CEWE Fotolab
Kalous ušatý (autor snímku: Jaromír Kadeřábek)

Příběh fotografie: kalous ušatý

Focení kalousů ušatých se věnuji už nějaký ten rok, jistým způsobem mne tato zvířata fascinují (jako mnohá jiná) a proto bych se s vámi rád podělil o několik poznatků, které by vám mohly také pomoci k jejich zachycení v jejich přirozeném prostředí. Dostat se do jejich blízkosti nemusí být až tak složité, jak se na prvním pohled může zdát.

Kalous ušatý (autor snímku: Jaromír Kadeřábek)
Nikon D4 + Nikkor AF-S 600 f/4 G ED VR, čas 1/320s, ISO 1000, clona 5, ohnisko 600mm

Kdy a kam vyrazit fotografovat kalouse ušaté

Kalous je jednou z nejběžnějších a nejhojnějších sov v ČR. Zároveň je velmi prospěšný z pohledu potravního řetězce (požírá zejména hlodavce). Je aktivní za soumraku a v noci. Během zimy i částečně ve dne. Obecně nejlepším obdobím pro pozorování a focení dospělých jedinců je jednoznačně podzim a zima, kdy se kalousové shlukují na tzv. shromaždiště (či zimoviště), která se nacházejí v různých uskupeních stromů, uvnitř parků, zahrad měst a vesnic. Kalousové spíše preferují jehličnany, pokud si mohou „vybrat“. Nejpozději svá zimoviště opouštějí v březnu, výjimečně v dubnu, kdy začíná období hnízdění. Jistou zajímavostí je, že kalous si hnízdo nestaví. Pro hnízdění využívá opuštěná hnízda ptáků, kterými jsou straky, havrani, káňata, ale občas se mu zalíbí i hnízdo po veverkách.

Kalous ušatý (autor snímku: Jaromír Kadeřábek)
Nikon D5 + Sigma 500 f/4 DG OS HSM SPORT, čas 1/800s ,ISO 1600, clona 4, ohnisko 500mm

Jednoznačným důkazem jejich přítomnosti jsou pod stromy nalezené vývržky a výkaly. S kamarádem jsme jedno takové místo několikrát navštívili a zpravidla si odvezeme i nějakou tu fotku. Největší kámen úrazu bývá při focení úhel a umístění sovy, která se vyloženě nevystavuje, jak by si člověk přál. Ale jak už to tak bývá, jednou se na nás štěstí usmálo a kalous se doslova vystavoval u jednoho rodinného domku na ovocném stromu. Po spatření, kde se nachází, jsme moc nevěřili, že tam vydrží a neulétne. Opatrně jsme se přibližovali a udělali několik zkušebních záběrů pro jistotu, z větší dálky. Nakonec jsme se přiblížili na ideální vzdálenost, kdy byl kalous na fotce s dostatečným počtem detailů a pozadí lahodila vzdálená střecha onoho rodinného domku. Kalous se předváděl a natahoval, aby byl větší a po kanonádě našich závěrek fotoaparátů bylo jasné, že ho máme, přesně tak jak jsme si představovali. Ten den jsme ještě udělali spoustu fotek, ale taková scenérie se nám už neopakovala. Tedy nevzdávejte to, když to nevyjde na poprvé.

Kalous ušatý (autor snímku: Jaromír Kadeřábek)
Nikon D3s+ Nikkor AF-S 500 f/4 G ED VR+TC 1,4II..čas 1/250s, ISO 800, clona 7,1, ohnisko 750mm

Jakou fototechniku si vzít sebou

Zde bych se opakoval s doporučením, které jsem uvedl v minulém díle seriálu Příběhy fotografie. Tedy mrkněte do odkazu případně. Pokud se vám nebude chtít klikat, doporučení je jasné, vezměte sebou cokoliv s velmi dlouhou ohniskovou vzdáleností, ideálně se stabilizací obrazu. Pokud bych měl vybrat pouze jediný objektiv, který bych si vzal sebou, tak velmi kvalitním univerzálem je Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports.

Začátečníci, pokud je i omezený rozpočet, mohou zkusit osvědčené ultrazoomy Nikon P900 nebo P1000. Z pohledu fotoaparátů s výměnnými objektivy můžete vzít cokoliv, samozřejmě čím dražší, tím větší komfort v ovládání a kvalitě výsledných fotografií. Já jsem dlouhodobě spokojený s Nikon D5, ale i majitelé např. Nikon D850 budou velmi spokojeni.

Kalous ušatý (autor snímku: Jaromír Kadeřábek)
Nikon D5 + Nikkor AF- S 180-400 f/4 E TC 1.4 FL ED VR, čas1/200, ISO 4000, clona 5.6, ohnisko 560mm

Jaromír KadeřábekČlánek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

Jaromír Kadeřábek

komentářů

  • Kalous ušatý se u nas na chalupě na staré jabloni několikrát ukázal. Jsme blízko lesa na Vysočině. Je nádherný a musím říct, že i roztomilý. Rikame mu „kalousek“ (nesouvisí to v žádném případě s Kalouskem☹️) . Někdy se zdrzi a pozoruje. Tak snad nad zase letos navštíví 😊. Jitka.F. Praha

    • Budeme držet palce, Jitko, ať z případného setkání vzniknou pěkné fotky 😉 Pěkný den, Viktor F.