CEWE Fotolab

Na dovolenou s fotoaparátem

Léto klepe na dveře, je nejvyšší čas sbalit kufry a vyrazit na dovolenou. Zasloužený odpočinek prostě musíme zaznamenat a hned se pochlubit nádhernými snímky na sociálních sítích, anebo dokonce vytisknout CEWE FOTOKNIHU, ve které si pak budete listovat s rodinou a přáteli. V tomto článku vám poradíme, čím,  jak a co nejlépe fotit, když si užíváte vysněné volno.


Zaplňte kufr s rozumem

Každý přístroj je k něčemu dobrý. Pokud se budete řídit touto hláškou u balení kufru, pravděpodobně ho pak nezvednete, a když zvednete, budete toho litovat: nejdříve na letišti a pak na cestách. Ve skutečnosti pro dobrou cestovní fotku nepotřebujeme moc techniky. Většinou – ani zrcadlovku, je totiž těžká, nápadná, vyžaduje pár objektivů, a hlavně by vám bylo moc líto, pokud by se jí náhodou něco stalo. Lehká kompaktní bezzrcadlovka je proto nejlepším foto parťákem na dovolené. Občas si dokonce vystačíte s mobilem: je totiž vždy po ruce.


Když plánujete večerní a noční výlety nebo cesty do jeskyň, vyplatí se přibalit kompaktní, lehký stativ. Další užitečný atribut je polarizační filtr. Když fotíte za slunečního počasí (a to vám rozhodně přejeme) polarizovaná obloha vypadá neuvěřitelně: hluboká modrá v kombinaci se sněhobílými obláčky.
Určitě nesmíme zapomenout na další důležité drobnosti: když jedete k moři, půjčte si vodotěsný kufr a užijte si focení při šnorchlování. Pokud plánujete hiking se stanem, kde riskujete promočení techniky, přibalte vodotěsný pytel, kam budete schovávat techniku v noci a za deště. Náhradní karta, powerbanka, baterka a nabíječka jsou samozřejmostí.

Jistota je nade vše. S paměťovými kartami od Sandisk se vám cenné vzpomínky neztratí

Zvažte také kompaktní úložiště, na které budete každý večer přehazovat snímky. Je to i dodatečná záruka toho, že zálohovanou informaci náhodou neztratíte.
Nedoporučujeme s sebou brát těžkou a dražší techniku, ani specifické objektivy, které použijete maximálně jednou.

Co s sebou na cestu?

· Bezzrcadlovka
· Univerzální zoom objektiv
· Lehký stativ
· Paměťová karta
· Baterka
· Nabíječka
· Kompaktní úložiště

Nechte raději doma

· Dražší zrcadlovku
· Velký stativ
· Sadu objektivů

Pozor na kompozici

Focení na cestách má výhody i nevýhody: nevýhodou je, že nikdy nevíte, co budete fotit a nemůžete se na to dokonale připravit, výhodou je naopak to, že jste pořád překvapení. Ve smršti čerstvých dojmů chceme fotit úplně všechno kolem sebe a občas zapomeneme na důležitou věc, jako základní kompoziční pravidla. Pojďme si je připomenout.

Popředí je základ

Na rozdíl od trojrozměrného obrázku, na něhož jsou zvyklé lidské oči, fotografie je dvojrozměrná. To znamená, že tu třetí dimenzi na snímku musíme vytvořit uměle, jinak to bude ploché. Zapojení popředí do záběru je jedním ze způsobu přidat snímku objem. Vždy to funguje v krajinách, městských záběrech, zkrátka u všeho, co nefotíte teleobjektivem. Často se stane, že vylezeme na horu a chceme zvěčnit neskutečný pohled, jenže na fotce je překvapivě nudný. Pomůže popředí. I když nemáte nic zajímavého před sebou, klesněte k zemi a do záběru se vejde tráva nebo písek pod nohama. Nic vám nebrání vzít do popředí dokonce vlastní boty, když to ohnisko dovolí.

