CEWE Fotolab
Štěpán Černý recenze XF27mm f2.8

Fujifilm XF 27mm f/2.8 RECENZE: všestranný pancake objektiv

V dnešní recenzi vám představíme sympatický „pancake“ objektiv Fujifilm XF 27mm f/2.8, který pro nás testoval fotograf Štěpán Černý.

Pevný objektiv Fujifilm XF 27mm f/2.8 patří mezi mé oblíbené a mám ho vždy při sobě. S tímto objektivem jde fotit spousta žánrů od reportáže, portrétu až po krajinku a jiné. Když mám objektiv nasazený na těle mé Fuji X-E2s, sestava působí jako skladný kompakt – bez problému se vejde např. i do větší kapsy u bundy. A právě to od objektivu typu „pancake“ očekávám – mohu ho mít vždy při sobě a být připraven vyfotit cokoliv.

Fujifilm XF27mm f/2.8
Fujifilm XF27mm f/2.8

Fujifilm XF27mm 2,8 pencake objektiv recenzeObjektivy typu „pancake“ (podle anglického slova palačinka) jsou objektivy s ultra-tenkou konstrukcí. Jejich hlavní výhodou je minimální tloušťka. Fotoaparát s nasazeným „pancake“ objektivem se tak často vejde i do kapsy nebo malé kabelky a lze ho pohodlně nosit přes rameno (především při kombinaci s menšími CSC fotoaparáty).

Objektiv je malý, s kovovou konstrukcí – zpracování působí celkově dobrým dojmem. „Sedmadvacítka“ nemá clonový kroužek, jak jsme u většiny objektivů Fujifilm XF objektivů zvyklí. Clonu si volíme pomocí ovladačů na foťáku. Na jeho těle najdeme ostřící kroužek, který se otáčí tak akorát plynule. Filtrový závit má průměr 39 mm.

Světelnost f/2.8 je skvělá pro fotografování ve zhoršených světelných podmínkách a také k dosažení hezkého bokehu (rozmazání pozadí). Horní hranice clony je f/16, což je dostatečně vysoko na pořízení hezkých nočních fotek s dlouhým časem, nebo krajin s ostrou celou plochou obrazu.

Osobně nejraději s XF27mm fotím na clonu f/2.8. Ačkoliv tento objektiv patří mezi ty levnější, ostrost je dobrá již na cloně f/2.8.
Autofocus funguje spolehlivě i za horších světelných podmínek. Rychlost ostření je sama o sobě skvělá, ale hůře zvládá AF-C, tedy kontinuální přeostřování pohybujícího se objektu (dá se ale očekávat, že v kombinaci s novými modely jako např. Fujifilm X-T2 nebo X-T20, bude především kontinuální autofocus fungovat rychleji a spolehlivěji). Pomalejší AF-C však nepovažuji vzhledem k předpokládanému využití tohoto objektivu za žádný velký problém – ohniskem 27 mm pravděpodobně málokdo bude fotit sport a podobné žánry.

Fuji XF27mm
Fujifilm XF27mm f/2.8

Díky univerzálnímu ohnisku 27 mm a skladnému provedení mi tak vznikají hezké dokumentační fotky ze života nebo krásné snímky mého čtyřnohého nejlepšího přítele. Objektiv doporučuji také např. blogerům, kteří shánějí světelný objektiv pro doplnění svých článků profi fotkama. Já foťák s tímto objektivem nosím všude, včetně vycházek se psem.

Fujifilm XF27mm recenze FOTOLAB
Štěpán Černý fotografFuji 27mm 2,8

Závěr

Fujifilm XF27mm je malý, světelný objektiv, se skvělým obrazovým výstupem a rychlým ostřením za rozumnou cenu. Objektiv disponuje univerzálním ohniskem, které využijete, ať už fotíte reportáž, krajinu, portrét, nebo jiný žánr. Objektiv je také skvělou volbou, pokud hledáte objektiv na cesty či dovolenou, se kterým bude váš foťák úžasně skladný, a přitom s ním vyfotíte téměř cokoliv.

Objektiv XF 27mm f/2.8 by neměl tedy chybět nikomu, kdo chce svou bezzrcadlovku Fujifilm proměnit v univerzální a malý přístroj, se kterým dokáže zachytit libovolnou situaci za příznivou cenu.

Fujifilm XF27mm f/2.8
Fujifilm XF27mm f/2.8 recenze

Fujifilm XF27mm f/2.8

6.9

Optická kvalita

7.5/10

Světelnost

8.0/10

Rychlost AF

7.5/10

Konstrukce

9.0/10

Poměr cena/výkon

9.5/10

Rychlost

0.0/10

Potěšilo nás:

  • Skladná
  • Poměr cena/výkon
  • Světelnost f/2.8
  • Univerzální ohnisko 27mm
  • Minimum neostrých fotek

Zasloužilo by vylepšení:

  • Pomalejší kontinuální ostření
  • Chybí clonový kroužek

Recenzi společně s fotografiemi pro Vás připravil:

Štěpán Černý

Fotograf převážně sportu a reportáží, v poslední době ho baví i reklamní a portrétní fotka. Na fotografování má rád improvizaci. Zastává názor, že pro pořízení dobré fotky není potřeba drahá technika.

www.blackart.cz

www.instagram.com/blackartcz

Štěpán Černý

Přidat komentář