. Dobře, v kanceláři jsme měli tenčí koberec. Jak ustojí pád na venkovní dlažbu? To už můžete vidět v krátkém videu – zase vydržel. Když už jsme byli venku, přišel čas na ostřejší zkoušku. Přejedeme ho motorkou!

Prý jej můžeme přejet i s motorkou...
Prý jej můžeme přejet i s motorkou…
OM SYSTEM TG-7, crash test
Displey je poškrabaný, ale funkční. A ani prasklinka!

Pokaždé, co se dívám na naše video, zvedá se mi žaludek. TG-7 ustál i toto! Až na pár viditelných škrábanců na displeji je stále celý, funkční a vypadá dobře.  

 

Stihli jsme podniknout i výlet k rybníku. Krátce předtím jsme byli s kamarádem u jezera a jeho fenka nadšeně skákala do vody pro klacek. Škoda, že jsme měli po ruce jenom mobily a s těmi se do vody nesmí. Rozhodli jsme, že výlet zopakujeme se „sedmičkou“ aspoň v neprůhledné vodě pražského rybníku.

Voda nové TG-7 nedělá absolutně žádné potíže, jen mějte na mysli, že když se budete s foťákem potápět ve slané vodě, nezapomeňte jej pořádně vyčistit. Těsnění sůl nemá rádo. 

OM SYSTEM TG-7, crash test, pes, voda, vodotrysk, Stromovka

Zpět k rybníku! Fenka je sice naučená aportovat, ale foťák ji nechutnal, takže jsme fotoaparát přivázali k většímu klacku. Aportování na louce bavilo všechny. Mimochodem OM SYSTEM TG-7 byl po celou dobu v režimu natáčení, takže máme dechberoucí „aportovací“ videa z pohledu klacku.

Skončilo to házením do vody. Na začátku opatrně, pak až doprostřed rybníka. Foťák to přežil, neutopili jsme jej. 

Hranice odolnosti vůči chladu a mrazu jsme nezkoušeli. Mrazák má totiž -20 °C a hlášená dolní hranice fotoaparátu je jenom -10 °C. Nicméně přes noc jsme ho nechali při +4 °C uvnitř ledničky v zábavné společnosti acidofilního mléka, sýrů a ovoce.

Ráno vypadal zcela optimisticky a fotil, jako by se nic nestalo. Užitečný test? Ani ne, ale byla to sranda a ukázalo se, že nový OM SYSTEM TG-7 rozhodně nepotřebuje zacházení v rukavičkách 🙂 

 

Galina Gordeeva

Fotografka se skoro dvacetiletou zkušeností, redaktorka, novinářka a lektorka fotografických kurzů. Jsem tvůrčí člověk, který se nemůže obejít bez pokusů, což je důvod proč se během posledních let stále více věnuji různým experimentálním technikám včetně malování světlem.

komentář

  • dobrý den mám velký zájem jsi tento foťák koupit mám ho raději koupit u společnosti Olympus nebo kdekoliv v Elektru. jak je to s nocnimy snímky a videu 4.k je tam stabilizace děkuju Štěpán