CEWE Fotolab

Důležité drobnosti: Příslušenství Peak Design

Kalifornská značka Peak Design se dostala do povědomí primárně díky promyšleným fotografickým doplňkům, a to jak pro profesionály, tak i cestovatele. Od té doby ale uběhlo hodně času a Peak Design do své nabídky postupně přidal i několik cestovních zavazadel, která skloubí design s promyšleným řešením. Asi nejvíc ikonické jsou jejich úchyty, které umožňují bez složitého šněrování přichytit, či sundat popruh a uchytit fotoaparát v podstatě kamkoliv tak, abyste jej nemuseli stále držet v ruce. Jejich systém nazvaný Capture opravdu odstartoval menší revoluci, protože najednou jste nemuseli nosit na krku dva, či více fotoaparátů. V tomto článku se pobavíme i o dalším sortimentu této již kultovní značky.

Peak Design Everyday Sling 6L

Každý fotograf chce občas vyrazit na lehko. Ať už na kole, nebo na dovolené do města. K tomu se hodí nějaké menší příruční zavazadlo. Na trhu se jich vyskytuje hodně, ale najít to, co opravdu dává nějaký smysl, je trochu ošemetná věc. Peak Design Everyday Sling by ale mohl být adept na řešení takového problému.Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Technické parametry

Rozměry:                            350 x 235 x 120 mm
Hmotnost:                          780 g
Uchycení na stativ:          Ano
Materiál vnějšku:            Nylon
Objem:                                 6 l
Vnitřní rozměry:             280 x 210 x 110 mm

Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

 

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Konstrukce

Brašna působí spíše jako skořepina než jako taška. Na výrobu se použily recyklované materiály, je též voděodolná a dobře se čistí. Dává vskutku dobrý pocit z ochrany techniky. Vnitřní prostor je rozdělen dvěma nastavitelnými přepážkami do tří částí pro fotoaparát a objektivy. Uvnitř naleznete dvě velké a čtyři malé elastické kapsy a jednu polstrovanou kapsu na 11palcový tablet. Na zadní straně jsou poutka, která umožňují nosit brašnu přes rameno nebo kolem pasu. Nové vnější zipy UltraZip, jsou mnohem odolnější než ty běžné. K brašně je možno připnout i držák Capture.

V praxi

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Šest litrů může působit jako dost málo na fototechniku, ale vnitřní prostor vás překvapí. Bez problému se tam vejde bezzrcadlovka a dva objektivy. V případě nějakého menšího APS-C fotoaparátu je dokonce v hlavním prostoru i trochu rezerva. Mimo kapsy na tablet jsou uvnitř i kapsičky na drobnosti jako karty a baterie. Další úložný prostor, kam se pohodlně vejde například peněženka, naleznete na přední části. Popruh je velice pohodlný, má výborně vyřešenou přezku na nastavení délky, a díky němu se brašna krásně nosí. Když je opravdu plná, trochu tlačí, zvláště na pánvi, ale když si trochu pohrajete s polohou a posunete ji o něco výš, není nic, co by vyloženě vadilo. Mimo možnosti nošení kolem pasu se dá díky velikosti a šikovně řešenému popruhu nosit i na zádech jako batoh s jedním popruhem.

Závěrem

Taška je vynikající pro fotografy, kterým stačí základní vybavení a chtějí ho mít stále při ruce. Poskytuje vynikající ochranu techniky, přestože nezabírá příliš prostoru. Konstrukce dokonce umožňuje tašku zmáčknout, takže ji lze vložit do většího zavazadla. 

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Pro

  • Kvalita použitých materiálů
  • Variabilita nošení
  • Maximální využití prostoru
  • Možnost použití dalších doplňků jako například držáku Capture

Proti

  • Plná taška trochu tlačí na kyčli
  • Držák na stativ je spíš pro menší model

Peak Design Everyday Sling 3L

I taška na fototechniku může vypadat skvěle a být zároveň doplňkem. Pokud rádi cestujete na lehko, nebo chcete na výlet vzít jen to nejnutnější, je tenhle model přesně pro vás.Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Technické parametry

Rozměry:                            305 x 190 x 110 mm
Hmotnost:                          550 g
Uchycení na stativ:        Ano
Materiál vnějšku:           Nylon
Objem:                                3 l
Vnitřní rozměry:           198,1 x 88,9 x 64,0 mm

Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

 

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Konstrukce

Jde o nejmenšího zástupce brašen ze série Everyday Sling. Je navržen pro základní fotoset a každodenní použití. Taktéž je vyroben z recyklovaných materiálů, je voděodolný a čistit lze bez větších problémů. Vnitřní prostor je rozdělen jednou přepážkou FlexFold, tudíž uvnitř naleznete dvě velké a k nim čtyři malé elastické kapsy. Tím, že se jedná o nejmenší verzi, nemá prostor pro tablet. Brašnu lze nosit přes rameno, popřípadě kolem pasu. Obsahuje i dvě konfigurovatelné stahovací pásky se systémem háčků Cord Hook, pomocí kterých lze na tašku připnout další předměty. Pásky lze i odepnout.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

V praxi

Na první pohled brašna zaujme pěkným designem. Ocení ji i dámy, protože vypadá spíše jako cestovní taška než jako brašna na fotoaparát. Když se vyjme přepážka, v klidu se dovnitř vejde fotoaparát s nasazeným základním zoomem. S přepážkou se tam vejde také, jen musí být objektiv sundaný. Díky velikosti se brašna pohodlně nosí kolem pasu. Stejně jako u celé série lze na tašku pomocí přiložených pásků připnout z venku i další věci – od bundy, přes deštník, až po nějaký malý stativ. I na tuto nejmenší brašnu lze použít držáky Capture.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na fototechniku

Závěrem

Vynikající malé příruční zavazadlo pro fotografy, kteří používají základní fototechniku, nebo pro ty, kteří si vyrazí na výlet jen s nejnutnějším vybavením a nechtějí s sebou neustále nosit všechno. Složená brašna nezabere skoro žádné místo. I s cestovním batohem na zádech nepřekáží a bez něj je velmi pohodlná. 

Pro

  • Kvalitní materiály
  • Stylový design
  • Optimální ergonomie
  • Možnost použití dalších doplňků jako například držáku Capture nebo Slide popruhu

Proti

  • Příliš malá na tablet

Peak Design Tech Pouch

Každý fotograf má spoustu věcí, které potřebuje, ale ne při každém focení. Jde kupříkladu o blesk, sadu na čištění optiky, tužkové baterie, kabely, nabíječky a podobně. Kam ale s nimi?Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na drobnosti

Technické parametry

Rozměry:                            240 x 150 x 100
Hmotnost:                          250 g
Uchycení na stativ:         Ne
Materiál vnějšku:            Nylon
Objem:                                 2 l
Vnitřní rozměry:             198,1 x 88,9 x 64,0 mm

Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

Konstrukce

Vnější obal je ze 100% recyklované 200D nylonové impregnované (DWR) tkaniny. Celý organizér uzavírá velký zip odolný proti povětrnostním vlivům. Naleznete zde i otvor na kabel pro pohodlné nabíjení zařízení například z powerbanky. Konstrukce vnitřních kapes je inspirovaná skládačkami origami. Uvnitř naleznete i menší kapsy a poutka na drobnosti a pro pera, SD karty, baterie atd. Na vnější straně je kapsa, do které se vejdou doklady, případně mobil. Pokud byste chtěli vzít vybavení s sebou ven, má organizér i body pro uchycení Peak Design popruhů, ty ale nejsou součástí.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na drobnosti

V praxi

Přiznám se, že pár organizérů ve skříni mám, ale většinou v ní zůstávají. Skoro všechny jsou totiž jen na něco – na baterky, na karty a podobně. Ve výsledku zabírají ve fotobatohu místo a použiji je pouze při cestování, kdy věci dám do kufru a na fotoaparát si vezmu malou tašku. Tento organizér mě ale zaujal. A nejen mě. Když moje žena zjistila, že koncept tohoto organizéru není pouze pro fotografy, ale je navržen i pro věci denní potřeby při cestování, už plánovala, co vše se do něj vejde, až pojedeme na další dovolenou. Firma Peak Design se nezaměřuje jen na fototechniku, ale snaží se usnadnit i věci v běžném životě. A právě toto zavazadlo je toho důkazem. Pohodlně jsem do něj dal blesk, sadu na čistění fotoaparátu, dvě balení baterií, odpalovač a spoustu dalších drobností, které normálně zabírají jednu kapsu uvnitř fotobatohu. Navíc jsem si příslušenství přehledně rozdělil, a nemusel vše vysypat na stůl, když jsem něco hledal. Sice to vypadá, že jde o další zavazadlo, které s sebou budete tahat, ale ono v reálu není až tolik velké, obsah má dva litry a pojme opravdu hodně drobností. Navíc jej díky různým možnostem úchytů připevníte na batoh, nebo prostě nasadíte popruh a nesete přes rameno.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, pouzdro na drobnosti

Závěrem

Univerzální řešení neexistuje. Každý má jiné potřeby a preference. Ale podle mého názoru má Tech Pouch k univerzálnímu řešení hodně blízko. Je fajn, že firma Peak Design myslí při vývoji doplňků nejen na fotografy, ale dokáže navrhnout i věc, kterou využijete v běžném životě. 

Pro

  • Kvalitní materiály
  • Opět moc pěkný design
  • Množství úložných a dobře přístupných kapes
  • Praktičnost

Proti

  • Alespoň nějaký základní popruh by mohl být součástí

Peak Design Micro Clutch L PlatePeak Design Micro Clutch I Plate

Bolí vás za krkem z celodenního nošení fotoaparátu? Přemýšlíte o jiném řešení, jak foťák nosit?Příslušenství. fototechnika, Peak Design, úchyt na fotoaparát

Technické parametry

Rozměry L plate:              11,5 x 2,8 cm (šířka užší části) a 4,8 (šířka u gripu) x 0,76 cm včetně podložky

Rozměry I plate:            11,5 x 2,8 x 0,76 cm včetně podložky
Hmotnost:                          75 g
Materiál destičky:            Recyklovaný hliník s anodizovaným povrchem
Délka poutka:                    15,5 cm

Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, úchyt na fotoaparát

Konstrukce

Popruhy na ruku jsou vyrobeny z recyklovaného hliníku a jsou 100% uhlíkově neutrální, což dokazuje, že Peak Design bere ohled na ekologii. Navrženy jsou pro bezzrcadlovky. L Plate je pro fotoaparáty s gripem a l Plate pro malé fotoaparáty bez gripu. Součástí je destička standardu Arca pro připnutí na rychloupínací systémy.  

V praxi

Systém uchycení je vskutku propracovaný. Destičku přichytíte velmi snadno. Poutko na zápěstí lze uchytit přímo na fotoaparát, a pokud by se vám tam z nějakého důvodu nevešlo, máte možnost použít přiložené trojúhelníkové ouško. Když potřebujete vyměnit baterii, sundání destičky je také snadné. Stačí povolit šroubek a destičku posunout, na kraji je místo, kudy ji lze ze šroubu stáhnout. Pro povolení a dotahování šroubku je přiložen plastový nástroj. Ale teď k tomu důležitému. Jak to pomůže krku? Poutko na ruku zajistí, že fotoaparát nevyklouzne z ruky, ale hlavně za pomoci Arca destičky můžete fotoaparát připnout na rychloupínací držák, který jde přichytit k popruhu batohu, kolem pasu a podobně. Díky této destičce tedy není nutný popruh kolem krku. Jediná věc, která mi trochu vadila, byl způsob uchycení poutka k oušku na fotoaparátu. Jedná se o nýtek a perforovaný pásek. Mám zkušenosti, že toto řešení příliš nevydrží, takže pokud byste poutko častěji sundávali, měl bych strach, že se perforace protrhne, nebo nebude již tak dobře držet. Ale neměl jsem možnost jej testovat takovou dobu, abych to potvrdil, nebo vyvrátil. Je to spíše moje domněnka.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, úchyt na fotoaparát

Závěrem

Přiznám se, že osobně poutka na ruku moc nepoužívám. Výše jsem hovořil o obavách trvanlivosti upnutí. Je to takový paradox, kdy univerzálnost uchycení fotoaparátu přes systém Arca na cokoliv, co to podporuje, je protikladem celkem tristního systému uchycení poutka k fotoaparátu. Ale jako u každé recenze jde o osobní pohled. Obecně musím říct, že pokud nechcete používat popruh, pak je toto dobrá alternativa jak držení, tak přenosu fotoaparátu.

Pro

  • Použití recyklovaných materiálů
  • Univerzální rychloupínací systém Arca
  • Systém přichycení destičky, umožňuje rychlé nasazení a sundání

Proti

  • Uchycení k fotoaparátu přes perforovaný pásek

Peak Design Slide

Peak Design Slide. Toto je asi první věc, kterou si skoro každý fotograf vybaví, když se hovoří o značce Peak Design. Popruh s rychloupínacím systémem, který lze snadno a rychle nasadit a sundat.Příslušenství. fototechnika, Peak Design, slide, popruh

Technické parametry

Délka popruhu:                99 – 145 mm
Šířka popruhu:                  45 mm
Hmotnost:                          148 g
Nosnost:                             90 kg
Materiál:                             Nylon

Aktuální cenu najdete na eshopu Fotolab.cz

Konstrukce

Popruh je vyrobený z nylonového úpletu, materiálu podobnému bezpečnostním pásům. Přezky jsou z anodizovaného duralu a nylonu vyztuženého skelnými vlákny. Detaily z materiálu Hypalon® a u verze Ash z kůže. Spojky tvoří nylon vyztužený skelnými vlákny a pružina z nerezové oceli, dvouvrstvá smyčka s úpletem zabraňujícím opotřebení a kotvička z tvrzeného termoplastu Delrin.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, slide, popruh

V praxi

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. To je asi definice tohoto popruhu. Jednoduché, pevné upínání s velkou nosností je jedna z věcí, která dělá popruh jedním z nejžádanějších. Dnes se hodně výrobců snaží zmíněný systém okopírovat, ale většinou to není ono. I způsob nastavení délky popruhu je snadný a rychlý. Nosnost je taktéž obdivuhodná. Určitě bych nechtěl na krku tahat 90 kg, které popruh unese, ale kdyby to náhodou někdo potřeboval, ta možnost tu je. Popruh lze totiž použít nejen na nošení fotoaparátu, ale i na zavazadla typu Tech Pouch. Navíc lze na popruh připevnit držák Capture, ten potom utáhne nejen zavazadlo, ale i fotoaparát. Jediné, co asi ze zkušenosti beru jako drobný problém, je fakt, že protiskluzové gumové proužky na popruhu po delším setrvání sluníčku docela změknou a lepí na kde co.

Příslušenství. fototechnika, Peak Design, slide, popruh

Závěrem

Peak Design tedy není jen příslušenství, je to celý ekosystém, kde můžete jednotlivé komponenty spolu různě spojovat a používat. Takže není to jen popruh na fotoaparát, ale popruh pro Peak Design ekosystém.

Pro

  • Velká nosnost
  • Univerzální použití
  • Systém rychloupínání

Proti

  • Na sluníčku změknou gumové protiskluzové proužky

 

Miroslav Krejčí

Na fotografování mne baví nejvíce technická část. Testovat limity techniky a její praktické využití. To nejraději zúročuji při focení koncertů a reportáží z akcí.

Přidat komentář