CEWE Fotolab
Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO: představení novinky

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO je ideální objektiv pro krajinářské fotografy a cestovatele. Využití najde ale i při focení architektury, přírody a detailů. Na tento objektiv uživatelé bezzrcadlovek Olympus dlouho čekali – je vítaným novým členem rodiny objektivů M.Zuiko PRO, kterou tak tvoří už 12 členů.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO je ultraširokoúhlý transfokátor, ekvivalentní ohnisko Full Frame snímače je 16 až 50 mm. To je velmi praktický rozsah, přesahující hodnoty, na které jsou fotografové zvyklý od výrobců (ekv. kinofilmu 15–35mm, 14–24mm, 16-35mm apod.). Olympus má v nabídce objektiv M.Zuiko 9–18 mm f/4–5,6, ten ale není profesionální. Další objektiv M.Zuiko 7–14mm f/2,8 PRO je profesionální, bohužel ale nemá závit pro připojení filtrů, které se používají často v krajinářské fotografii. Je to hlavně reportážní objektiv.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO je konečně superširokoúhlý transfokátor s rozšířeným rozsahem ohnisek (v dané kategorii) a možností připojení filtrů – průměr je 72 mm. Pokud jste chtěli podobný objektiv, museli jste sáhnout po konkurenci od Panasonicu nebo Laowy.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO

Popis objektivu

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO je kompaktní superširokoúhlý transfokátor s rozměry 77×88,5 mm a nízkou hmotností 411 gramů. Úhel záběru je 107–47 °, clona f/4 v celém rozsahu konstantní. Tak jako ostatní objektivy řady PRO, i M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO má kovové utěsněné tělo a přední člen má fluoridovou vrstvu odpuzující nečistoty a kapaliny, díky které se snadno čistí. Objektiv je také mrazuvzdorný do -10 ° C.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO
Schéma utěsnění objektivu

Optická soustava je navržena tak, aby poskytovala vysoký výkon, co se týče kresby v rozích a eliminace duchů a reflexů. Použité jsou antireflexní vrstvy ZERO. Optika se skládá z 16 prvků v 10 skupinách, včetně DSA, Super ED, HR, EDA, HD, Super HR a ED prvku. Clona je 7lamelová s kruhovým otvorem. Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 0,23 m, ekvivalentní zvětšení je 0,14 – 0,42x. Přední prstenec je typu push–pull, přitažením směrem k tělu fotoaparátu se zaostřování přepne do manuálního režimu.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO
Schéma optické soustavy

Jako první objektiv z řady PRO má zásuvný mechanismus s uzamčením v transportní poloze. Při vysouvání a zasouvání do a z transportní polohy zoomový prstenec mírně cvakne. Není třeba mačkat žádnou pojistku. Na boku je tlačítko je uživatelský nastavitelné L–Fn. Objektív podporuje Focus Stacking, u kompatibilných fotoaparátov s touto funkciou je potrebné aktualizovať firmvér.

Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO
Objektiv v transportní a vysunuté poloze

Souhrn klíčových vlastností Olympus M.Zuiko 8–25mm f/4 PRO

  • Nejuniverzálnější superširokoúhlý objektiv na trhu s ekvivalentním rozsahem 16–50 mm.
  • Lehký a kompaktní, hmotnost pouze 411 gramů.
  • Stahovací mechanismus pro kompaktnější rozměry v transportní poloze.
  • Konstantní clona při zoomování.
  • 72 mm závit pro filtry, stejný průměr jako u objektivů 12–100, 45–150 a 100–400.
  • Velmi krátká zaostřovací vzdálenost 23 cm, ekvivalentní zvětšení až 0,42x.
  • Odolný proti prachu a vodě, mrazuvzdorný, přední člen s fluorinovou vrstvou.
  • Pohodlné přepínání AF / MF, funkční tlačítko L–Fn.

Objektiv se má začít prodávat začátkem července za 25 999 Kč. Objednat objektiv na e-shopu.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář