CEWE Fotolab

Peter Nagy: Fotit akty v Keni byl docela adrenalin

Když se vysloví jeho jméno, okamžitě si představíme kudrnatého rockera a začneme si broukat jeho hit Láska je tu s námi. Mnoho z nás si ho také vybaví jako autora černobílých aktů. Peter Nagy o něžném fotografování, hudbě a popularitě, rozmachu focení na telefon a sdílení na Instagram.

Zdroj: Peter Nagy

Kdy jste zjistil, že chcete fotit ženy?

Už v pubertě jsem zjistil, že se chci dozvědět o ženách víc, než nás učili.

Co byste o ženách mohl říct?

Žena je krajina, kde nikdy nedojdete až na konec. To je vzrušující. Fotografování žen je pokus najít oporný – orientační bod.

Zdroj: Peter Nagy

Zkuste srovnat vyjádření emocí skrze hudbu a fotografii – jaký je v tom rozdíl?

Hudba je jako vítr. Přijde a vyvolá náhlé emoce, povíská duši jako vlasy a pak zmizne. Často vyvolá u lidí závislost na tomto pocitu… Tomu se pak říká, že se z hudby stává „hit“.

U uměleckých fotek mám pocit, že by měly naopak doslova „vyrábět ticho“, měly by vyvolávat pocit něhy, anebo něžnou erotickou touhu. Udělat fotku, která tohle způsobí, je dost těžké, protože žena je každých deset minut jiná.

Co je nejtěžšího na focení aktů?

Komunikace. Ten, kdo fotí umělecké akty, ví, že to není modeling, kde se vám žena vytáčí do klišoidních a vyzývavých póz. Otevřít ženu je složité. Nejhorší je, předělat profesionální modelku na obyčejné děvče – aspoň na půlhodinu. Intimita si žádá lidský přístup. Pokud si tenhle vztah s modelkou neumíte vytvořit, tak vám nepomůže umění řemesla nebo skvělý fotoaparát.

Čtěte také: Rozhovor s módním, reklamním a uměleckým fotografem Lukášem Dvořákem, který fotí i v Miláně

Co byste tedy poradil začínajícím fotografům?

Pokud chcete fotit skutečně umělecké fotky, řemeslo se naučíte relativně rychle, ale úctě k ženě – té se učíme celý život.

Fotíte i dovolenou u moře nebo výlety?

Ano, pro sebe na památku, abych měl pěkné vzpomínky, tak jako všichni lidé, ale nikdy tím nezatěžuji okolí. Ty fotky prostě nevystavuju. Občas něco málo dám na Facebook, ale pouze kvůli tomu, abych se nehorázně pochválil, že jsem byl na cestách. Klasika. (smích)

Aktuální nabídka fotoaparátů Canon

Focení se věnujete již řadu let. Na jaké fotoaparáty jste fotil?

Začínal jsem s analogem od Olympusu. Ale když nastartoval Canon svůj rychlý vývoj digitálních zrcadlovek, tak jsem se stal „canonistou“. Ale při tvorbě umělecké fotky je přílišná „věrnost“ obrazu víc na škodu, než ku prospěchu. Já fotím iluzi, ne realitu.

Jak fotografie archivujete?

Chaoticky. Nejsem člověk s exaktním myšlením. Exaktní a umělecké myšlení šlo vždy proti sobě. Jedno zabíjí druhé. Neexistuje žádný systém, jak řadit fotky podle toho, co na nich je. Fotky můžete řadit podle času, místa, kde jste je nafotil, nebo podle velkosti dat, ale nikdy ne podle něhy nebo přitažlivosti ženy.

Zdroj: CEWE

Jste porotce soutěže CEWE FOTOKNIHA roku. Vytváříte vlastní knihy?

Já jsem tak trochu člověk, který kvůli cestování za muzikou na svoje fotoknihy moc nemá čas. Přesto obdivuju úžasné knihy soutěžících, které je stojí spoustu času a sil při jejich vytváření a přihlašují je do této soutěže, kde vyhrává jenom ta jedna nejkrásnější. Je to každým rokem lepší a dokonalejší.

Více informací o soutěži CEWE FOTOKNIHA roku

Jaká jsou tři místa na Zemi, kde vás fotografování nejvíc bavilo?

Singapur, Keňa a Kuba.

Šlo o klidné focení?

Povím vám, že fotit akty v Keni byl docela adrenalin. Tam je totiž zakázané pro ženy i topless, natož akt. Takže jsem musel pronajmout rybářskou loď a během plavby jsem fotil. Náš kapitán manévroval s tou bárkou tak, aby byla nasměrovaná přídí vždy k lodím plujícím okolo. Nikdo nás nesměl vidět. Byla to velice rychlá práce.

Zdroj: Peter Nagy

A nejhorší zkušenost při focení?

Když mi děvče sdělilo, že chce fotky pro Playboy, ale pouze český, aby to její maminka na Slovensku nikdy neviděla. Tak jsem jí připomenul, co je to internet. (smích)

Internet a sociální sítě jsou doslova zaplaveny fotografiemi. Jaký je váš názor na Instagram a focení na telefon?

Je to plocha pro lidovou tvorbu. Ale možná právě tam někdo objeví svůj talent zachytit nahotu originálněji než jen jako selfie přes zrcadlo v koupelně.

Čtěte také: 10 tipů na krásné fotky z chytrého telefonu

Dnes jsou populární také videa. Natáčíte?

Video mě nebere, protože je moc reálné, málo snové, moc náročná postprodukce. V naší muzikantské branži mnoho lidí uvěřilo v propojení se sociálními sítěmi jako Youtube, kde je jediný ukazatel počet zhlédnutí videa. A pletou si to s popularitou.

Zdroj: Peter Nagy

A co je pro vás popularita?

Popularita je tehdy, když si lidé zpívají pod podiem vaše písně. Podle počtu kliků se nikdy nedá přesně odhadnout, zda je to upřímný úspěch, anebo jenom hra na počet kliků.

Přidat komentář