Grafika a malba

Stejně jako obrazy v malířství, fotky se dělí na grafické a malebné. První typ se zakládá na kontrastu a liniích – může to být černobílé, ale nemusí, druhý zase na barvě. Pokud máte pocit, že lépe vidíte grafické příběhy, vaším pomocníkem je tvrdé sluneční světlo. Využívejte stínů abyste vytvořili výrazné kontrastní snímky. Sem také patří večerní focení siluet v paprscích zapadajícího slunce. Pokud patříte do klanu „malířů“, stínové příběhy nejsou tak důležité. Snažte se najít ideálně barevně sladěnou scénu: můžou v ní být harmonické barvy a nějaký komplementární detail. Snímek se může také opírat o protiklady: dvě doplňkové barvy stejného objemu (navíc podpořené příběhem) vypadají úžasně. Více o barvách si přečtete v našem článku od Alessandro di Chicco, a platí to nejenom na portréty!

Pohrajte si s rytmem

V každém městě najdete spoustu prvků, které vytvoří rytmus: řada pouličních lamp, moderní architektura, zaparkovaná auta… rytmus nechybí ani v přírodě: krásně rytmické jsou například stromy v borovém háji nebo kamínky na pláži. Snímek, do něhož zapojíte rytmus přitáhne pozornost jistou uspořádaností. Šmrnc mu dodáte vymyšlením nějakého rebela, který se to toho rytmu vetře. Jeden bílý kamen do sady černých, lidská postavička v zrcadlovém průchodu moderní budovy, nohy v botách v řadě z několika párů bosých nohou… Mimochodem, na focení rytmu se nejlépe hodí delší ohnisková vzdálenost.

Vyprávějte příběh

Náhodné, nepropojené snímky z dovolené mezi sebou jsou již klasikou. Jedete odpočívat, proč byste měli o něčem přemýšlet. Máte ale šanci přivézt z cesty nejenom luxusně opálenou pleť a skvělou náladu, ale celý fotografický projekt, který pak můžete nabízet časopisům (klidně i našemu!), nebo vytisknout vlastní výstavu. Zkuste vymyslet koncept, kterého se budete celou dobu držet a snažit se do něj zapojovat to, co vám cesta nabídne. Nemusí to být něco náročného, filozofického nebo sociálního, i když samozřejmě, také může.


· Barevný základ

Občas se stačí zaměřit na jednu barvu a vyfotit celou sérii jenom s ní. Například v Řecku skoro všude potkáte úžasnou kombinaci modré a bílé – proč toho nevyužít?

· Exotické postavy

V exotických zemích si můžete pořídit sérii pouličních portrétů, pokud se samozřejmě nebojíte jít k lidem blíž.

Když fotíte neznámé lidi, je dobré být nenápadný. Menší fotoaparát, jako například M50II od Canon nebo Nikon Zfc je na to určitě lepší, než velký profi stroj

· Rysy místa

Zjistěte, čím místo, kam jste přijeli, vyniká a zdůrazněte to. Portugalsko je například slavné svými kachličkami: vyfoťte dvacet druhů a pak je dejte dohromady.

· Stejné, ale různé

Hodně zajímavým tématem jsou dveře starých domů. Dveře dokážou vyprávět příběh o svém domácím, aniž byste ho potřebovali na snímků.

· Prostor pro romantiku

Když cestujete s drahou polovičkou, vytvořte sérii, kde vás vede za ruku: ta ruka je mimochodem skvělé popředí a dynamický prvek ve statické krajině.

· Hádanky a hlavolamy

Ještě jeden nápad na sérii je close-up. Můžou to být jakési hádanky pro diváka, který má rozluštit část, odkud jste vlastně vyfotili. Ale zkuste je nedělat příliš náročné. Když to nedokáže uhodnout, brzy ztratí zájem.

Až se vrátíte domů, stravíte dojmy, protřídíte a upravíte fotky, pošlete ty nejlepší do naší fotosoutěže CEWE Photo Award, která běží do konce května! Zároveň si můžete připravit fotky i do další plánované fotosoutěže „Cestuj s CEWE“, kterou spouštíme 1. 7. 2023.

Galina Gordeeva

Fotografka se skoro dvacetiletou zkušeností, redaktorka, novinářka a lektorka fotografických kurzů. Jsem tvůrčí člověk, který se nemůže obejít bez pokusů, což je důvod proč se během posledních let stále více věnuji různým experimentálním technikám včetně malování světlem.

Přidat komentář