CEWE Fotolab
čtvercové foto, čb foto, čb

Jak udělat redesign vašeho pokoje: černobílá a čtvercový formát lahodí oku

Mým mottem je – rovný rovného si hledá. O to víc to platí v případě černobílých barevných vzorů, jednotných tvarů a uspořádání, jakož i malých skupin všeho druhu. V našem domě je to na mnoha místech celkem zřejmé.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Luizou Pimpinellou.

Redesign rodinného koutku

Na chvíli jsem přemýšlela o předělání naší jídelny. Protože máme úplně otevřenou kuchyň, jídelní i obývací prostor – všechno je spojené do jednoho. Neexistuje žádná samostatná jídelna, ale jídelní stůl vytváří vizuální oddělení kuchyně a obývacího pokoje. Sedíme tu často a nějakým způsobem sedíme vždycky uprostřed. I v případě, že máme hosty. Myslím, že je skvělé, že můžete připravovat jídlo v kuchyni a nepřijdete o kontakt s ostatními. Jde o rodinný koutek, který by neměl být vizuálně nepříjemný a měl by ladit se zařízením v obýváku.

Místo na vzpomínky

Zdálo se mi tedy přirozené zavěsit rodinné fotografie na stěnu právě v tomto prostoru. Co se týká materiálu, volba padla na fotografie na hliníkové desce. Ale s množstvím digitálních fotografií, které nafotím, bylo pro mě dost těžké vybrat si vhodný počet motivů pro tak malou stěnu v jídelně.

Kromě toho se můj způsob focení v průběhu roků vyvíjel a výrazně změnil. Fotografie z roku 2007 má úplně jiný styl než fotografie z roku 2016. Některé moje oblíbené fotografie byli kromě toho nafocené zrcadlovkou, jiné „jenom“ pomoc chytrého telefonu. Chtěla jsem, aby fotografie však přesto harmonicky ladily.

čtvercové foto, čb foto, čb

Jídelna s novými obrázkami a obývací pokoj spolu dokonale ladí.

Aby to do sebe všechno zapadalo

Při redesignu je důležité, že i v případě, že máte odlišné prvky, mělo by tam být něco, co je spojuje a tvoří tak ucelené dílo. V mém případě to byla černobílá barva a čtvercový formát. Černobílý design a jednotný tvar dodaly mým odlišným fotografiím až přísný, téměř minimalistický vzhled. Ne příliš výrazný a přitom absolutně přítomný. Myslím, že jsem dosáhla pro náš jídelní koutek stylového řešení.

Oddělte prostor poličkou 

Mimochodem, na chvíli jsem uvažovala o odstranění police, která už roky visí na této stěně v prospěch nových obrázků. Potom jsem měla představu, že by to mohlo být neočekávané, originální přerušení a poutat pozornost uprostřed jako dělící příčka mezi fotografickými sériemi. Zejména proto, že může být také ozdobená podle potřeby malými doplňky anebo zařízeními.

Nic dokázal uspořádat fotografie předem na notebooku a zkontrolovat, v jaké kombinaci harmonicky zapadají.

Vzpomínky na New York, v  kterých se dá listovat 

Nakonec se mi tento „černobílý příběh“ líbil tolik, že jsem si prohlédla další fotografické zpracování obrazu se stejným vzhledem. Líbilo se mi, že monochromatické zpracování obrazu dokáže navzájem sladit obrázky velmi odlišné kvality, takže jsem je použila na CEWE FOTOKNIHU, v které jsem zvěčnila vzpomínkové fotografie z pěti různých dovolených z New Yorku od roku 2008 do roku 2016.

fotokniha, černobílá

Navzdory různým stylům v příběhu roků se zdá, že fotokniha pochází z jednoho zdroje, z jednoho období. Krásné vzpomínky na naše výlety do New Yorku za posledních pár roků v CEWE FOTOKNIZE čtvercová s papírem premium mat

Přestože sotva můžu zastavit svoje nadšení pro černobílé obrázky, následovaly Art PrintsDají se perfektně rozdat přátelům nebo rodině. Anebo bych si je měla nechat sama pro sebe? Uvidíme… 🙂

Slaďte to černobílou

Černobílé úpravy fotek mohou dodat odlišně vypadajícím záběrům jednotný vzhled. Černobílá tak potom vytvoří krásné spojení mezi motivy. Samozřejmě to nemusí být vždy černobílá. Vhodné jsou i jiné skupiny barev. Mnoho programů na editaci fotek nabízí různé variace barevných filtrů nebo stylů fotek napodobující analogový film, které dodají sérii fotografií celistvý vzhled

Police jemně naruší čistý vzhled a dají se ozdobit podle vašeho gusta.

Tipy na zavěšení 

Kombinace obrazových motivů na počítači můžete otestovat tak, že obrázky posunete tam zpět a necháte je pracovat. Vybíráte tedy fotografie, které na stěně vypadají harmonicky. Jestli chcete nástěnné malby zavěsit v pravidelných intervalech, na instalaci by se měla použít vodováha.

Obrázky by měli být zavěšené v pravidelných intervalech. Papírové šablony pomáhají při zarovnání a označování fotografií.

Tipy na zavěšení

Je praktické napodobit rozdělení obrázků na stěnu pomocí papírových šablon stejné velikosti. Pozice na zavěšení je možné na nich už označit a potom jednoduše provrtat. Namísto umisťování teček od tužky je pro označení užitečné použít maskovací nebo mycí pásky (v řemeslné dílně).

Montáž bez vrtání 

Protože fotografie s rozměry 20 x 20 cm na hliníkové desce jsou velmi lehké a váží jen skoro 300 gramů, můžete je připevnit na stěnu bez toho, abyste museli vrtat díry nebo je přitloukat.

Skvělá alternativa vrtání: na každý obrázek připevněte dva odnímatelné oboustranné lepící proužky a připevněte je přímo na stěnu. Jestli je budete chtít v určité chvíli odstranit, musíte obrázky opatrně otočit na bok a lepící páska se odlepí. Vezměte prosím na vědomí návod na použití příslušného lepidla.

Odolnost vůči počasí a  UV záření 

Fotografie na hliníkové desce od CEWE jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám a UV záření. To znamená, že je můžete použít i na vytváření dekorací pro venkovní prostory, jako jsou terasy, balkóny nebo vstup do domu. 

Více informací najdete na našem webu nebo si rovnou můžete stáhnout zcela zdarma náš program, kde snadno a rychle vytvoříte Art Prints, foto na hliníkové desce i CEWE FOTOKNIHU.

Přidat komentář