CEWE Fotolab
Fujifilm X-E4 + 27mm

Novinky Fujifilm: X-E4, dvojice objektivů a nový středoformát

Fujifilm představil dalšího zástupce řady bezzrcadlovek Fuji X, novinka nese označení X-E4 a podle výrobce se jedná o dosud nejmenší a nejlehčí model v nabídce. Vedle nového fotoaparátu se mohou majitelé těchto digitálů těšit také na dvojici objektivů pro řadu X, konkrétně širokoúhlý objektiv 27 mm a univerzální teleobjektiv 70–300 mm. Na své si přijdou i milovníci velkých snímačů, mezi novinkami se objevil nový středoformátový model GFX 100S a objektiv s ohniskem 80 mm.

Fujifilm X-E4

Bezzrcadlovky řady X nabízí Fujifilm ve dvou základních konstrukčních variantách – s hledáčkem uprostřed těla anebo s hledáčkem umístěným v horním levém rohu, kdy je design velmi podobný dálkoměrným fotoaparátům. Novinka s označením X-E4 spadá do druhé kategorie a vedle technických novinek uvnitř těla přichází na trh také se značně minimalistickým designem a ovládáním. Jak je u většiny výrobců zvykem, i v tomto případě jsou k dispozici funkce a technologie použité u dřívějších modelů, avšak s podstatným vylepšením.

Hned na první pohled je patrné, že Fujifilm při návrhu fotoaparátu myslel na to, aby byl aparát velmi kompaktní a bez výraznějších prostorových nároků – na těle tedy nenajdeme prakticky žádné vystupující doplňky nebo ovladače. Chybí zde jakýkoli grip pro lepší úchop a ani na zadní straně není obligátní tvarování pro palec pravé ruky s pogumovaným povrchem. Je to samozřejmě daň za kompaktní tvar, který je velmi podobný starým mechanickým zrcadlovkám – tedy relativně tenké tělo se základními ovladači na horní straně.

Z pohledu ovládání je zde patrná inspirace u modelu Fujifilm X-S10, který má na zadní straně také minimum ovládacích prvků, tentokrát je to pouhých šest tlačítek, která doplňuje joystick. Na horní straně je vedle voliče expozičních časů také korekce expozice, spoušť s hlavním vypínačem, tlačítko rychlého menu a jedno uživatelsky nastavitelné tlačítko.

Čtěte také: Recenze Fujifilm X-S10

Posledním ovladačem je roller umístěný pod spouští, který se ovládá ukazovákem pravé ruky. Tím výčet ovladačů končí, zmínit je však třeba i výklopný a dotykový displej, který má pozitivní dopad na celkovou ergonomii ovládání.

Už z principu nebude digitál vhodný pro každého, zejména kvůli velikosti a ergonomii držení, toho si je výrobce samozřejmě vědom, takže v nabídce příslušenství je hned dvojice doplňků pro lepší úchop – jednak je to grip s možností upevnění do stativového závitu a jednak také odnímatelná opora pro palec pravé ruky, která se uchytí do sáněk blesku.

Srdcem snímací soustavy je zde snímač typu X-Trans BSI-CMOS s rozlišením 26 Mpx (stejný jako u X-S10) avšak tentokrát není stabilizovaný, takže se uživatelé budou muset spolehnout v případě potřeby na stabilizované objektivy. Se snímačem spolupracuje obrazový procesor X-Processor 4, který používá i špičkový model Fujifilm X-T4 (recenze). Díky procesoru je možné pracovat se základní citlivostí ISO 160–12 800, respektive 80–51 200 v rozšířeném režimu.

Video natočíte ve 4K rozlišení (UHD a DCI) při 30 sn/s, pokud byste preferovali Full HD rozlišení, stoupne snímkovací frekvence až na 240 sn/s, takže zpomalené záběry nebudou žádný problém. Vysoká je i rychlost sériového snímání, kdy zvládne novinka až 30 snímků za sekundu při využití elektronické závěrky a ořezu snímku 1,25×.

