CEWE Fotolab
Panasonic LUMIX S5 II

Panasonic LUMIX S5 II: První pohled na novinku

Panasonic Lumix S5 druhé generace zdobí plejáda inovací, ze kterých vyniká zcela nový hybridní systém autofokusu. Za zmínku v úvodu určitě stojí i integrované aktivní chlazení v kapličce hledáčku, lepší stabilizace, nový procesor i čip. Zkrátka Panasonic vstupuje do nové fáze vývoje L-mount bezzrcadlovek Lumix S velmi sebevědomě.

Kdo čekal, až se objeví systém fázové detekce u bezzrcadlovek Panasonic, ten musí jásat – znám moc dobře chování autofokusu z fotoaparátu Panasonic LUMIX S1 a kvalitativní posun je dost znát během focení objektů, které se rychle pohybují. Výrobce kombinuje u LUMIX S5 II fázové a kontrastní ostření – snaží se tedy vytěžit to nejlepší z obou světů.

Panasonic LUMIX S5 II

Konstrukce, držení, ovládací prvky, porty

Jednoznačně mě baví, že se mnoho nezměnilo z pohledu ovládacích prvků. Změn z pohledu celku se druhá generace ale několika dočkala. Kraluje mezi nimi v úvodu zmíněná integrace aktivního chlazení při zachování téměř identické hodnoty hmotnosti a objemu.

Hlavní konstrukční změny oproti předchozí generaci LUMIX S5:

  • chladicí ventilátor umístěný nad bajonetem
  • joystick je nově osmicestný (původní 4cestný)
  • senzor aktivace hledáčku se přesunul ze spodní strany na horní
  • přední a zadní úchopy – tvar, který se snáze uchopí, méně těžký a méně únavný
  • tlačítko závěrky – nové umístění a úhel usnadňují přirozené stisknutí tlačítka ukazováčkem
  • oka na popruh – materiál a tvar se změnili, aby se zabránilo vzniku šumu při natáčení videa
  • změna u HDMI portu – HDMI Typ D & USB 3.1 Gen1 Type-C ⇒ nově na HDMI Typ A & USB 3.2 Gen2 Type-C
  • oba porty na karty jsou typu UHS-II

Z pohledu tvarování gripu jsem rozmlsaný z modelů LUMIX S1/R/H, kde mi přijde dokonale tvarovaný (foťáky řady S1 jsou ale mnohem větší a o 300 gramů těžší v průměru). Grip u S5 II doznal změn, prostor na klouby prstů není omezen, malíček mi „neleze“ pod hranu foťáku, jen na můj vkus by grip mohl být o něco mohutnější, ale to už by bylo na úkor kompaktnosti.

Autofokus

Jednoduše řečeno, začil jsem wow efekt s výrazným úsměvem na tváři, několik koňských délek kupředu oproti kontrastní detekci při focení dynamických scén. AF je přesný, dostatečně svižný na to, že mám nasazen setový objektiv (objektivy vyšších řad jsem nepoužíval, protože ještě nemají aktualizovaný firmware a fázové ostření by nemuselo fungovat 100% správně). Jelikož jsem neměl k dispozici objektiv s rychlejším AF motorem, na finální verdikt ještě chvíli počkám do plnohodnotné recenze. Na výběr máte 7 režimů zaostřování. Samozřejmostí je sledování obličeje, včetně očí, zvířat, či spotový režim.

Panasonic LUMIX S5 II

Obrazová kvalita snímače

Šum, dynamický rozsah

Jednoduše je to radost pracovat s takovým fotoaparátem, kdy se nemusíte nějak zvláště ohlížet na nastavenou hodnotu ISO, aby vám její vysoká hodnota nedegradovala kvalitu obrazu. Famózní je využívání možnosti nastavení tzv. Dual ISO režimu – ISO 6 400 je maximální hodnota a přináší až neskutečně nízkou míru šumu jak ve foto, tak video režimu. Zvládání šumu při vyšším ISO bylo silnou stránkou již u modelů LUMIX S5 a řady S1. Nejinak je tomu zde.

Hodně jsem si užíval na Lumix S5 II širokou paletu možností, jak nastavit výsledný snímek tak, abych už je pak nemusel dále editovat (fotil přímo do jpg), případně jen minimálně. Např. míra šumu se dá nastavit v deseti krocích od -5 do +5. Docela jsem toho využil, protože mi přišlo, že defaultní nastavení na můj vkus až příliš žehlí detaily při nejvyšších ISO hodnotách.

Docela efektivní i funkce i.Dynamic Range. Tam, kde je potřeba pracovat s výstupy s vyšším dynamickým rozsahem Panasonic přináší rychlé a efektní řešení – fotografie vypadají přirozeně, takové „HDR“ blížící se vnímání lidského oka. Zkrátka a dobře, pokaždé nepotřebuji fotit do rawu, doby, kdy to bylo pomalu nutností, jsou pryč. Tím ale neříkám, že RAW je zde zbytečný.

