CEWE Fotolab

Panasonic TZ100 RECENZE: skvělý společník nejen na cesty

TZ100 je nejnovější fotoaparát řady TZ od značky Panasonic. Jeho předchůdci jsou TZ70 a TZ80, které se řadí mezi univerzální nebo cestovatelské ulztrazoomy. V čem je TZ100 jiná?

Panasonic Lumix TZ100 je kompaktní ultrazoom, který se díky svým rozměrům vejde do kabelky nebo do kapsy. Stává se tedy výborným společníkem nejenom na cesty – můžete ho nosit kdekoliv a kdykoliv.

Fotoaparát je k dostání ve dvou barevných verzích – černá a stříbrná. Mně se do rukou dostal fotoaparát ve stříbrné barvě s červeným pruhem. A přiznám se, že je to snad poprvé, co se mi líbí stříbrné provedení u fotoaparátu více než klasické černé.

Na horním panelu fotoaparátu je k dispozici otočný kruhový volič, kterým jednoduše vybereme režim focení (auto, poloautomatické režimy A, S, manuální režim M, scénické a kreativní režimy a režim nahrávání videa).

Pomocí druhého rolleru rychle nastavíme clonu a čas (záleží na zvoleném režimu). Na horním panelu TZ100 najdeme i výsuvný zabudovaný blesk fotoaparátu, který se hodí třeba na focení v protisvětle.

Ostatní ovládací prvky fotoaparátu, jako například sekvenční snímání, výběr AF bodu, vyvážení bílé, nastavení ISO a další, jsou rozmístěny s ohledem na intuitivní ovládání. Co se mi hodně líbí, tak je ovládací prstenec objektivu, se kterým můžeme manuálně ostřit, zoomovat nebo určovat clonu, popřípadě čas (podle nastavení fotografického režimu).

Komponovat záběry můžete pomocí 3″ dotykového LCD displeje nebo pomocí elektronického hledáčku. Elektronický hledáček má rozlišení 1 166 000 pixelů a nabízí 0,46× přepočtené zvětšení (stejně jako u svého předchůdce TZ70).

Přepínat obraz z displeje do hledáčku můžete dvěma způsoby – pomocí oční detekce (přiblížením oka k hledáčku) nebo přes tlačítko LVF, které je umístěno po pravé straně hledáčku. Obraz v LCD má jemnou kresbu, dobré podání barev a navíc je obraz dobře viditelný i při focení venku na slunci.

TZ100kvalitní širokoúhlý objektiv Leica DC Vario-Elmarit s 10x optickým zoomem, který začíná na ohnisku 25 mm. Jak můžete vidět, objektiv nemá takový ohniskový rozsah jako jeho předchůdci, ale na druhou stranu je světelnější. Světelnost TZ100 je f/2.8–5.9 (oproti TZ80 nebo TZ70, které mají světelnost f/3.3-6.4 ).

Díky rozsahu ohniska 25-250 mm můžeme s TZ100 fotit celou škálu témat od krajinářské fotografie až po detaily (v přírodě nebo architektuře).

1452083040140

Fotoaparát: LUMIX DMC-TZ100 Expoziční čas: 1,3 s. Clona: f5. ISO: 125, foto: Marco Crupi

Při nahrávání videa je úhel záběru ještě o něco užší, pokud máte zapnutou stabilizaci nebo funkci vyrovnání horizontu. Pokud jsou obě tyto funkce zapnuté, prodlouží se ohnisko na vzdálenosti 31-310mm. V případě 4K videosekvencí se posuneme na hodnoty 37-370 mm.

Minimální zaostřovací vzdálenost objektivu je 50 cm na minimálním a 70 cm na maximálním zoomu. Pokud chcete fotit makro nebo jenom snížit zaostřovací vzdálenost, stačí přepnout v režimu zaostřování na AF makro nebo Makro zoom – minimální zaostřovací vzdálenost se zkrátí na 5 cm.

Panasonic poprvé v této řadě použil 1″ snímač s rozlišením 20,1 Mpx. Můžete sice namítnout, že u značky Panasonic není 1″ čip žádnou novinkou – vždyť stejnou velikost čipu má i Panasonic Lumix FZ1000. To je sice pravda, ale FZ1000 nepatří mezi kapesní ultrazoomy – pro porovnání:
FZ100
0 váží s baterií 831 g, TZ100 váží s baterií 310 g.

panasonic-lumix-tz100-horni-strana
FZ1000_toptele-53985bd260a65

Samozřejmě, že 1″ snímač můžete najít i u konkurence – 1″ snímačem jsou osázeny všechny verze Sony RX100, Canon PowerShot G5X nebo Canon PowerShot G9X. Konkurence má ale veškerý optický zoom 3-4 x oproti TZ100, který má optický zoom 10x.

Fotoaparát je opravdu rychlý díky obrazovému procesoru New Venus Engine FHD – můžeme s ním nafotit sérii snímků bez přeostřování s rychlostí až 10 sn./s. Citlivost se dá nastavit v rozsahu ISO 80-25600, přičemž použitelnou fotografii dostaneme s maximálním ISO 12800.

Rozmezí expozičních časů můžete nastavit od 1/16 000 sekundy až na 60 sekund s tím, že nad 1/2 000 se aktivuje elektronická závěrka. Korekce expozice má bohatý rozsah od -5 EV do +5 EV při focení a -3 EV až +3 EV při nahrávání videa.

maxresdefault

Zaujala mě i funkce Post Focus – jde o novou funkci, kterou Panasonic ohlásil koncem roku 2015. Post focus nám umožní vybrat oblast zaostření až po pořízení snímku. Jak funkce funguje? Fotoaparát pořídí několik záběrů zaostřených na různá místa fotografované scény. Fotograf si poté ze záznamu vybere, kterou část snímku chce mít ostrou.

