CEWE Fotolab

Nikon Z30: První pohled – Jde to i bez hledáčku

Podle mě se úplně zbytečně skloňuje to, že je novinka Nikon Z 30 zaměřená čistě na vloggery. Prsty v tom má mimochodem i Nikon. Nová třicítka je ale všeuměl, který osloví fotografy i kameramany. A že nemá hledáček? Divili byste se, kolik lidí jej ve skutečnosti vůbec nepoužívá a nepotřebuje.

Nikon Z30 ve zkratce

První pohled Nikon Z30
Podsaditý tvar horní strany maskuje malé rozměry
  • APS-C (DX) snímač je stejný (a stejně dobrý) jako v Nikon Z50Nikon Zfc. Má 20,9MPix.
  • Maximální rychlost závěrky je 1/4000s a v sekvenci zvládne Z30 velmi solidních 11 sn./s.
  • Stabilizace snímače bohužel chybí. Spolehnout se budete muset na tu v objektivech.
  • Z fotoaparátu byly odstraněny scénické režimy a nahradila je chytrá automatika, která sama rozpozná typ focené scény a podle toho nastaví fotoaparát.
  • 3″ displej je výklopný a otočný. Při přetočení do selfie orientace se na LCD aktivuje upravené dotykové rozhraní pro snadné ovládání.
  • Lehce pozměněná pozice tlačítek jde vstříc fotografům i filmařům. Nechybí dvě kolečka a tlačítko record se přesunulo na horní stranu fotoaparátu.
  • Automatické fázové ostření využívá detekci očí se sledováním subjektu. Přítomna je i detekce zvířat.
  • Video zvládne natáčet bez ořezu ve 30 fps4K rozlišení. Oproti ostatním APS-C modelům Nikon nově s omezením doby natáčení na 125 minut místo 30 minut.
  • Zpomalené video ve FullHD120 fps

Aktuální cenu a dostupnost novinky Nikon Z30 najdete v e-shopu Fotolab.cz

Nikon Z30 držení
Grip vypadá na první pohled stejně jako na Nikonu Z 50. Vykrojení přední části je ale jiné a fotoaparát se drží ještě o kus lépe.

První pohled

Na první pohled to vypadá, že je nový Nikon Z 30 postaven proti vloggerskému fotoaparátu Sony ZV-E10. Ostatně i sám Nikon „prodává“ novou třicítku jako fotoaparát určený na natáčení videí, vlogging, či tvorbu obsahu na YouTube. Já s tím osobně vůbec nesouhlasím a přijde mi škoda vytvářet kolem fotoaparátu auru tohoto typu. Hned vysvětlím proč.

Stativ na Nikon
Na produktových fotkách Nikon se začalo objevovat příslušenství Manfrotto. Že by se chystala nějaká spolupráce?

V první řadě se podívejte na použitý snímač a závěrku fotoaparátu. Ne, na video opravdu není potřeba mít sekvenční snímání o rychlosti 11 fotek za vteřinu. I přesto to fotoaparát zvládne. Dále snímač. Už Nikon Z50Zfc přesvědčili o tom, že používají momentálně jeden z nejlepších APS-C snímačů na trhu. Ten v Nikonu Z30 je stejně dobrý. Ani automatické ostření nezaostává a zvládne sledovat oči nebo zvířata. A takto bych mohl pokračovat. 

Pro využití maximální rychlosti snímání 11 sn./s a natáčení videí ve 4K rozlišení je nutné použít rychlou SD UHS-I kartu. Z praxe mohu určitě doporučit karty Sandisk, například Sandisk Extreme 64GB 150 MB/s V30 UHS-I U3

Kdybych měl srovnat současnou „zet padesátku“ a retro stylovku Zfc, najdu minimum rozdílů. Ta hlavní a nejvíce viditelná odlišnost je v absenci hledáčku. To je něco, co hodně zarytých fotografů zkousne jen stěží. Jak se ale říká: „sto lidí, sto chutí“ a Nikon Z30 zcela jasně oslovuje publikum využívající mobilní telefony a ty, jak dobře víme, hledáček nemají. Na kurzech jsem se dokonce setkal i s řadou fotografů a fotografek, kteří na fotoaparátu hledáček mají, i přesto jej nepoužívají a preferují fotografování přes displej. Není na tom nic špatného.

Ovládání Nikon Z30
Na zadní straně bohužel nezbylo místo pro joystick nebo tlačítko AF-ON. Počítá se s využíváním dotykového LCD.

Displej je na Nikonu Z 30 výklopný i otočný, a tím umožňuje fotografování z neobvyklých úhlů. Absence hledáčku se promítla i do celkových rozměrů přístroje. V tento moment můžeme prakticky jen doufat v příchod pevných světelných pancake objektivů na bajonet Z. Poté bych se nebál označit fotoaparát jako kapesní. Na kapsičku u košile to sice není, ale v bundě nebo kabátu se kompaktní APS-C tělo ztratí jako nic i přesto, že je fotoaparát vybaven poměrně výrazným gripem.

Fotoaparát s výklopným displejem
Líbí se mi, že Nikon nevynechal dvě funkční tlačítka kolem bajonetu.

V ohledu softwaru je změn a novinek spíše málo. Co ale překvapí je něco, co zajímá hlavně začínající fotografy. Nikon ustoupil klasickým scénickým režimům a místo toho do fotoaparátu zabudoval velmi funkční chytrou automatiku, která dokáže sama rozpoznat typ focené scény a podle toho upravit nastavení clony a času. Jednoduše řečeno, fotoaparát vidí hlavu, ostří tedy sám na oko a otevírá clonu tak, aby bylo pozadí rozmazané. Funguje to spolehlivě a dokonce i v plně automatickém režimu má uživatel možnost upravit výsledný jas (korekce expozice). Je to trochu odlišný přístup, který myslí na tvůrce a kreativce, kteří nutně nepotřebují znát kompletní problematiku expozičního trojúhelníku, i přesto mohou popustit uzdu své fantazii.

Výklopné a otočné LCD Nikon
Mechanismus vyklápění displeje je pevný a působí odolně. Bavilo mě i rozmístění všech tlačítek, ovládání je na jedničku.

Co na novinku říkáte? Já nejsem ani nadšený, ani zklamaný. Tak trochu jsem očekával nástupce oblíbených modelů Nikon D3500 a D5600, místo toho jsme dostali fotoaparát mířící na úplně odlišné publikum. Jestli je to dobře nebo špatně ukáže čas. Nic to ovšem nemění na tom, že je Nikon Z30 velmi výkonný univerzální fotoaparát, který se hodí nejenom na natáčení videí. Slibuje vysokou rychlost, výbornou obrazovou kvalitu, pokročilý systém ostření a to vše v poměrně kompaktním těle, které ale nedělalo ústupky ergonomii.

Filtr pro větru
Vlogging kit bude obsahovat grip s prostorem na dálkovou spoušť a hlavně malý filtr proti větru od SmallRig.

Fotoaparát bude ze začátku k dispozici jako samostatné tělo, v setu se stabilizovaným objektivem 16-50 mm (který mohu vřele doporučit, na to, že se jedná o základní seťák, je objektiv špičkově ostrý), dále v setu se záklaďákem a teleobjektivem a nakonec i jako balíček speciálně určený pro vlogging, ve kterém nechybí grip, dálkové ovládání a velmi chytře vymyšlený protivětrný filtr pro mikrofon od firmy SmallRig, který se zasune do sáněk blesku a fotoaparátu dodá „uši“.

Později ještě přibude set i s DX objektivem na bajonet Z ve velmi oblíbeném rozsahu 18-140 mm, který navazuje na všem známé zrcadlovkové objektivy Nikon 18-105 mm a Nikon 18-140 mm.

Nikon Z30 se do prodeje dostane 14.7. 2022. Předobjednat jej můžete v e-shopu Fotolab.cz

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář