CEWE Fotolab
Selfie na chytrý telefon

10 tipů, jak na krásné fotky z telefonu

Kvalita fotoaparátů v chytrých telefonech aspoň v dohledné době nebude dosahovat takové technické vyspělosti jako u pokročilejších digitálních fotoaparátů, neřkuli zrcadlovek. Díky
několika prostým trikům však můžete své fotografie vytáhnout na vyšší level.

Tip 1: Poznejte možnosti svého chytrého telefonu

Selfie na chytrý telefon

Samozřejmě – poklepáním na displej telefonu zaostříte a fotka bude ostrá. Ale je dobré si uvědomit, že správným nastavením vašeho přístroje můžete vykouzlit ještě lepší výsledky. Každý chytrý telefon nabízí trochu jiné možnosti, ale většina z nich by vám měla umožnit nastavení expozice, zaostření, ISO nebo vyvážení bílé. Prozkoumejte nabídku, přečtěte si manuál nebo online nápovědu a zjistěte si toho o možnostech nastavení vašeho modelu co nejvíce.

Tip 2: Rozlišení

Tisk fotografií z chytrého telefonu

Čím vyšší je rozlišení, tím více detailů na fotografii zachytíte a získáte více možností, jak své snímky upravovat a prezentovat. Platí to jak u fotografií, tak u videa. Volbou vyššího rozlišení dosáhnete toho, že budete mít k dispozici fotografie vhodné nejen pro zobrazení na displeji telefonu, ale i pro velké displeje a televizory, a hlavně pro kvalitní tisk. Jednou z nevýhod vysokého rozlišení fotografií je ovšem fakt, že si musíte přichystat spoustu místa na disku. Abyste snímky o velikosti několik megabytů měli kde skladovat, budete potřebovat dostatečně velkou paměťovou kartu, externí disk nebo cloudové úložiště.

Tip 3: Přední kamera jen na selfie

Selfie na přední kameru

Stojíte se svou drahou polovičkou na romantickém místě, chcete si udělat selfie a to první, co instinktivně uděláte, je, že nastavíte snímání přední kamerou. A má to své nesporné výhody. Nestane se vám, že vyfotíte jenom část obličeje, ani vám telefon při snaze udělat rychlou momentku neupadne na zem. S přední kamerou máte telefon pevně v rukou. Na druhou stranu kvalita je v drtivé většině případů slabší a na fotografiích je to znát. Proto doporučuji používat přední kameru jen na selfie.

Tip 4: Uzamkněte expozici a zaostření

Uzamčení expozice a ostření

Zlepšete kvalitu svých fotografií jednoduše, rychle a účelně – prostě jen uzamkněte před cvaknutím snímku expozici a zaostření. Jak na to? Pokud máte třeba iPhone, tak stačí před focením přiložit a držet prst na displeji. Jakmile čtvereček zabliká, tak je uzamčeno a vaše fotka bude mít mnohem větší ostrost i při zachvění telefonu.

Čtěte také – Jak poslat z mobilu tištěný pohled s fotkou?

Tip 5: Pozorujte ze všech úhlů

Nefoťte bezmyšlenkovitě všechno, co se vám dostane před čočku fotoaparátu. Napište si seznam motivů, které chcete za týden vyfotit a postupně plňte své plány. Mějte oči otevřené a sledujte věci ze všech dostupných úhlů, jedině pak pochopíte jejich podstatu. Projděte se kolem svého domu po směru hodinových ručiček, a potom proti směru. Uvidíte, že bude působit pokaždé jinak. Naučte se najít podstatu objektů tím, že je budete pozorovat.

Profesionální držák na smartphone Shoulderpod R2 The Pocket Rig

Profesionální držák na smartphoneVíce informací

Tip 6: Místo je jen pro ty nejlepší snímky

Fotky z mobilu.

Vyfotit fotografii je jen polovina práce. Snímek potřebuje ještě trochu péče a úprav před tím, než jej pošlete „do světa“. Myslete především na to, že ne každá fotka si zaslouží být zveřejněna. Filtrujte fotografie – do fáze úprav, vylepšování a sdílení by se měly dostat jen ty nejlepší. Internet je plný fotek jídla, domácích mazlíčků nebo malých dětí. Těch opravdu dobrých fotek, u kterých se vám sbíhají sliny, začněte se smát nebo vás zamrazí, je málo.

Tip 7: Sledujte ostatní fotografy

Instagramový profil fotografa Lukáše Dvořáka

Není žádná ostuda sledovat ostatní české a světové fotografy. Zaměřte se na detaily jejich snímků a pochopíte jejich rukopis. Kromě toho vás mohou v ledasčem inspirovat a pomohou vám zlepšovat se. Mě například baví Lukáš Dvořák, Tomáš Třeštík, Ira Block nebo Halno.

Tip 8: Budiž světlo – jděte mu naproti

Selfie z chytrého telefonu

Ano, známé fotografické pravidlo říká, že světlo má jít vždy zezadu. Jděte ale mnohem dál. Čekejte na správný moment ráno a v podvečer, kdy je světlo nejpřívětivější, a foťte. Výsledky budou o poznání lepší, než jindy během dne.

Tip 9: Zapomeňte na zoom

Zapomeňte na zoom na svém chytrém tlefonu

Přiblížení neboli zoom u chytrých telefonů nepřináší fotografiím nic dobrého. Kvalita se totiž rapidně zhoršuje, navíc bez stativu bude obraz roztřesený a – ano, kvalita jde opět dolů. Zoomujte nohama. Přibližte se k objektu chůzí nebo popoběhnutím.

Tip 10: Buďte ve střehu

Buďte ve střehu se svým fotoaparátem na chytrém telefonu

S velkým fotoaparátem v batohu nebo autě se vám může stát, že propásnete dokonalé světlo nebo neopakovatelnou momentku. Největší výhodou chytrého telefonu je to, že ho máte pořád v kapse nebo v ruce. Proto nedopusťte, že nestihnete zmáčknout spoušť fotoaparátu ve vhodnou chvíli.


Chcete být originální? Pořiďte si kryt s vlastní fotkou

Váš telefon vám bude dělat ještě větší radost kdykoli ho vytáhnete z kabelky nebo z kapsy díky vaší vlastní fotce a vtipnému popisku.

Více informací o krytech s fotkou

Kryty na chytrý telefon
Kryt na chytrý telefon

Přidat komentář