White Balance, barevné podání

Už v době, kdy jsem intenzivně fotil s LUMIX S1, jsem se mohl spolehnout ve většině případů na automatické vyvážení bílé barvy. To odpovídá většinou realitě, zasahovat do automatiky jsem musel minimálně.

Panasonic LUMIX S5 II

Video funkce

Upřímně, tato kapitola by si zasloužila samostatnou recenzi hned z několika důvodů. Nový Lumix S5 II je doslova nabušený pestrou škálou funkcí a možností nastavení pro náročné videotvůrce a v dané cenové kategorii je jednoduše zabijákem konkurenčních modelů (alespoň dle papírových předpokladů). Těšte se tedy, pracujeme na tom a v průběhu ledna připravíme recenzi na Panasonic S5 II z pohledu čistě videocentrického.

Objektivy pro L-mount system

Síla fotografického systému bývá odvozena do značné míry z toho, jak široké portfolio optiky a dalšího příslušenství lze aplikovat na daný bajonet. K listopadu 2022 se jedná o 61 L-Mount objektivů, včetně 14 ze série LUMIX S.

L-mount system

Setový objektiv Lumix 20–60mm f/3,5-5,6

Měl jsem na testování k dispozici pouze základní setový objektiv a musím sklonit poklonu, že odvádí opravdu maximum toho, co lze za dané pořizovací náklady získat. Pro focení detailů oceníte abnormálně nízkou hodnotu minimální zaostřovací vzdálenosti 0,15m (vztaženo ke stejné kategorii objektivu). Netradiční, ale velmi užitečný start ohniskové vzdálenosti je již na 20mm (4mm jsou znát u širokoúhlých ohnisek). Cestovní kompaktní provedení potěší všechny ty, kteří nechtějí tahat na krku těžkou „cihlu“.A to nejlepší nakonec – rozlišovací schopnosti jsuo špičkové na to, že se jedná o na první pohled „obyčejný“ setový objektiv.

Panasonic LUMIX S5 II

Prohlédněte si všechny bezzrcadlovky na e-shopu Fotolab.cz

Technické specifikace Panasonic LUMIX S5 II

  • Typ fotoaparátu: Mirrorless
  • Bajonet: L-mount
  • Obrazový snímač: Full Frame, Dual Native ISO
  • Efektivní rozlišení: 24 Mpix
  • Sloty pro paměťovou kartu: 2x SD UHS-II
  • Hledáček: 3,68 MPix, zvětšení 0,78x, 120fps
  • Typy závěrky: Mechanická, elektronická
  • Časy závěrky: foto: 1/8,000-60, Bulb; Video: 1/16,000-1/2
  • Synchronizační čas pro blesk: 1/250 s
  • Sekvenční snímaní: AF-C mech. 7 sn./S, AF-S mech. 9 sn./s, AF-S+C el. 30 sn./s
  • Pracovní rozsah automatického ostření: –6–18 EV
  • Množství AF bodů: 779
  • Typ AF: Hybridní (Fázové/konstrastní) s AI detekcí subjektu
  • Citlivost ISO: ISO 100 až 51 200 (rozšířeně 50 až 204 800)
  • Stabilizace: Snímač, až 6,5 EV (lze kombinovat s objektivem)
  • LCD monitor: Výklopný na kloubu, otočný, dotykový, 1,8M bodů, 3“
  • Natáčení videí: 6K 30p 10-bit 4:2:2 interně
  • Konektivita: TypeA / USB 3.2 Type-C, mic jack, sluchátkový jack, Bluetooth, Wi-Fi
  • Výdrž baterie: 370 (LCD, LVF), 1,400 (Power Save LVF mode)
  • Materiál těla: Hořčík, utěsnění proti prachu a vodě
  • Rozměry (Š×V×H): 134 x 102.3 x 90.1 mm
  • Hmotnost: 740g

Panasonic LUMIX S5 II

Závěrečné shrnutí prvních dojmů

Pořízením Panasonic S5 mark II získáte nástroj, který zvládne velkou většinu fotografických žánrů na jedničku. Konečně se dostalo i do řad bezzrcadlovek Panasonic fázové ostření a je to zatraceně znát – je prvním S Lumixem v tomto a na první lásku se nezapomíná. Obrazovou kvalitu není třeba rozebírat, získáváte bez diskuze to nejlepší. Superlativy krotí jistým způsobem několik neduhů, se kterými se dá naučit “žít”: slabší výkon akumulátoru (něco ten “větrák” ale utáhnout musí a s cihlou na krku se nikomu chodit nechce 😀

Z pohledu potenciálu, který má S5 II v oblasti videa se až nechce věřit tomu, jaká je startovací cenovka 2,199 euro. Někomu může přijít jako videocentrický (což značí např. aktivní chlazení snímače). Reálná zkušenost hovoří jasně, že se jedná o plně hybridní nástroj jak pro foto, tak video tvorbu. Těžko budete hledat lepší poměr cena a výkon v dané kategorii – bravo Panasonic!!

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

komentář

  • Dobrý foťák, ale srovnával jsem s obyčejným canon r s různými objektivy a v autofokusu je zase canon o několik „koňských délek“ popředu.