CEWE Fotolab
Nikon Prostaff 7S 8 x 30

Nikon Prostaff 7S 8 x 30: RECENZE KOMPAKTNÍHO DALEKOHLEDU

Recenze dalekohledu Nikon Prostaff 7S 8 x 30 není o fototechnice, ale tak nějak s ní úzce souvisí, jelikož dalekohledy mohou být velmi užitečnou součástí výbavy fotografa při jeho putování za tvorbou fotografií a obojí obsahuje optiku. Jak Nikon Prostaff 7S 8 x 30 obstál v testu se dozvíte v podání Jaromíra Kadeřábka.

Nikon Prostaff 7S 8 x 30Úvodní slovo

Nikon Prostaff 7S 8 x 30 je cenově dostupný dalekohled tradičního výrobce značky Nikon. Focení přírody jako takové, kterému se věnuji nejčastěji, je spojeno i s pozorováním a na to se Prostaff 7S 8 x 30 dokonale hodí. Výrobek není určen a také není prezentován jako vhodný pro ortodoxní vyznavače birdingu. Já ho spíše beru jako pohotového společníka pro příjemně strávené chvíle v přírodě. Tento dalekohled totiž docení nejen pozorovatelé přírody. Své uplatnění najde i na dovolené či rodinných výletech a radost udělá i dětem. Nikon Prostaff 7S 8 x 30 je oproti řadě Monarch značně odlehčený a s váhou okolo 400g zvládne s ním manipulaci i můj šestiletý syn, bez zjevných útrap. Líbí se mi i možnosti nastavení, kdy i malé děti či lidé s úzkou hlavou nepřijdou zkrátka. Osová vzdálenost očnic je 56 milimetrů a přišla mi dostatečná i pro mého malého syna. Zmíněné očnice jsou pohodlné, nijak netlačí a je možno si nastavit vlastní korekci dioptrické vady. Ani po delší době pozorování nemáte otlačené gumové dílce okolo očí.

Nikon Prostaff 7S 8 x 30

Samotný dalekohled je vyroben mimořádně odolně a robustně s protiskluzovým žebrovaným gumovým povrchem, pod nímž se nachází precizní kovové tělo. Optika je tak dokonale chráněna a vlastní tělo je naplněno dusíkem, který zabraňuje vnitřnímu orosení.

Nikon Prostaff 7S 8 x 30Ať už drobně prší, nebo vás stihne prudký letní liják, nemusíte mít žádnou obavu o kondici tohoto dalekohledu. Deklarovaná vodotěsnost je natolik účinná, že ani pád s dalekohledem do rybníku není žádnou překážkou. Celkovou odolnost budete kvitovat i při zápůjčce svým ratolestem, kdy o různé pády a bouchance není nouze. To, že výrobce na materiálu nešetřil záhy zjistíte tím, že běžný bouchanec nezanechává žádné zjevné stopy poškození. Přestože má dalekohled relativně malé rozměry, tak se drží opravdu komfortně, a i doostřovací kolečko má tu správnou velikost a chod. Rovněž citlivost je výborná a dovolí hbitě přeostřit na jinou rovinu pozorování. Celkový chod je absolutně plynulý a je řešen zhruba do dvou otáček a připomíná tak kvalitní ruční ostření z tubusu objektivu. Při své ceně mu není mechanicky co vytknout. Máte před sebou odolného společníka, jehož součástí výbavy jsou krytky optiky, užitečný popruh či dobře využitelná přepravní kapsička.Nikon Prostaff 7S 8 x 30

Obrazový výkon

Po prvotním nastavení a seřízení na své oči už z prvního pohledu máte příjemný pocit z kvalitní optiky značky Nikon, podobně jako je tomu u jejich špičkových objektivů. Obraz je precizně ostrý, nikoliv však přehnaně, a i po delší době necítíte nadměrnou únavu očí. Kvalitní kontrast s nízkým podílem aberací netvoří otravné barevné kontury a v detailech se můžete doslova koupat. Pozitivně vnímám i trochu větší hloubku ostrosti, která tak zpřehledňuje pozorovanou scénu.

Obraz není nijak degradován ani protisvětlem, a i v tmavém lese dokáže dalekohled rozklíčovat obraz natolik excelentně, že to takto nejste schopni vidět pouhým okem. Potěší i nízká míra vinětace a obraz tak tmavne směrem k rohům naprosto minimálně.

Nízká hmotnost se podílí na celkově malé fyzické únavě, což je při souvislém pozorování dost důležitý parametr. I při vzdáleném pozorování z vyhlídek apod. budete překvapeni detailem a ostrostí výsledného obrazu.

K dalším plusům tohoto výrobku patří i zaostřování na blízkou vzdálenost, proto si užijete i nerušené pozorování hmyzu a motýlů na louce ze vzdálenosti 2m.

Nikon Prostaff 7S 8 x 30Pokud to vezmu nekompromisně bez ohledu na cenu, tak odlehčená optika přináší daň v podobě mdlejšího barevného podaní. Přeci jen barvy by mohly být tónově sytější. Měřítko zvětšení mi poskytuje o něco větší dosah než můj nejdelší teleobjektiv, ale na rozdíl od něho není dalekohled vybaven stabilizací. Naštěstí to není vyloženě handicap, neboť se pozorovaný obraz enormně neklepe. V této cenové třídě opět budeme hledat optické nedostatky obtížně.

Závěr

Nikon Prostaff 7S 8 x 30 je cenově dostupný a velmi lehký dalekohled v kompaktním ergonomicky odolném těle. Jeho poměr výkon cena je opravdu velmi příznivý a právem patří ke špičce ve své třídě. Dokáže potěšit kvalitním obrazem i provedením, bez toho aby se stal po čase překážejícím břemenem. Zkrátka ideální parťák každého pozorovatele a turisty, který určitě nezklame. Benefitem je i nadstandardní desetiletá záruční doba.Nikon Prostaff 7S 8 x 30


Jaromír KadeřábekRecenzi pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:
Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

 

 

 

Nikon Prostaff 7S 8x30: Hodnocení produktu

9.2

Optická kvalita

9.0/10

Konstrukce

10.0/10

Výbava a příslušenství

8.0/10

Hmotnost

10.0/10

Ovládání

9.0/10

Výkon vs. cena

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Váha
  • Ostrost
  • Nízká chromatická aberace
  • Zaostřovací vzdálenost 2m
  • Odolné provedení
  • Vodotěsnost
  • Příznivá cena
  • Malá vinětace
  • 10-letá záruka

Zasloužilo by vylepšení:

  • O něco slabší barevné podaní

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář