CEWE Fotolab

Panasonic Lumix G100 – specialita pro vloggery s unikátním záznamem zvuku

Společně s konkurenční Sony je Panasonic druhým výrobcem, který připravil fotoaparát se specifickým zaměřením pro tvorbu vlogů. Co přináší nového?

Ačkoli tvoří fotografové početnější skupinu než vloggeři, ukazuje se, že pro výrobce fotografické techniky je právě tento segment zajímavý – jak jinak si vysvětlit hned dva fotoaparáty, které jsou určeny právě pro tuto tvorbu.

Podíváme-li se blíže na oba zmiňované digitály Panasonic Lumix G100 a Sony ZV-1, pak jsou zde hned na první pohled patrné zásadní rozdíly – zatímco Sony ZV-1 je v základu kompaktem s 1″ snímačem, který má upravenou ergonomii a funkce, Lumix G100 je bezzrcadlovkou standardu micro 4/3 s vyměnitelnými objektivy a taktéž upravenou ergonomií.Srdcem G100 je snímač micro 4/3 velikosti 17,3 × 13 mm s rozlišením 20 Mpx, který však překvapivě není mechanicky stabilizovaný, jak bychom v podobném případě čekali. Stabilizace zde samozřejmě je, avšak pouze v digitálním provedení a dostupná je jen při záznamu videa, respektive v podobě stabilizovaného objektivu. Video je možné natáčet v rozlišení 4K (30p) nebo Full HD (120p), kdy však dochází k výraznějšímu ořezu záběru a zúžení snímacího úhlu vinou digitální stabilizace. Zejména u 4K rozlišení je ořez celkem velký a jeho míra narůstá s intenzitou (účinností) stabilizace, v případě Full HD videa je ořez menší, jelikož se data při vypnuté stabilizaci vyčítají z celého pole snímače.

Délka záznamu je u 4K omezena na 10 minut v kuse a u Full HD videa pak na 20 minut, k dispozici je gamma křivka V-Log a také indikátor úrovně zaznamenávaného zvuku. Kreativnější jedinci určitě ocení možnost tvorby timelapse a fázové animace nebo některý z vestavěných obrazových filtrů, videa se ukládají ve formátu mp4. Praktickým pomocníkem je naznačení rámečku záběru na displeji v okamžiku, kdy využijete širokoúhlý režim 2,35 : 1 nebo se rozhodnete natáčet s jiným poměrem stran – G100 umí nativně i záznam vertikálního videa.

Kapesní velikost hraje prim

Fotoaparát samotný sází na kompaktní rozměry, čemuž pomáhá i skládací setový objektiv s praktickým rozsahem 12–32 mm, tedy efektivně 24–64 mm. Zaměření na tvůrce videa je zde evidentní díky výrazné červené spoušti pro záznam videa na horní straně, která je umístěna vedle hlavního rolleru s integrovanou spouští pro fotografování. Tělo je poměrně útlé a výrazněji z něj mimo objektivu vystupuje pouze okulár hledáčku a výraznější tvarovaný grip pro lepší úchop. Fotoaparát se složeným objektivem snadno schováte do brašny nebo i do větší kapsy.

Ačkoli je určen zejména pro záznam videa, je osazen Lumix G100 nejen výklopným a otočným 3″ displejem s rozlišením 1 840 000 bodů, ale také elektronickým hledáčkem se zvětšením 0,73× a velmi jemným rozlišením 3 680 000 bodů – snad až příliš kvalitní komponent pro tuto kategorii aparátů.

Nejen zvuk podle potřeby

Asi největší inovací je u G100 záznam zvuku, který spoléhá na trojici mikrofonů a systém OZO, původně od společnosti Nokia. Ten pracuje s jednotlivými mikrofony na základě informací o detekci tváře a dokáže smíchat signál z jednotlivých mikrofonů tak, aby bylo mluvčího co nejlépe slyšet. K dispozici je i konektor pro externí mikrofon, konektor pro sluchátka zde však chybí.

Právě zvuk a s ním spojený selfie režim záznamu videa jsou dvě oblasti, v nichž se novinka zásadně liší od svých předchůdců a de facto většiny parametrově podobných fotoaparátů. V praxi totiž většina vloggerů pořizuje spíše dynamičtější záběry, kdy sami sebe natáčejí při chůzi nebo jiném způsobu pohybu – fotoaparát můžete nastavit tak, že uzamkne ostření na vaši tvář a zároveň tomu přizpůsobí i záznam zvuku podle toho, kde se zrovna v prostoru nacházíte ve vztahu k fotoaparátu.Z pohledu fotografie jsou zde dostupné všechny tradiční (pro Panasonic) funkce, které známe z dříve uvedených aparátů – tedy 4K Foto, Focus stacking či dodatečné zaostření.

Ministativový grip

Společně s fotoaparátem uvedl Panasonic také přídavný grip (DMW-SHGR1), který poslouží jednak pro lepší držení při záznamu selfie videa, nabídne jak spoušť pro video, tak pro fotografování. Grip má klasický stativový závit a díky rozložitelné základně je možné jej využít i jako stolní ministativ. K fotoaparátu se připojuje prostřednictvím USB kabelu, takže se nemusíte zdržovat s párováním a připojením, jako je tomu u Bluetooth verzí podobných gripů.

Fotoaparát je při velikosti těla 115,6 × 82,5 × 54,2 mm opravdu velmi malý, hmotnost se zastavila na 412 gramech. Konektivita je zde zajištěna jednak USB a HDMI rozhraním a jednak pomocí Bluetooth a Wi-Fi. Použitý akumulátor by měl mít dostatek energie na 270 snímků, respektive 80 minut videa.

V základním setu koupíte fotoaparát s objektivem 12–32 mm za cenu lehce pod 20 000 Kč, z pohledu zaměření aparátu je však diskutabilní zejména absence mechanické stabilizace obrazu (podle výrobce není použita kvůli velikosti) a také výrazný ořez u 4K záznamu – obojí může být nemalou překážkou pro pokročilejší uživatele.

Přidat komentář