CEWE Fotolab
Michael Jurák

Osobnosti Nikon Z DAY: Michael Jurák

Michael je technický specialista Nikonu. Má rád přírodu – hory a lesy, přes léto jezdí nejraději na horském kole a v zimě na snowboardu, rád rybaří a k tomu fotí. Co nás rozhodně překvapilo je zjištění, že prý dokáže prosedět i dny v rákosí a u toho pokojně relaxovat. Vedle toho ale taky moc rád osedlá motorku a vydá se na nějakou fajnovou projížďku.

Focení pro něj není koníčkem, ale posedlostí. Fascinuje ho všechno krásné, počínaje Dolomitami a konče ženským tělem. U focení má rád proces zachycení a vnímá jej podobně jako rybaření. To podle něj znamená, že domů nemusí nutně přinést kapra, protože má rád to chytání, čekání…

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Jak se ti fotily portréty na nové “Zetko” s 50 mm? 

Nikon Z7 spolu se Z objektivem 50mm f/1,8 poskytuje prvotřídní ostrost, a to v celém obrazovém poli až do rohů. Objektiv snad ani nemá chromatickou vadu (což je takový malý zázrak), především má neskutečně jemný bokeh a perfektní prostorové podání. V celkovém charakteru obrazu se přibližuje objektivu AF-S 105 mm f/1,4E, což je pro mě nejlepší objektiv, se kterým jsem v životě fotil. Takže portréty z této kombinace jsou doslova úchvatné.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Čím si tě foťák získal?

Velikost je opravdu příjemná a obrazová kvalita neskutečná, stejná nebo lepší než u D850. Takže poměr velikost (hmotnost)/kvalita.

Banner Nikon Z DAYPřijďte na Nikon Z DAY, vyzkoušíte si nové ,,Zetko´´ a naučíte se něco nového!

Jak se ti ovládal a jak ti seděl v ruce?

Příkladná ergonomie, stejná struktura menu a známé ovládací prvky na známých místech… Co víc si přát?!

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Je lepší pro focení v přirozeném světle nebo ateliéru? 

Vzhledem k tomu, že lze elektronický hledáček nastavit tak, aby se choval jako hledáček zrcadlovky, je použitelný bez omezení.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Jak se ti s ním fotilo v protisvětle a ve zhoršených světelných podmínkách? 

Vysoká citlivost a minimum šumu snímače Z7 jej přímo předurčuje k použití za špatných světelných podmínek. A protisvětlo, tak to je samostatná kapitola, protože dynamický rozsah tohoto snímače to zvládá přímo ukázkově.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Máš nějaké tipy pro budoucí majitele, portrétní fotografy, na to, jak se Z 7 pracovat?

Doporučil bych neměnit zvyky a pracovat stejně poctivě, co se řemesla týká, jako se zrcadlovkou. Je to přece nástroj a fotograf je ten tvůrce, který nástroj používá. Takže rada je prostá – foťte svým stylem a foťte naplno.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Když budu chtít fotit portréty na 24-70 mm, budou “dobré”? 

Pokud využijete potenciál objektivu, zvolíte dlouhé ohnisko 70 mm a minimální clonu (zde f4) a půjdete blízko k objektu budou výsledky výborné. Ale nakonec bych dal stejně raději přednost tzv. pevnému sklu, např. výše zmíněnému Z Nikkor 50/1,8.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Jaký program na edit fotek bys nám doporučil, kdybychom z RAWů chtěli dostat maximum? 

Pro zpracování NEF (RAW) souborů doporučuji program Nikon Capture NX-D, je zdarma ke stažení na webu společnosti Nikon. Link: https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/products/162/Capture_NX-D.html

Kdybychom byli začínajícími portrétními fotografy a novými majiteli Nikonu Z 7, co bys nám k jeho užívání bez větších zkušeností s fototechniku doporučil? 

Sázím na nové optické konstrukce Z objektivů, takže bych doporučil používat právě tyto nové objektivy. Adaptér FTZ je vynikající a určitě si ho pořídím pro teleobjektivy a makro objektivy. Ale Z objektivy považuju za to správné řešení a za konkurenční výhodu.

Fotolab- rozhovor Michael Jurák
Foto: Michael Jurák

Komu je podle tebe “Zetko” určené?

Všem kreativním fotografům a kameramanům.

Přidat komentář