K dokonalým fotografiím nám pomůže i 5osý stabilizátor HYBRID O.I.S. nebo elektronická vodováha fotoaparátu. Stabilizátor HYBRID O.I.S. se nedá plně použít pouze při nahrávání ve 4K rozlišení a u zpomaleného videa.

Bohužel nemám možnost vyzkoušet 4K video přímo na obrazovce nebo 4K televizi, ale mohu říct něco málo o nahrávání videa s TZ100 ve Full HD kvalitě. V menu si můžete nastavit redukci chvění nebo potlačení hluku větru, což se hodí při nahrávání venku a bez stativu. Zvuk videa je stereo a mluvený hlas je ve videu dobře slyšitelný. Při nahrávání můžete i přibližovat detaily pomocí páčky zoom u spouště.

Panasonic TZ100 má samozřejmě funkční inteligentní automatiku (značeno jako iA), u které fotoaparát vyhodnotí scénu a nastaví parametry tak, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Další verzí automatického režimu je funkce iA plus, což je vlastně inteligentní automatika s úpravou barev a jasu. Samozřejmostí je i programová automatika (značeno jako P).

Pokud nejste začátečník, můžete využít jeden z poloautomatických režimů, jako jsou A (priorita clony) anebo S (priorita času). Popřípadě můžete mít nastavení svého fotoaparátu plně ve své režii díky manuálnímu režimu, značeného jako u ostatních fotopřístrojů – M.

Samozřejmostí jsou v dnešní době i scénické a kreativní režimy. Na výběr máte 24 scénických22 kreativních režimů. V TZ100 najdete běžné scénické režimy jako Portrét, Západ slunce, Noční scéna, Noční portrét, Zastavení pohybu, Jasné sportovní snímky atd. Ale jsou přidané i méně známe režimy jako Sladký obličej dítěte, Focení v protisvětle, Měkký obraz květiny, Chutný pokrm, Lákavý dezert, Jemnost podsvícení, Uvolňující tón apod.

Pro hračičky je připraveno i několik kreativních režimů:
Expresivní, Retro, Starodávný, Jasný snímek, Low key, Sépie, Monochromatický, Dynamický monochrom., Hrubý monochromatický, Hedvábný monochromatický, Působivé umění, Vysoká dynamika, Křížový proces, Efekt hračky, Jasné barvy, Draganův efekt, Efekt miniatury, Měkké zaostření, Fantazie, Hvězdicový filtr, Jednobodová barva, Sluneční svit.

Full HD video (1920×1080 pixelů při 50p) je nejen pro fotoaparáty Panasonic běžným standardem, ale TZ100 má možnost natáčení i ve 4K rozlišení. TZ100 zvládne pořídit videosekvence ve 4K s rozlišením 3840 × 2160 pixelů při 25 fps.
Navíc si díky nové funkci 4K Photo můžete z nahraného záznamu vyjmout libovolný záběr a udělat z něj 8 Mpx fotografii.

TZ100 je vybaven WiFi modulem, který vám může usnadnit sdílení fotografií. Stačí si do svého chytrého telefonu stáhnout aplikaci Panasonic Image App, která umí nejenom sdílet fotografie, ale můžete ji využít i místo dálkové spouště. Rozhodně doporučuji, protože nemusíte fotit na samospoušť – vše můžete ovládat svých telefonem.

Maximální výdrž Li-Ion akumulátoru DMW-BLG10E s kapacitou 1025mAh by měla být podle Standard CIPA cca 300 snímků. Výdrž baterie se samozřejmě může lišit podle toho, jak využíváme blesk, fotíme přes LCD či hledáček, nahráváme video apod.
Mám vyzkoušené, že při focení pomocí elektronického hledáčku, zvládne fotoaparát cca 250 fotografií na jedno nabití baterie. Když jsem fotila pouze přes LCD displej, vydržela baterie něco málo přes slibovaných 300 snímků.

Na pravé straně fotoaparátu je umístěn slot na připojení USB kabelu a micro HDMI (typ D). Slot na baterii a paměťovou kartu typu SD/SDHC/SDXC najdete na spodní straně fotoaparátu.

A jaká je velikost fotoaparátu? Jeho rozměry jsou 110,5 × 64,5 × 44,3 mm, váha včetně paměťové karty a akumulátoru lehce přesahuje 300g (cca 310 g).

Panasonic LUMIX DMC-TZ100

7.9

Obrazová kvalita/snímač

8.5/10

Rozsah nahrazující několik objektivů s pevným ohniskem

8.0/10

Video

7.5/10

Konstrukce

7.0/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Rychlost fotoaparátu a ostření
  • Malé rozměry fotoaparátu
  • Dotykový 3,0″ LCD
  • 5osý HYBRID O.I.S. stabilizátor a elektronická vodováha
  • Elektronický LVF (Live View Finder) hledáček
  • Možnost nahrávání 4k videa
  • Funkce 4K Photo a Post focus
  • Bezdrátové ovládání přes smartphone nebo tablet pomocí aplikace Panasonic Image App
  • Zpracování snímků ve formátu RAW přímo ve fotoaparátu

Zasloužilo by vylepšení:

  • Chybí sáňky pro externí blesk
  • LCD displej není výklopný
  • Objektivu spolu s ohniskovou vzdáleností rychle klesá světelnost
  • Malý EVF hledáček

 

Přidat komentář