CEWE Fotolab

Osobnosti Nikon Z DAY: Filip Barták

Filip Barták je technický specialista v NIKONu a vášnivý fotograf s dlouholetou praxí. Jeho hlavním zaměřením jsou nové technologie ve fotografii… 

…mezi jeho nejoblíbenější fotografickou techniku patří nejnovější fotoaparáty NIKON a objektivy NIKKOR. Například D500, D850, Z7 a Coolpix A. Z oblíbených objektivů jsou to například: 16-80mm F2,8-4, 20mm F1,8, 70-200mm F2,8 a 300mm F4. Filip se nevyhýbá žádnému žánru. Nejraději však fotí z důvodu náročnosti na zachycení ideálního okamžiku sporty. Makro snímky pak zase pro dokonalost v nejmenších detailech a lidi v ateliéru pro maximální svobodu a vládu nad světlem.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

Filipe, co znamená uvedení Nikonu Z pro svět fotografie? 

Uvedením systému Z Nikon reaguje na stále větší oblibu pokročilých fotoaparátů bez klasického zrcátka. Právě v tomto segmentu máme za cíl přinést nekompromisní kvalitu společně s perfektní ergonomií i intuitivním ovládáním.

Co podle tebe způsobí na trhu s fotoaparáty uvedení Z7? 

Naše novinka má oslovit převážně náročnější uživatele ze všech žánrů fotografie. Věřím, že díky perfektní výbavě a univerzálnosti systému Nikon Z osloví mnoho uživatelů, kteří čekali na fotoaparát s profesionální výbavou i ergonomií, zato však s mnohem menšími rozměry. Všichni ti budou moci získat takový stroj, jaký si vysnili. Nemluvím zde však jen o fotografech, ale také o náročných tvůrcích video obsahu.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

Dalo by se říci, že tento fotoaparát vyplňuje díru na trhu, ale není to jen tím, že se jedná o FF bezzrcadlovku s výměnnými objektivy, že? 

Nikon Z skutečně může doplnit stávající portfolio fotoaparátů na trhu. Jde jak o jeho kvalitu (srovnatelnou s nejvybavenějšími zrcadlovkami jako je D850) tak o jeho schopnosti bezproblémového natáčení video sekvencí.

I pro mě samotného nebylo natáčení náročného videa nikdy tak jednoduché.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

Jak vypadá pohled do budoucnosti systému Nikon?

Z – Fotoaparáty Nikon Z6 a Z7 jsou, stejně jako klasické zrcadlovky, vždy tak dobré, jak dobrý bude i objektiv na ně nasazený, proto se Nikon v dohledné budoucnosti zaměří na rozšíření portfolia objektivů Z Nikkor. Připravované novinky nechávají vyniknout zcela novému a většímu bajonetu, jež umožní konstrukci extra světelných objektivů. V příštím roce má vyjít nový objektiv z řady Noct 58mm se světelností F0,95 a spousta dalších. Výhled nově vyvíjených objektivů pro systém Nikon Z je až do roku 2020.

Přijďte na NIKON Z DAY a vyzkoušejte si i vy nový Nikon Z7! 

 

Proč byl Nikon uveden zrovna s 24-70mm F4, 35mm f1,8 a cca za měsíc bude 50mm f1,8?

Systém Nikon Z byl představen hned se třemi objektivy, přičemž na startu prodeje je základní zoom 24-70mm F4, který dokonale splní požadavky reportáží a běžných snímků či videí a druhým dostupným objektivem je 35mm F1,8, což je zas skvělý reportážní a hlavně street objektiv. Ten nechá vyniknout potenciál fotoaparátů Z při cestování a fotografiích v horších světelných podmínkách.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

Komu je podle tebe tento fotoaparát určen? 

Z7 je zajisté určena náročným uživatelům. Nedá se říci jeden konkrétní žánr nebo skupina fotografů, neboť fotoaparát je velice všestranný. Osobně vidím dvě cesty, jak vnímat Nikon Z7. Buď jako dokonalou náhradu klasické zrcadlovky pro uživatele se zaměřením nejen na fotografii, ale hodně i na video a také pro každého, kdo chce zredukovat velikost a váhu techniky bez kompromisu kvality. Druhá varianta, která je mi i osobně blíže je využití systému Nikon Z jako doplňku ke stávající zrcadlovce. Zde může vyniknout všude tam, kde má zrcadlovka ze své podstaty jistá omezení, jako například jednoduché pořízení videa, práce s elektronickým hledáčkem či pohodlnější práce přes zadní display. To vše hlavně díky novému systému zaostřování, což je velkou devizou fotoaparátů Z.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

Nelze tedy říci, pro jaký žánr je ideální? 

Dá se říci, že pro jakýkoliv. Pro krajináře nabízí pohodlnější práci ze stativu, při sportu nabízí velkou rychlost 9sn/s a perfektní ostření, u svatební fotografie zas jednoduchou práci a malé rozměry, v ateliéru perfektní rozlišení a takto by se dalo pokračovat do nekonečna.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

A jak funguje fotoaparát v protisvětle a ve zhoršených světelných podmínkách? 

Zde jsou dva aspekty, které Nikon Z posouvají výrazně kupředu. Zaprvé má tělo s perfektním snímačem, vycházejícím z D850, vysoký dynamický rozsah a díky novému procesoru dokáže v každé oblasti snímku zachovat maximum detailů. I měření expozice se výrazně posunulo, neboť je k němu využíván nově celý snímač. Druhým aspektem jsou samotné objektivy ze série Z. Ty jsou navržené právě pro tento nový snímač s ohledem na větší bajonet a kratší vzdálenost snímače od bajonetu. To znamená bez kompromisu na kvalitu. Nová řada objektivů spojuje všechny nejvyspělejší prvky z klasických objektivů pro F bajonet a přidávají nové technologie. Proto právě v protisvětle nemají prakticky konkurenci. Zhoršené světelné podmínky má na starost převážně fotoaparát, tedy snímač a procesor. Ten hlavně na vysokých citlivostech pracuje opravdu špičkově. Je zde vidět velký pokrok proti čemukoli doposud vydanému.

Rozhovor FOTOLAB- Filip Barták
Foto: Filip Barták

V čem je Z 7 „lepší“ než toliko oblíbený fotoaparát D850? 

Nerad bych takto přímo srovnával, ale největší rozdíl spočívá v natáčení video sekvencí, kde nabízí jak nové technologie, například 10Bit N-Log, synchronizace zvuku Time code a mnoho dalšího, ale hlavně mnohem rychlejší a přesnější ostření ve videu. Pro některé uživatele bude lepší i elektronický hledáček, jež usnadní práci jak s expozicí, tak barevností snímku. Dokáže totiž jakoukoli úpravu přímo zobrazit. Navíc disponuje funkcí, kterou jsem si velice oblíbil, a tou je možnost v hledáčku zvětšit zaostřovanou oblast až na 100 %, což je dokonalé pro přesnou práci i manuální doostřování. Mimoto jsou objektivy Z mnohem menší a lehčí. „Zetko“ se ovládá podobně pohodlně.

Přidat komentář