CEWE Fotolab

Sigma 18-35mm f/1.8 ART: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Mnoho zákazníků si objektiv Sigma 18-35mm f/1.8. DC HSM ART získal svou univerzálností a světelností. Jeden z našich zákazníků se se svými dojmy podělil v krátké recenzi.

Objektiv Sigma 18-35/1.8 DC HSM ART nabízí moderní desing v kombinaci hodnotnými materiály a novou optickou konstrukcí.
Skládá se z 17 optických elementů ve 12 skupinách s asférickým a SLD sklem.
Nabízí skvělou světelnost f/1.8 což je věc, která, zejména u zoomu, musí zaujmout každého fotografa.


Objektiv již nějakou dobu využívám snad ke všem svým fotografickým aktivitám.
Hledal jsem univerzální zoom s co nejlepší světelností, který bych mohl používat jak v interiéru, tak v exteriérech například pro krajinářskou fotografiiportréty.

sigma_1835_f18_2_z2Mým hlavním oborem, na který jsem zaměřen je dokumentární fotografie a zpočátku jsem objektiv využíval jako základní sklo pro focení svateb, plesů a při různých rodinných akcích. Zde nejvíce oceňuji tu nejunikátnější vlastnost tohoto objektivu, kterou je světelnost f/1.8 v celém rozsahu zoomu.

Právě skvělá světelnost mi zajišťuje pohodlnou práci v horších světelných podmínkách – s nízkou clonou si mohu dovolit fotit i tam, kde bych jinak musel použít blesk.

Díky rozsahu zoomu, který je po přepočtu na kinofilm cca 27-53mm (29-56mm u zrcadlovek Canon) mi dokáže nahradit mi hned 3 pevná skla – širokoúhlé, střední a na DX formátu i portrétní ohnisko lehce nad 50mm po přepočtu.

Během různých situací v terénu i při rodinném focení s dětmi mi dovoluje tento rozsah dokumentovat celek a zároveň během okamžiku vyfotografovat i detail, nebo portrét.

IOinterier_005
_OND7834

Focení v horších světelných podmínkách je pro mne jen jedna z výhod  nejnižší clony f/1.8. Mám totiž rád i kontrolu nad hloubkou ostrosti a líbí se mi, když fotografovaný objekt nebo osoba vyniká před před rozostřeným pozadím. Sigma tuto vlastnost nabízí po celé délce zoomu právě díky vysoké světelnosti.

Návic má i velmi hezký charakter a kresbu v rozostřené části obrazu tzv. bokeh.

Baví mě i poměrně krátká zaostřovací vzdálenost objektivu, kterou oceňuji pro detailní záběry.

U dokumentu to dokáže „vypíchnout“ hlavní motiv či děj a u portrétu dokáže zajistit velmi líbivý a ničím (třeba pozadím) nerušený pohled do očí fotografované osoby.

Co mne ještě mile překvapilo? Schopnost objektivu vypořádat se s focením v protisvětle, autentické zobrazeni barev a přenos kontrastu. I přes to, že se jedná o tak světelný zoom, dokáže nabídnout velmi kvalitní kresbu a ostrost pro krajinu i portrét.

I když některým fotografům se zdá objektiv trochu těžší a větší než by chtěli, já považuji solidní konstrukci celé řady Sigma ART spíše za výhodu – například pro pevné a stabilní držení.
Hned na první pohled se jedná o odolné sklo, které vydrží i méně šetrné zacházení. příjde mi tedy škoda, že kromě mechanické odolnosti není objektiv vybaven těsněními pro zvýšení odolnosti co se týče vlhkosti a odolnosti klimatickým podmínkám.

Sigma 18-35/1.8 DC HSM ART

8.8

Optická kvalita

9.0/10

Světelnost

10.0/10

Rychlost AF

7.0/10

Konstrukce

9.5/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Světelnost f/1.8 v celém rozsahu zoomu
  • Šikovný rozsah zoomu nahrazující několik světelných objektivů s pevným ohniskem
  • Bytelná konstrukce a zpracování, typické pro řadu Sigma Art
  • Pěkné podání bokehu
  • Podání barev a přenos kontrastu
  • Dobré výsledky i v protisvětle

Zasloužilo by vylepšení:

  • Pomalý AF
  • Chybí stabilizátor
  • Absence utěsnění proti vlhkosti
  • Pouze pro formát APS-C
  • Pro někoho může být příliš velký a těžký

Ondřej Ferdan – zákazník FOTOLAB.cz

komentářů

  • Hezká recenze, děkujeme. Jediná poznámka – možná by nebylo od věci připomenout také, že vzhledem k přepočtu na DX se nepřepočítává pouze fokální vzdálenost (27-53mm), ale také clonové číslo, která potom činí 2.7 (resp. 2.88 pro Canon). Na tuto drobnost se často zapomíná 🙂