CEWE Fotolab

Tajemný urbex: Odnes si pouze fotografie, zanechej jen stopy bot

Urbex – urban exploration (městské prozkoumávání) je fotografování opuštěných budov, resp. všeho, co vyrobil člověk a příroda si časem začala brát nazpět. Opuštěná místa a objekty nám ukazují, že čas a příroda vždy vyhrají nad lidskou činností. Většinou je to pomalý, ale neodvratný proces. Jednoduše jde o objevování stop času okolo nás. Urbex fotografii s jejími zákoutími nám přiblížil fotograf Marek Ševc.

Myslím, že jistá dávka tajemna zkrátka k urbexu patří i přes to, že si s námi často hraje jen lidská psychika. Přiznám se, že jsem pověrčivý, a proto když se ocitnu kupříkladu v opuštěné nemocnici, tak vnímám atmosféru úplně jinak. Přeci jen jsou nemocnice místa, kde se střetával život se smrtí. Můj zážitek se pojí s jednou opuštěnou nemocnicí v Bratislavě, která je dnes již předělaná. Několikrát jsem tam slyšel různé zvuky a kroky, které jsem si nedokázal vysvětlit. Ozývaly se z míst, které jsme prošli. V jiném objektu (byl to cca 200 let starý kostel) jsme průzkum ukončili předčasně. Když jsme následně při cestě domů sdíleli naše pocity, shodli jsme se na jednom, že nás prostě někdo sledoval, i když jsme nikoho nepotkali.

Opuštěný domek na slovensko-rakouské hranici. Kamarád svítil s mobilem do okna, chtěli jsme vyvolat pocit, že je někdo doma.

Pravidla průzkumu

Zásada, která by měla být každému “urbexerovi” svatá, je hlavně neničit opuštěné objekty. Mnoho krásných míst bylo zkaženo vandaly, ať už fyzicky nebo vizuálně (nevhodnými graffiti a nápisy), proto byste měli opuštěné lokace držet v tajnosti a nešířit je veřejně. Nejlépe urbex vystihuje anglické heslo “Take only photographs, leave only footprints” což v překladu znamená “Odnes si pouze fotografie, zanechej jen stopy bot”

Opuštěná část chemické továrny, Slovensko

Platí tedy jakýsi morální kodex dobrodružného objevování:

  • nenásilný přístup do samotného místa/povolení
  • neprozrazovat veřejně na internetu lokace opuštěných míst
  • nebrat si z daných míst žádné předměty
  • neznečišťovat lokalitu odpadky
  • neničit místo, kde se objekt nachází (vandalismus/graffiti)
  • být opatrný (dávejte pozor na sklo, hřebíky, slabé stropy či schody, díry)
  • ideálně chodit alespoň ve dvojici
  • připravit se (oblečení, obuv, technika)

Zmíněná pravidla se každopádně často porušují. Bohužel. 🙁

Opuštěná továrna na textil na Slovensku. Během zlaté hodiny je to nádherné místo.

Nenásilný přístup do samotného místa/povolení

Nejideálnější je zjistit, zda místo nemá majitele/správce, a pokusit se tohoto člověka kontaktovat. Někdy je zapotřebí i oficiální žádost pro focení uvnitř objektu (např. když jsem fotil zanedbaný zámeček Rusovce, který patří státu). Určitě se do objektu nepokoušejte dostat násilím, mohli byste se dostat do křížku se zákonem kvůli vloupání. I proto nás hodně lidí kvůli pár “odvážným” jedincům považuje za vandaly.
Připravte se na to, že se často setkáte s přírodními překážkami, kupříkladu stromy, keři, vysokou trávou apod. Hodně věcí se dá dohledat na Youtube, protože je velmi pravděpodobné, že na daném místě už jiný urbexák byl. Mnozí se i znají s majiteli, správci či sekuritkou objektu.

