CEWE Fotolab
Czech Vibes- rozhovor pro FOTOLAB

Osobnosti Nikon Z DAY: Czech Vibes

Holky z Czech Vibes jednoznačně baví cestování, příroda, fotka, video a hudba. Je to kreativní duo Markéta Polášková a Magdaléna Fukanová, plné nápadů. K fotografii a videu se holky dostaly v roce 2014, a to úplnou náhodou díky Instagramu.

czech vibes rozhovor fotolab
Foto: Czech Vibes, Chomoutov u Olomouce „Labutí jezero“

Markéta se věnuje fotografii, především focení přírody, a zároveň stojí za režírováním videoprojektů. Magdaléna se zabývá videem, které natáčí a edituje.

V posledním roce se zaměřují na natáčení hudebních videoklipů. Zmínit lze například videoklip pro novozélandského producenta BAYNKA a jeho píseň Come Home, který se dostal do australské a novozélandské televizní hudební stanice MTV.

Holky mají vlastní hudební kanál na YouTube s názvem Czech Vibes Sound, kde představují hudební tvorbu producentů z celého světa. Hudební videa jsou dokreslena jejich fotografiemi případně i videi. Kanál má téměř 200 tisíc odběratelů.

Rozhovor Fotolab- Czech Vibes
Foto: Czech Vibes, Severní Dánsko „Písečné duny a nekonečné pláže“

Co pro vás znamená cestování?

Díky focení a natáčení se cestování stalo součástí našeho života. Je to únik od každodenní reality, kde si jednak odpočineme od běžných činností a druhak tvoříme jako šílení.

Máte nějaké místo, kam se vracíte častěji?

Skoro každý rok jezdíme do Rakouských, či Německých Alp, dále určitě Česko-Saské Švýcarko a v neposlední řádě Jeseníky. Tam je to našim srdcím nejblíže. Za tu dobu, co se věnujeme focení a natáčení naplno, jsme si našly několik svých „tajných“ míst a jakmile předpověď ukazuje nějaké zajímavé počasí – ranní mlhu, bouřku či přechod studené fronty, tak vyrážíme fotit východ slunce a odkládáme všechny povinnosti, které nás vážou k počítači.

Rozhovor pro Fotolab- Czech Vibes
Foto: Czech Vibes, Chomoutov u Olomouce „Fascinováni světlem“

Čím si vás tahle místa získala?

Jak je již patrno, těch míst, kam se vracíme je větší množství. Všechna ta místa si nás získala svojí nezaměnitelnou přírodou, kterou tak moc vyhledáváme. Nicméně rády se vydáváme i jinam, hodně zálěží na ročním období. Letos v únoru jsme byly například na severu Dánska, protože v Česku nebyla nic moc fotogenická zima.

Banner Nikon Z DAYPŘIJĎTE NA NIKON Z DAY! Den plný workshopů, přednášek a ,,Zetka´´! 

Proč je pro vás příroda tak důležitá?

Je to pro nás zdroj nekonečné inspirace a relaxace zároveň.

Czech Vibes- Rozhovor pro Fotolab
Foto: Czech Vibes, Rýmařov „Zimní pohádka“

Na svém Instagramu píšete, že od doby, co fotíte krajinky, se změnil váš pohled na věci a život, co přesně to znamená?

Focení a natáčení nám změnilo život, a to doslova. Do té doby jsme počasí a přírodu jako takovou nevnímaly nijak zásadním způsobem, prostě někdy bylo zataženo a mlha, jindy svítilo sluníčko. Teď kontrolujeme každý východ a západ, jestli nemá být zajímavé počasí a v předpovědi se soustředíme na výskyt mlhy. Také dny v týdnu nám začaly naprosto splývat, neboť focení a natáčení záleží v našem případě především na počasí. Takže práce o víkendu je naprosto normální věc, stejně jako odpočinek v pracovním dnu.

Rozhovor pro Fotolab- Czech Vibes
Foto: Czech Vibes, Křelov „Sky fire“

Jak jste se dostaly ke spolupráci s hudebníky a tvorbě vizuálních hudebních doprovodů?

Jsme hodně vášnivé posluchačky a chtěly jsme být blízko hudbě až tak moc, že jsme se začaly seznamovat díky internetu se spoustou hudebníků – začínajících producentů a zpěváků, jejichž tvorba je neuvěřitelná, ale v podstatě je nikdo nezná. To byl ten důvod pro založení Czech Vibes Sound. Místo, kde spojujeme naši vlastní vizuální tvorbu s hudbou a je to hudební kanál, kam lidé chodí poslouchat a relaxovat.

Co podle vás definuje “dobré” video?

Dobré video je pro nás takové, které ve vás zanechá nějaký pocit, emoci, myšlenku. Nejsou to jen poskládané pohyblivé obrázky za sebou, ale třeba i skrytě vyjadřují co tím chtěl autor říci – nejlépe, aby se vnitřně spojil s publikem, které bude chápat jeho záměr.

Rozhovor pro Fotolab: Czech Vibes
Foto: Czech Vibes, Samotišky „Haná“

Komu je podle vás nové “Zetko” od Nikonu určeno?

Nový mirrorless systém od Nikonu je určen nejenom fotografům, ale také lidem, kteří se zabývají videem, tak jako je to u mě. Vnitřek i vnějšek foťáku je tomu mnohem lépe přizpůsobený a Nikon tentokrát vsadil na funkce, které potěší mnoho videomakerů, kteří se videem ať už částečně nebo naplno živí. Měla jsem možnost testovat Nikon Z7 hned po představení v Tokiu, kde jsme byla ještě společně s Petrem Juračkou. Nejvíce bych ocenila velice propracovaný AF systém, který kombinuje fázovou detekci v obrazové rovině a detekci kontrastu. S 493 zaostřovacími body je AF konečně něco, co při natáčení opravdu funguje. Video však není jen o automatickém zaostřování, určitě bych vyzdvihla pětiosou stabilizaci obrazu nebo slowmotion při 120 FPS full HD. 4K video rozlišení je v roce 2018 samozřejmostí. *Tady bychom mohli dát odkaz na video z Tokia – které bylo natočeno na Z7 a D500 – budeme ho vydávat velice brzy.

Rozhovor pro Fotolab: Czech Vibes
Foto: Czech Vibes, Baltské moře „Purpurový vír“

Čím vám foťák vyhovoval během natáčení nejvíc?
Nejvíce mi na Z7 sedí neuvěřitelně široký dynamický rozsah, který mi dělá radost asi ze všeho nejvíc. V naší Czech Vibes video tvorbě je velice důležitá barevná postprodukce a co se týče finálního výstupu, barvy z Nikonu nám vyhovují úplně nejvíc. Velkou výhodou je pro mě také velikost a váha, která se hned projeví po celém dni natáčení – ještě v kombinaci s běžným stabilizačním systémem je potřeba na váhu pracovních nástrojů myslet hodně. V tom mi bezzrcadlovky vyhovují perfektně.

Na holky se můžete podívat na jejich webu, Facebooku, nebo třeba Instagramu.

Přidat komentář