CEWE Fotolab
Olympus PEN E-P7

Olympus PEN E-P7: představení novinky

OM Digital Solutions přichází s novým fotoaparátem řady PEN s označením E-P7. Nejedná se o nástupce modelu PEN-F, ale ani staršího modelu PEN E-P5, ačkoli to tak označení naznačuje. Ve skutečnosti je to nový člen řady PEN se starým řadovým označením. E-P7 má parametrově a funkčně nejblíže k modelu OM-D E-M10 Mark IV. Designově je to typický zástupce řady PEN. Jaké jsou první zkušenosti s předprodukčním vzorkem?

Olympus PEN E-P7 – ve jménu stylového designu

Měl jsem tu exkluzivní možnost si fotoaparát Olympus PEN E-P7 vyzkoušet ještě před jeho oficiálním představením. Je to předprodukční vzorek, ale fungoval na 100 %. Testoval jsem všechny fotoaparáty Olympus PEN a OM-D a proto jsem byl zvědavý, kam zařadit novinku PEN E-P7. Podle označení E-P7 byste tipovali, že je to nástupce modelu E-P5, který se už léta nevyrábí a byl jakýmsi předchůdcem PEN-F.

Po tom, co divize fototechniky Olympus přešla pod křídla společnosti OM Digital Solutions, vícero hlasů předpovídalo fotoaparátům PEN a OM-D konec. Důkazem toho, že neměli pravdu jsou nové produkty, přičemž další budou ještě letos následovat.

Olympus PEN E-P7

Olympus PEN E-P7 vs PEN E-PL10

Vstupním modelem do světa PEN je aktuální E-PL10, který vypadá stejně, jako x jeho předchůdců. Kupují si ho typicky ženy, blogerky, influencerky. Je to designový fotoaparát, který si mohou vyzdobit všemožným příslušenstvím. Image má v tomto případě o trochu více přednost před funkční výbavou.

Olympus PEN-EP7 vypadá dospělejší jako nižší model. Atraktivní retro design je ještě hezčí a jaksi „vyspělejší“ – hodnocení může být do jisté míry subjektivní, nechť každý si udělá svůj vlastní názor. Tělo fotoaparátu je plastové, některé ovládací prvky jsou ale kovové. Oproti nižšímu modelu zde máme snímač s vyšším rozlišením. Pochází z modelu PEN-F, takže má 20 Mpx, ale nemá AF s fázovou detekcí, doplňuje ho procesor TruePic VIII. Lepší je účinnost dosahuje 5osá stabilizace obrazu (až 4,5 EV).

Olympus PEN E-P7
Schéma 5-osé stabilizace obrazu pomocí pohybu snímače

Vzhledem k tomu, že fotoaparát nemá hledáček, potěší vylepšené vlastnosti displeje. Oproti nižšímu modelu má propracovanější ovládání s dvojicí rollerů, tlačítkem Record blízko spouště, zapínáním pomocí páčky, samostatným AEL tlačítkem a vystupujícími tlačítky Info a Delete, pro snadnější odlišení.

Detail nového přepínače mezi barevným a černobílým režimem fotografování

Fotoaparát má dva rollery, klasický kruhový volič programů, pákový přepínač ON / OFF a tlačítko Record blízko spouště. Zadní ovládací prvky jsou podobné jako u PEN-F.

Novinkou je přepínač Color / Mono, na přední straně fotoaparátu, se kterým rychle přepínat mezi barevným a černobílým obrazovým profilem. Řadu nastavení lze nově nastavit dotykem a pomocí dvou rollerů. Nových obrazových profilů Color a Mono je celkem 8 (4 barevné a 4 monochromatické). Jsou navrženy tak, aby simulovaly reálné filmové materiály. PEN E-P7 je první fotoaparát od Olympusu, který tyto profily má.

Olympus PEN E-P7
Monochromatický profil č. 3.

Programová a funkční výbava

Amatérské fotoaparáty Olympus jsou známé tím, že mají programy, které začátečníkům usnadňují snímat náročnější motivy. PEN E-P7 má samostatný program B, pod kterým najdete noční režimy Bulb, Live Time a Live Composite. Pod programem AP (Advanced Photo) je ukrytých 9 speciálních režimů, například dvojexpozice, panorama, HDR, bracketing expozice a zaostření.

Kromě obrazových profilů nabízí fotoaparát 16 uměleckých filtrů (Art), každý z nich s několika nastaveními. U některých je možné přidat efekt vinětace, rámeček a další efekty. Umělecké efekty můžete i jemně odladit.

Na voliči programů naleznete 6 scénických režimů, každý s několika variantami (portrét, noční scéna, pohyb, krajina, v interiéru, detail). Pokročilým uživatelům jsou určeny režimy P / A / S / M.

Olympus PEN E-P7
Umělecký efekt retro III
Olympus PEN E-P7
Umělecký efekt parciálně barvy (červená)

Automatické zaostřování s detekcí obličeje a očí využívá algoritmy z profesionálních fotoaparátů OM-D. Má 121 bodů pokrývajících velkou část plochy, zaostřování funguje na principu detekce kontrastu.

Video je v 4K rozlišení. Díky 5-osé stabilizaci lze natáčet i z ruky. Ve videu můžete používat obrazové profily a některé umělecké efekty. Zaostřování podporuje detekci obličeje i při videu a usnadňuje tak natáčení osoôb.

Samozřejmě i tento model podporuje propojení s chytrými zařízeními prostřednictvím WiFi a Blue Tooth. Pomocí aplikace OI Share můžete dálkově ovládat fotoaparát (i se živým náhledem), prohlížet a stahovat fotografie a následně je sdílet. Můžete nastavit i automatický přenos snímků do chytrého zařízení a to i když je fotoaparát vypnutý.

Dotykový displej je výklopný, 80 ° nahoru a až 180 ° dolů, do Self polohy.

Olympus PEN E-P7

Další benefity:

  • tichá uzávěrka
  • nabíjení přes USB, iz powerbanky
  • vestavěný blesk
  • rádiem řízené dálkové ovládání blesků (např. FL-700WR)
  • High Speed video

Olympus PEN E-P7 se bude prodávat v kombinaci stříbrné a černé, nebo stříbrné a bílé. Fotoaparát můžete chránit a zkrášlit doplňkovým koženým pouzdrem CS-54B v černé nebo bílé barvě.

Závěrečné zhodnocení

Olympus PEN E-P7 je jeden z nejkrásnějších fotoaparátů na trhu. V retro těle se ukrývá bohatá funkční výbava, a především velká porce zábavy. Tu zajišťují nové barevné a monochromatické profily, množství scénických programů, pokročilé programy a také 16 uměleckých efektů.

Díky pokročilému zaostřování a účinné 5-osé stabilizaci je použití fotoaparátu jednoduché. Výklopný displej podporuje kreativní snímání z různých úhlů. Někomu může u tohoto modelu chybět hlaváček. Přistroj dobře poslouží i jako kamera s 4K rozlišením. Pokud modely řady E-PL oslovovali zejména ženy, tento model je neutrální, přitom stále atraktivní. Ideální do města, na výlety, pro obyčejné amatérské fotografy, blogery a influencery.

Olympus má tradičně výborné zpracování obrazu ve formátu JPG. Tento fotoaparát osloví ty, kteří chtějí mít fotografie upravené již ve fotoaparátu, nechtějí ztrácet čas úpravami v počítači a rychle mohou fotografie sdílet na sociálních sítích.

PEN E-P7 doplňuje portfolio M43 fotoaparátů Olympus a Panasonic. Tento systém nadále žije a nabízí fotografům alternativu k velkým a těžkým plnoformátovým fotoaparátům. Na výběr je aktuálně téměř 80 objektivů.

Objednat Olympus PEN E-P7
na e-shopu

Vzorové fotografie pořízené Olympus PEN E-P7

Všechny fotografie jsou snímány předprodukčním kusem do formátu JPG, bez postprocesing. Použité jsou běžné obrazové profily, nové mono a color profily i umělecké efekty.

Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7
Olympus PEN E-P7

 

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář