CEWE Fotolab

Fototip: Jak na fotografování jídla

Možná patříte k lidem, kteří jsou nadšenci do vaření a pro které je obtížné rozloučit se s časopisy s recepty nebo kuchařkami, které už ve skutečnosti nejsou aktuální? Já ano!

A to, co tam vidím, když občas hledám starý oblíbený recept, mě často rozesměje. Jednoho dne jsem náhodou narazila na kuchařku ze 70. let. Jaký styl jídla, pomyslela jsem si! Všechna jídla vypadala, jako by měla vysoce lesklý povrch a přesycené, teplé tóny dominovaly… Dnes by tyto obrázky nikomu opravdu nepřišly chutné. Ale stejně jako móda nebo hudba, i fotografie podléhá trendům. Neustále se mění. A to je dobře.

Kontrast mezi barevným těstovinovým salátem a tmavým talířem oživuje obraz. Fotografie: Nic Hildebrandt, www.luziapimpinella.com

Fotografování koníčků: nejprve fotka, pak požitek

Téměř každý je v dnešní době nějakým způsobem fotografem jídla. Možná takovou situaci znáte: „Ještě nejez, musím se nejdřív vyfotit. “Některým lidem toto chování může připadat hloupé, ale já to vnímám jako ocenění toho, co dobrého a oku lahodícího je na talíři. V tu chvíli se jídlo stává více než jen jídlem. A jsme z toho očividně tak nadšení, že to chceme zachytit na fotce a třeba ji sdílet i s okolním světem. Proč tedy rovnou ne jako fotoknihu receptů, nebo nástěnný kalendář s kulinářskými specialitami jako dárek pro vášnivého „labužníka“?

Krémová zmrzlina, jemné barvy a trochu černé pro větší kontrast

Jako blogger a samouk fotografování jídla jsem se za poslední roky hodně naučila, což pomáhá prezentovat mé recepty chutným způsobem. Ráda bych se s vámi podělila o své tipy.

  1.  Před pořízením snímku proveďte vyvážení bílé. Špatná teplota barev způsobí, že jídlo nevypadá dost lákavě.

 2.   K fotografování jídla nikdy nepoužívejte vestavěný blesk fotoaparátu. Vaše jídlo bude téměř vždy vypadat monotónně, nerealisticky a ne příliš chutně. Zábleskové světlo způsobuje ostré stíny a nevzhledné odlesky světla na talířích, příborech, sklenicích i samotném jídle.

  3.  Využívejte přirozeného světla: nejlepší je přicházet z boku nebo zezadu, než ze stejného směru jako fotoaparát. Světelný zdroj z boku nebo zezadu dodává fotografii příjemnou hloubku, a tím ji činí zajímavější. Sama fotím jídlo vedle velkého terasového okna na podlaze, obvykle s průhlednou bílou oponou mezi nimi. Pokud jsou stíny v obzvlášť jasný den příliš silné, nastavila jsem na opačné straně bílý reflektor (viz níže).

4. Myslete na vrstvy – „vrstvení“ není v mnoha módních stylech jen kouzelným slovem. Navrhněte svůj styl jídla a stolu pomocí několika vrstev, například tkanin, ubrousků a nádobí. Vhodné jsou také příbory a předměty jako jsou bylinky, koření a další přísady.

5. Najděte nádobí, které se hodí k vašemu jídlu a vytváří kontrasty. V ideálním případě by styl a situace u stolu měly odpovídat podávanému pokrmu. Zamyslete se nad tím, jakou náladu by měla vaše fotka vyzařovat. Pohodlí nebo exotiku, svěžest nebo bohatství? Podle toho vyberte vhodné nádobí. Při tom zvažte doplňkové barvy a vytvářejte vzrušující kontrasty mezi jídlem a jídlem.
TIP: Ráda pro své focení receptů a jídla hledám jednotlivé talíře, misky a příbory na bleších trzích.

6. Nearanžujte příliš úhledně a spořádaně, přílišná dokonalost je spíše nuda. Skutečné fotografování jídla je plné autentičnosti – pár drobků, moučného prachu a zjevně náhodně rozmístěných kuchyňských potřeb.

7. Přidejte „špetku lidí“: ruka držící vidličku, kropení kořením nebo nalévání nápoje činí fotografii jídla atraktivnější a živější.

8. Nechte své jídlo stát se hvězdou a pořizujte fotografie ze všech perspektiv. Zjistěte „optickou sílu své misky“. Je to svěžest nebo rozmanitost barev? Přesně tady by mělo být zaměření vašich obrázků. A protože při fotografování jsou zachyceny velmi odlišné nálady z různých úhlů a perspektiv, měli byste svůj fotografický objekt zachytit ze všech stran – než ho konečně budete moci sníst.

Reflektor

Reflektorem může být jakýkoli velký, jasný povrch, který odráží dostupné světlo ze zdroje. Můžete jej použít k rozjasnění stinné strany fotografického objektu tak, že jej jednoduše umístíte co nejblíže k tmavší oblasti objektu, aniž by byl na fotografii později viděn. Tento účel kromě profesionálních reflektorů splňuje i jednoduchá bílá lepenka.

Skutečný poutač: asijské nudle s kešu pestem z edamame

Jednoduše vysvětleno: vyvážení bílé

Okolní světlo ovlivňuje „barevnou teplotu“ fotografie, protože fotoaparát na toto světlo obecně reaguje citlivěji než lidské oko. Teplota se proto může velmi lišit v závislosti na světelném zdroji – denním světle, umělém osvětlení nebo například neonovém světle. Výsledkem je, že se fotografie zobrazí například s načervenalým nádechem (teplá barevná teplota) nebo s namodralým nádechem (studená barevná teplota), což je často nežádoucí: Díky tomu nebude jídlo na fotografiích vypadat příliš chutně. Toto nežádoucí zabarvení lze kompenzovat vyvážením bílé pomocí fotoaparátu. Chcete-li to provést, buď aktivujte „automatické vyvážení bílé“ v nastavení fotoaparátu – to je nejjednodušší možnost – nebo to můžete provést ručně. Jak to funguje si můžete přečíst v návodu k obsluze vašeho fotoaparátu.

Lahodný sendvič s bílými fazolemi, paprikou a chorizem

Výhody stativu a fotografických aplikací

Mnoho kamer má nyní funkci Wi-Fi a lze je připojit k chytrému telefonu nebo počítači pomocí přidružené aplikace. Raději k tomu používám svůj tablet, protože velký pohled na displej mi usnadňuje najít nejlepší část obrazu a nejharmoničtější kompozici fotografií, než stisknu spoušť. Mimochodem, mohu to udělat přímo prostřednictvím aplikace a dokonce určit bod zaostření na snímku klepnutím na obrazovku.

Přiblíženo – kuchyňské náčiní je pouze rozmazané za fondánem (karamel / karamel)

Nejlepší objektivy pro fotografování jídla

Rychlé pevné ohniskové vzdálenosti 50 mm nebo 35 mm jsou pro fotografování jídla ideální. Protože poskytují ostré výsledky obrazu, a to i za méně než ideálních světelných podmínek. Špičkové záběry jídla vypadají shora stejně dobře jako jakýkoli jiný úhel pohledu. Také ráda pracuji s rychlým zoomem jako např. objektiv 24-120 mm. Při přibližování vytváří detailní záběry s krásně rozostřeným pozadím, takzvaný bokeh.

Moučkový cukr na skořicových buchtách v detailu

Nikdy nefotografujte hladoví!

Hlad není dobrý fotografický asistent, pokud jde o dokonalé focení jídla. Alespoň to tak cítím. Protože s kručícím žaludkem jsem netrpělivá a na mých fotkách je to vidět. Současně někdy zapomenu na své vlastní pravidlo inscenace jídla ze všech perspektiv. Protože další z mých pravidel zní: Jídlo se připravuje nejen na fotografii, ale mělo by se samozřejmě také ochutnat!

Těstovinový salát na letní párty

Autorka: bloggerka Luzie Pimpinella

Přidat komentář