CEWE Fotolab
FOTOLAB fotokurz stylový portrét

Proč mít starou dobrou „padesátku“?

Stará dobrá padesátka anebo v oficiální řeči Nikonistů Nikkor 50mm f/1.4G AF-S spolu s 35mm je téměř povinnou výbavou každého fotografa, samozřejmě těch, kteří fotí na značku Nikon.

Pojďme po pořádku – 50mm ohnisko – objektivů tohoto typu je na trhu nespočetné množství. Kovové, plastové, s AF, ale i bez, s nejnižší možnou clonou od f/0.95 po f/2.8. Uvedený objektiv Nikkor 50mm f/1.4G AF-S  je to při focení lidí a portrétů asi nejoblíbenější a nejpoužívanější objektiv.

Na nejnižší cloně 1.4 není nejostřejší a právě proto ho mnozí vyměnili za lacinější f/1.8 verzi. Celkový charakter, bokeh, vyšší rychlost obrazu a utěsnění vůči horšímu počasí ale z tohoto objektivu činí nejlepší „padesátku“ v poměru cena-výkon pro digitální zrcadlovky Nikon.

Velkým konkurentem je určitě nová artová Sigma, ale objektiv je 2x dražší a větší, 3x těžší a neutěsněný vůči špatnému počasí. Každý musí zvážit, co obětuje a co více vyhovuje jeho stylu focení a očekávání, která musí technika splňovat.

Proč stará dobrá „padesátka“?

Možná proto, že je malý a lehký a 50mm ohnisko, (které je stejné jako lidské oko), je univerzální. Prostě se s ním dá fotit téměř všechno. Objektiv je sice zařazen do kategorie základních portrétních objektivů, ale dá se použít třeba i na krajinu, reportáž zátiší, produktovou fotografii a zvládne i panning nebo úplně celý svatební den.

Při přiclonění na f/4.8 se z něj stává jeden z nejostřejších objektivů, jaké existují. Aberace, zjevná hlavně při cloně 1.4, je prakticky pryč, vinětami také, zkreslení je minimální a proto je výborný i pro krajinářskou fotografii.

Focení portrétů

Jeho hlavní předností je samozřejmě to, že skvěle zvládá focení lidí a portrétů. Příjemný charakter obrazu, bokeh, práce v protisvětle, ohnisko tak akorát, aby se dalo zvládat i focení celých postav, ale i detaily v exteriéru nebo interiéru.

50mm, objektiv, portrét

Dostatečně rychlý a přesný AF zvládá dynamické focení lidí a díky velikosti a hmotnosti vám nebude dělat žádný problém ani při celodenním focení. Objektiv nemá výraznější chybu, zvládne skoro všechno 🙂

Prohlédnout a koupit tenhle parádní objektiv můžete tady.
Jako dárek dostanete poukaz na CEWE FOTOKNIHU 🙂

Přidat komentář