Schodiště opuštěné nemocnice nasvícené pouličními lampami zvenku

Pozor, nezapomínejte, že se pohybujete na hraně zákona. Každý objekt stojí na nějakém pozemku a ten pozemek má vlastníka, takže se můžete dostat do nepříjemných situací, jelikož za vniknutí na soukromý pozemek na vás mohou zavolat policii. Každopádně by se na vás mohli dívat jinak, když nic nezničíte, nevezmete a vysvětlíte, že pouze fotíte dostupná, zajímavá, stará, opuštěná místa. Maximálně vás napomenou a vyženou pryč. Ale pokud se tam vloupáte (zničíte zámek nebo rozbijete okno) a zanecháte za vámi spoušť, máte velký problém.

Neprozrazovat opuštěné lokace veřejně na internetu

Alfou a omegou je nechat si zajímavé místo jen pro sebe. Jde především o ochranu daného místa. Sociální sítě spolu s Youtubem dokáží spáchat opravdovou spoušť, a to až do takové míry, že se lokalita stane fotograficky nezajímavou a zničenou. Možná z mladické nerozvážnosti nebo frajeřiny mají některá individua chuť všechno zničit, rozbít a posprejovat. Nedávno jsem dokonce narazil na inzerát, ve kterém jistý pán za nemalé peníze prodával seznam opuštěných míst ve městě. Nehoráznost! Mně trvalo roky alespoň nějaké objevit.

Když by vás tento druh fotografie zajímal, je dobré se dostat do komunity, která se tomuto stylu věnuje. Poradí a ukáží vám zajímavá místa. Je to jen o komunikaci a dohodě. Asi vás hned nepošlou na jejich nejtajnější místa, ale každá rada od fotografů, kteří to fotí delší dobu, je hodně cenná.

Opuštěné koupele Grössling v Bratislavě. Momentálně jsou v rekonstrukci.

Nebrat z opuštěných míst žádné předměty

Pokud byste našli něco zajímavého/cenného, musíte to zanechat na místě. Nepatří vám to. Myslete na to, že i po vás by to rád někdo zdokumentoval, ať už kamerou či foťákem. Proto vše nechávejte na původním místě.

Neničit dané místo (vandalismus/graffiti)

Graffiti do urbex fotografie nepatří, ale je pravdou, že se jim občas vyhnout nedá. Jsou všude. Škoda. Čistá cihlová zeď je dozajista hezčí a fotogeničtější, než když je pomalovaná křiklavými barvami. Staré s “moderním” v tomto případě spolu nejdou dohromady.
Vandalismus je taktéž velký problém. Ničeho si nevážíme, možná je to i výchovou, kdo ví. Co se dá rozbít, se rozbilo… proč?
Upozorňuji, že dané objekty můžou být i historickými památkami které zasluhují obnovu (a nemusíte o tom ani vědět).

Nespočet lokalit a míst by vypadalo zcela jinak, kdyby k nim člověk neměl přístup, především člověk nezodpovědný. Odpadky si vždy odneste s sebou. A pozor i na kouření, v lese (hlavně v době sucha) můžete založit požár.

Opuštěná porodnice v Bratislavě. Místo čeká na rekonstrukci. Svého času se jednalo o nejmodernější nemocnici v Rakousku-Uhersku.

Být opatrný

Má to velkou souvislost s tím, jak se dotyčný člověk chová. Opuštěná místa jsou i nebezpečná. Asi proto jsou tak vzrušující a dobrodružná. Nikdo by rozhodně nechtěl mít zapíchnutý hřebík v noze nebo pořezanou ruku od rozbitého okna. Proto buďte opatrní a neriskujte, protože občas vám může jít o život. Schody nemusí mít zábradlí nebo strop nebude natolik pevný jak se zdá, proto pokud cítíte větší riziko, doporučuji si najít jiné místo. A když vás bude víc, nic nikomu nedokazujte. Zdraví je přednější a život máme všichni jen jeden.

Rakousko. Bývalý autoservis zřejmě opuštěný majitelem. Zvenku je to malý nenápadný sklad, uvnitř hala plná pokladů. Za západu slunce se tu výborně fotí díky velkým oknům, která skvěle vytvářejí difuzní světlo.

Ideálně chodit fotit aspoň ve dvojici

Doporučuji chodit alespoň ve dvou kvůli bezpečnosti. Sám mám nepříjemné zkušenosti s rozbitým sklem. Také je potřeba si dávat pozor na bezdomovce a narkomany. Mohou být i agresivní, takže kdybyste je potkali a něco se dělo, klidně se na to místo vydejte jindy.
Skupinky urbexářů si někdy označují místa samolepkami, jiní zase nosí stejná trička.

Slovensko, odstavní kolej a poslední zastávka vagónu po havárii a následném požáru

Připravit se

Mimo fototechniky je neméně podstatné i oblečení a obuv. Před “expedicí” je potřeba myslet na to, že vás může zastihnout silný déšť. V tu chvíli oceníte utěsněný foťák/objektiv (pláštěnku na batoh/brašnu). V létě oceníte repelent, komáři dokážou být v přírodě celkem nepříjemní.
Kraťasy si raději nechte doma. Kopřivy, bodláky, trny, dráty, kaluže a mnohem víc vás může nemile překvapit, neboť mnohokrát jsou lokace pro auta nedostupné a budete se k nim muset dostat po svých. Co se fotoaparátu týče, nezapomeňte si přibalit náhradní baterii, kartu a od věci nebude ani hadřík na optiku.

Opuštěná továrna na textil focená během zlaté hodiny

 

Jakou fototechniku zvolit?

Ideální kombinace je full frame bezzrcadlovka a světelný širokoúhlý objektiv. Na případný portrét 35mm či 50mm objektiv. Já používám Sony A7R Mark III a Sigmu 14-24 mm f/2.8 DN Art.
Širokoúhlý objektiv přináší možnosti hledat nové pohledy a perspektivy z místa, kde je třeba omezený prostor pro pohyb. Dále s ním zachytíte budovy bez nutnosti skládání více záběrů se záměrem dodat obloze dramatický nádech.
Tělo A7RIII mi poskytuje dostatečné rozlišení a dynamický rozsah.
Mám oblíbený objektiv Sony FE 35 mm f/1.4 GM. Myslím si, že pevná „třicet pětka“ pro svoji univerzálnost nemůže chybět v žádné fotovýbavě, ať už jde o portrét, krajinu anebo urbex, kde se hodí její světelnost. Ne vždy jsou při urbexu dobré světelné podmínky. Scénu si dodělám například pomocí svíček, led světlem nebo externím bleskem. Do základní výbavy též řadím i dobrý stativ (Manfrotto Befree) a odolný batoh (Lowepro ProTactic).

Rakousko, opuštěná rehabilitační klinika. Příroda si vždy najde cestu dovnitř.

Vytištěná fotka vypadá jinak

Fotka vytisknutá na fotopapír vyzní zcela jinak, než když ji člověk vidí na monitoru. Hodně aspektů si uvědomím až při koukání na vytištěný snímek.
Na konci roku si z nich můžete udělat kalendář, a budete tak vzpomínat na zážitky, které jsou s daným místem spjaté.

Podzemní stáje. Krásu architektury zdůraznily zapálené svíčky.

 

S pracemi Marka se podrobněji seznámíte na jeho Instagramu nebo na Facebookovém profilu.

Jakub Cuba

Pracujem v predajni Cewe Fotolab Bory Mall Bratislava, kde ste všetci srdečne vítaní. Zaujímam sa o fototechniku najmä značiek Canon, Fujifilm, Panasonic a Sigma. Mám rád fotenie svadieb, historických pamiatok a pouličnej fotografie.

komentář

  • urbex mě vždycky fascinoval, škoda jen, že jsem doposud nenašla žádné místo. 😔 Proto alespoň se ráda dívám na internet a vyhledávám fotky s touto tématikou. 🙂 Musí to být zajímavé být na tom místě, vidět to místo na živo, prozkoumat ho, vyfotit si ho. doufám že i mi se h dnou podaří něco takového objevit i v Ostravě, odkud pocházím. 🙂 Jen tak dál , vaše fotky jsou krásné. ☺️Všem urbexerům moc fandím. jen tak dál. 😉 přejí všem hodně štěstí při hledání neprozkoumaných míst. Snad se i mi jednou podaří něco takového najít a až se mi to podaří, ráda sem něco přidám. 😀