Čtěte také: Recenze Fujifilm X-T4

V případě využití celého pole snímače je k dispozici rychlost 20 sn/s u elektronické a 8 sn/s u mechanické závěrky. Vedle zmíněného displeje velikosti 3″ s rozlišením 1,62 Mpx je k dispozici také elektronický OLED  hledáček, který nabídne ekvivalentní  zvětšení 0,62× při rozlišení 2,36 Mpx. Displej je výklopný směrem nahoru, takže si na své přijdou i vloggeři.

Fotoaparát přijde na pulty obchodů v průběhu března letošního roku. V nabídce bude i několik kitů, včetně jednoho se zcela novým objektivem Fujinon 27 mm F2,8 (viz níže).

Ceník a očekávaná dostupnost

  • Fujifilm X-E4 tělo: 24 990 Kč 
  • Fujifilm X-E4 + XF27mm markII:  28 990 Kč (cena objektivu samostatně 11 990 Kč)
  • Fujifilm X-E4 + accessories  kit:   26 990 kč ( metal hand grip + finger grip do sáněk blesku) 

Dostupnost v druhé polovině března 2021.

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Fujinon XF 27 mm F2,6 R WR a Fujinon XF 70-300 mm F4–5,6 R LM OIS WR

Společně s bezzrcadlovkou představil Fujifilm i zcela nový objektiv pancake konstrukce s širokoúhlým ohniskem 27 mm a světelností F2,8, z označení je pak možné vyčíst, že se jedná o objektiv v odolném provedení (WR). Ekvivalentní ohnisková vzdálenost je zde 41 mm.

Optická konstrukce je shodná s předchozím modelem z roku 2013, avšak vedle utěsnění proti prachu a vlhkosti přibyl zámek clonového prstence. Objektiv samotný má tloušťku pouhých 23 mm a hmotnost 84 gramů.

ZOBRAZIT NA E-SHOP

Druhým představeným objektivem je zoomový teleobjektiv s praktickým rozsahem 70–300 mm, který při nasazení na APS-C tělo poskočí na ekvivalentních 107–457 mm. Vedle utěsnění proti prachu a vlhkosti je zde i optická stabilizace a účinností až 5,5 EV. Optická konstrukce pak zahrnuje celkem 17 čoček ve 12 skupinách a použity jsou asférické a ED čočky.

Podle výrobce by měl objektiv také velmi rychle ostřit, a to díky lineárnímu motoru autofokusu. Na těle objektivu je jak zámek clonového prstence, tak i zámek zoomovacího mechanismu. Podporováno je i použití telekonvertorů 1,4× a 2×.

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Ceník a očekávaná dostupnost

  • Fujinon xF 27 mm F2,6 R WR: 11 990 Kč

  • Fujinon XF 70-300 mm F4–5,6 R LM OIS WR:  21 990 Kč

Dostupnost v druhé polovině března 2021.

Fujifilm GFX 100S a GF 80 mm F1,7 R WR

Středoformátové bezzrcadlovky jsou žhavým želízkem v ohni, jelikož v tomto segmentu nabízí Fujifilm velmi dobrý poměr cena/výkon. To by mělo platit i o nové bezzrcadlovce s rozlišením 100 Mpx a stabilizovaným snímačem. Použitý snímač i většina funkcí je shodná jako u staršího modelu GFX 100, avšak tentokrát je vše zabaleno v kompaktnějším těle. Stabilizace zde také prošla revizí a měla by být účinnější až o 1 EV, celkový účinek by tak mohl dosahovat 6 EV. Změnou v konstrukci je také pevně usazený hledáček ( u předchozích modelů byl odnímatelný) s rozlišením 3,68 Mpx a ekvivalentním zvětšením 0,77×.A aby bylo novinku čím zasklít, uvedl Fujifilm ještě nový objektiv s ohniskem 80 mm, které odpovídá po nasazení ekvivalentu 63 mm s velmi dobrou světelností. Objektiv samotný je taktéž utěsněn proti prachu a vlhkosti. Jeho optická konstrukce čítá 12 čoček v 9 skupinách, přičemž je použita jedna sférická čočka a dvojice čoček ze Super-ED skla.

Přidat komentář