CEWE Fotolab
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenze

Nikon 18-300 mm F/3.5-6.3 ED AF-S DX VR: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Recenze univerzálního zoomu NIKON 18-300 mm F/3.5-6.3 ED AF-S DX VR určeného nejen pro cestovatele, ale i pro všechny, kteří ocení značný rozsah zoomu a spokojí se s horší světelností. Testování se ujmula Caroline D. Kotrlová na své cestě po USA.

Jak už popis objektivu napovídá, je velmi univerzální. Je vhodný pro fotografy, kteří chtějí fotit krajinu, detaily, ale i objekty v dálce. S objektivy tohoto typu totiž dokážete zachytit v podstatě vše od širokých záběrů, až po velmi vzdálené objekty a detaily.

Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzeProto jej shledávám jako ideální součást výbavy na cestování. Díky němu mám z cest výborné snímky od širokých záběrů arizonské krajiny, až po detailní snímky divokých koní a jelenů wapiti, které jsme při cestách po USA potkali.

Velkou výhodou objektivu jsou jeho kompaktní rozměry, účinná optická stabilizaci a integrované ED členy. Díky těmto vlastnostem budete mít fotografie ve skvělém podání barev a kontrastu, můžete s objektivem fotit z ruky i v horších světelných podmínkách. Plusem navíc je aretace zoomu, díky které při přenášení nebude zoom samovolně vyjíždět.

Nevýhodou je horší světelnost, která je ale vzhledem k rozsahu zoomu pochopitelná, nebo některé optické vady, kterými objektiv trochu trpí (z podstaty konstrukce ultrazoomů, kvalitou nelze konkurovat světelnějším objektivům, které mají menší rozsah zoomu). Nicméně za cenu univerzálnosti objektivu, se kterým vám neunikne žádná situace, je to přijatelný kompromis. I pořizovací cena je velmi přznivá vzhledem k nabízené flexibilitě užití.

Objektiv je vhodný i pro focení detailů. Nejedná se samozřejmě o makro poměr zvětšení např. 1:1, ale i tak si s ním dostatečně vyhrajete. Minimální zaostřovací vzdálenost je 48cm. Tento objektiv se vyrábí pro zrcadlovky Nikon o velikosti snímače APS-C, tedy po přepočtu na Full Frame 1,5x je ohnisko 27-450mm.

Konstrukce a mechanické provedení

Na první pohled mě příjemně překvapila velikost objektivu. V tak velkém rozsahu zoomu bych očekávala méně kompaktní rozměry. Tento objektiv byl totiž navržen tak, aby cestovatelům v zavazadlech nezabíral mnoho místa. Aretace zajišťuje co nejmenší rozměry při převážení a přední čočka objektivu se vysouvá pouze při použití zoomu. Oproti předchozímu modelu váží o slušných  280 gramů méně, a je dokonce i o něco užší, a kratší. Za možnou nevýhodu považuji to, že díky vysouvání přední čočky může objektiv nasávat vzduch a po delší době užívání se mohou uvnitř objektivu objevit drobná smítka prachu.

Objektiv je opravdu univerzální, takže ani za různorodých situací není nutno měnit objektivy. Pokud např. dlouhodoběji cestujete, máte celou dobu nasazený jeden objektiv, kterým vyfotíte v podstatě vše. Nejen že vám neunikne žádný okamžik, protože neztratíte vzácný čas výměnou objektivů, ale v neposlední řadě i eliminujete možnost napadání prachu a drobných nečistot na snímač vaší zrcadlovky.

Objektiv váží velmi příjemných 550 g, závit pro filtr je běžně dostupný ve velikosti 67 mm. Délka 99mm, šířka 78,5mm. Je vybaven kovovým bajonetem. Chod zoom kroužku je dostatečně rychlý pro pohotovou změnu ohniska, příjemně plynulý. Přední čočka se při ostření neotáčí. Při převážení jej lze pro jistotu uzamknout v zasunutém stavu na 18mm. Na těle objektivu najdete tři přepínače. Jeden pro optickou stabilizaci, druhý přepíná automatické a manuální ostření a poslední již zmíněný slouží k uzamčení zoomu na zmíněných 18mm.

Obrazová kvalita

Je jasné, že univerzální ultrazoomový objektiv nebude dosahovat takových kvalit, jako objektivy s krátkým zoomem nebo pevným ohniskem. Za cenu této univerzálnosti použití je potřeba přijmout několik kompromisů.

Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenze
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenze

Rozlišovací schopnosti

Po detailním prozkoumání snímků po přiblížení na 100% jsou vidět nedostatky v kresbě. Na nejnižší možnou clonu se objevuje trochu neostrost v rozích. Středy jsou dobré takřka na všech ohniscích. Na široká ohniska můžeme ostrost rohů zlepšit přicloněním. Od 30mm je ostrost dobrá i v rozích. Ve středu snímku pozoruji ostrost a dobré podání ve středu snímku až do cca 200mm. Ke konci ohniskové vzdálenosti od 200 do 300mm už není kresba tak dobrá, ale je stále pro mnoho situací dostatečná. To musí každýz zvážit sám ideálně při vlastním testování.Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenze

Náš TIP: Půjčte si na vyzkoušení recenzovaný objektiv NIKON 18-300 mm F/3.5-6.3 ED AF-S DX VR v naší FOTOLAB půjčovně.

U objektivu se objevuje difrakce, jako u každého jiného. Při užití delších ohnisek a vyššího clonového čísla dochází k jemnému celkovému rozostření snímku a detaily nejsou tak vykreslené. Zřetelné ale až někde od clony 16.

Fotografie v plném rozlišení

Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/8 ohnisko 18mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/8 ohnisko 30mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/8 ohnisko 65mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/5,6 ohnisko 18mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/5,6 ohnisko 65mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/6,3 ohnisko 300mm DX

Vinětace

Není překvapením, že objektiv trpí jistou mírou vinětace. V rozích je pozorovatelná na stejnobarevných scénách. Pro většinu případů ji nebudete mít potřebu odstraňovat. Pokud už náhodou ano, je možné ji snadno softwarově eliminovat (ať už ve foťáku, nebo v počítači).

Zkreslení

V praxi při klasickém focení lze vysledovat výraznější soudkovitost na 18mm. Při použití delších ohnisek se soudkovitost ztrácí a od 35mm nastupuje poduškovitost. Pro koho bude obtěžující, tak doporučujeme softwarově korigovat.

Reflexy a odlesky

V náročných světelných scénách při ostřejším slunci se objevují výrazné odlesky. S použitím sluneční clony, zastíněním objektivu, nebo šikovného úhlu pro focení se jim můžeme úspěšně vyhnout.

Tato „nevýhoda“ se dá ale využít i jako záměr a můžeme tak některé fotky oživit paprsky, světelnými kolečky, a záměrně způsobit takzvaný „flare“.

Chromatická aberace

Ve velmi kontrastních liniích světel a stínů chromatickou aberaci najdete. V porovnání formátu RAW a JPEG při focení do formátu JPEG velkou část potlačí foťák (testováno na Nikon D7500). Stejně jako vinětaci i chromatickou aberaci lze do jisté míry úspěšně odstranit v editoru. Při testování na náročné kontrastní scény objektiv nejvíce aberoval na 18mm, a v ohniscích 200-300mm.

Kvalita bokehu

Kvalita bokehu je průměrná dle mého názoru. Celkově jsem ale shledávala bokeh místy až překvapivě slušný v rámci kategorie ultrazoomových objektivů.

Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/5,6 ohnisko 105mm DX
Nikon 18-300mm f/3.5–6.3G ED AF-S DX VR recenzef/6,3 ohnisko 300mm DX

Autofokus

Rychlost ostření je průměrná, dostatečně rychlá pro zachycení běžných momentů. Na profi focení sportu a pohybu to není, ale amatérsky s trochou šikovnosti i nějaký ten pohyb nafotíte. Autofokus je příjemně tichý, většinou sotva postřehnutelný. Díky přepínači a ostřícímu kroužku lze použít například pro video i manuální ostření.

Závěr

NIKON 18-300 mm F/3.5-6.3 ED AF-S DX VR je objektivem univerzálních možností, kompromisů, které sebou ultrazoomy z podstaty konstrukce přinášejí. Je nutné zmínit výhodnou pořizovací cenu, která se pohybuje kolem 16 500 Kč, což je zajímavá nabídka vzhledem k tomu, že získáváte značnou flexibilitu jednoho objektivu.

Z mé zkušenosti lze nafotit objektivem velmi kvalitní, kontrastní snímky. Pro fotografie k osobnímu užití jsou snímky více než uspokojivé. Optické vady, které se objevují jen v některých situacích po hlubším prozkoumání nejsou zase tak dramatické a většina z nich je snadno odstranitelná. Zkrátka jsem měla po ruce objektiv, který nepodává tak dobré kresebné výsledky jako například objektivy s pevným ohniskem, ale neunikl mi díky němu žádný důležitý okamžik během dovolené.

Pro fotografa amatéra či pokročilého nadšence může být  objektiv naprosto ideální společník pro různorodé focení. Pokud nechcete často měnit objektivy, baví vás fotit krajinu, zvířata, portréty, nebo zkrátka od všeho trochu, ať už je to blízko, nebo v dálce, je tento objektiv přesně to, co hledáte.

V závěru hodnotím Nikon 18-300 mm f/3.5-6.3 ED AF-S DX VR spíše kladně. Věřím že fotograf, který hledá univerzálnost a přehlédne drobné optické vady může být s tímto objektivem maximálně spokojený.


Caroline Dostálová KotrlováRecenzi pro vás připravila ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Caroline Dostálová Kotrlová

Odborný prodejce na prodejně CEWE FOTOLAB v Olomouci. Fotografka zaměřující se především na portrét, zvířata a sport. Okrajově i cestovatelská fotografie a reportáž.

 

Přidat komentář