CEWE Fotolab
Objektivy Nikkor

Ohlášen vývoj objektivů Nikkor Z 85mm f/1.2 S a Z 26mm f/2.8

Nikon dnes oznamuje vývoj dvou nových objektivů. Přirovnání Davida a Goliáše je zde na místě, aneb těšit se můžeme na příchod pancake objektivu Nikkor Z 26 mm f/2.8 a ultrasvětelného portréťáku Nikkor Z 85 mm f/1.2 z nejvyšší S řady. Oba v provedení uzpůsobeném pro Full Frame fotoaparáty.

NIKKOR Z 26mm f/2.8

Objektiv typu pancake je střižený typicky pro nasazení všude tam, kde je kladen důraz na co největší kompaktnost. Prvek “nenápadnosti” může ocenit také mnoho fotografů. 

NIKKOR Z 26mm f/2.8

Nikon se tímto rozhodl ještě dále posunout hranici kompaktnosti, kterou velmi dobře nastavil u obdobného objektivu NIKKOR Z 28mm f/2.8, který váží příjemných 150 gramů (70×43 mm; průměr, délka, nejedná se tedy o pancake konstrukci). Hodnota ohniska 26 mm je netradiční na objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, ale velmi blízká těm klasickým, tj. 24 mm a 28 mm. U mobilů je standard právě někde kolem 25, resp. 26 mm. Možná tedy odtud vítr vane. Důvod se určitě může hledat i v kompromisním ohnisku pro dosažení co nejmenší kompaktnosti/hmotnosti. V neposlední řadě poptávka fotografů po pancake provedení.

Nikkor Z 85mm f/1,2

Tento objektiv v portfoliu Nikon bezzrcadlovkových objektivů hodně chybí a po uvedení NIKKOR Z 50mm f/1.2 S na něj čeká nejeden svatební fotograf. Zkrátka a dobře Nikkor Z 85mm f/1.2 se může stát velkou lahůdkou zejména pro všechny ty, kteří se věnují portrétní fotografii, resp. využijí v praxi hodnotu clony f/1.2. Rozdíl ve výsledné fotografii při použití clony s hodnotou 1.2 a 1.4 (nebo 1.8), se může zdát okrajový. Avšak při podrobnějším porovnání (např. bokehu) lze rozdíly spatřit. Jedná se do značné míry o subjektivní hodnocení, které je dobré nechat na individuálním přístupu každého z vás. Obecně jsou však objektivy s nejnižší clonovou hodnotou 1,2 velmi těžké, velké a mnohonásobně dražší oproti variantnám f/1,8.

NIKKOR Z 85mm f/1.2 S

Oba objektivy budou k vidění na výstavě spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas od 5. do 8. ledna 2023. Nikon prozatím nezveřejnil informace o datu dostupnosti a cenách. 

Přidat komentář