CEWE Fotolab
cele, fotografie, editace, archivace

5 věcí, které udělat s fotkou, než ji přihlásíte do fotosoutěže

Ať už jste nadšený fotoamatér nebo profesionální fotograf určitě už jste někdy přihlásili své fotky do nějaké fotosoutěže. A co takhle zkusit světovou fotografickou soutěž? Právě v těchto dnech byl totiž spuštěn nový ročník světové fotosoutěže CEWE Photo Award, které se může zúčastnit úplně každý a výhrou jsou opravdu skvělé ceny. Tak co, zkusíte to?

Největší fotografická soutěž

Jak napovídá nadpis, jedná se největší světovou fotografickou soutěž. CEWE Photo Award právě odstartovala a protože jde o světovou soutěž, přihlásit své fotky můžete i vy.

Jedinou podmínkou je maximální počet 100 fotografií na jednoho soutěžícího, 18 let a více a splnění tématu z uvedených vyhlášených kategorií:

  • Letecká fotografie
  • Vaření a jídlo
  • Příroda
  • Zvířata
  • Krajina
  • Sport
  • Lidé
  • Cestování a kultura
  • Hobby a volný čas
  • Architektura a technologie

Soutěž CEWE Photo Award trvá až do příštího roku, konkrétně do 31.5.2021, takže máte dostatek času na nafocení parádních fotek (tedy v případě, že nemáte nějaké povedené doma „v šuplíku“). Vyhrát můžete každý měsíc poukaz na fotografické vybavení nebo na fotografické služby a celkový vítěz získá i zájezd podle vlastního výběru. Jejich celková hodnota dosahuje 250.000 EUR.

Každý měsíc budou nezávisle na kategorii a zemi původu vyhlášeni tři výherci. Vítězové měsíce obdrží každý poukázku na fotografické produkty společnosti CEWE v hodnotě 100,- EUR.Více informací o novém ročníku CEWE Photo Award najdete tady.

1. Inspirujte se

Mrkněte na poslední ročník CEWE Photo Award a inspirujte se. Fotografií bylo v loňském roce přihlášeno bezmála půl miliónu, takže inspirace je dostatek a vítězné fotografie za minulý ročník najdete v tomto článku.

Za každou přihlášenou fotografii věnuje společnost CEWE 10 centů na charitu, konkrétně na SOS dětské vesničky po celém světě.

2. Vyfoťte to, co umíte nejlépe

Nikdo neumí všechno, respektive nikdo neumí všechny fotografické obory ovládnout na 100%: někomu jde lépe krajinářská fotografie, někdo ovládá makrofotografii a někdo je zběhlý v portrétech. Do soutěže proto přihlašte jen fotografie, u kterých jste si jistí, že je to váš majstrštyk a jste s nimi spokojení.

Fotocestopis Kostarika

Vyhlášených kategorií je celkem dost, takže si mezi nimi určitě najdete tu svou.

3. Věnujte čas postprodukci

Fakt, že fotografie, která neprojde postprodukcí, byť minimální, je v podstatě nevyvolaná, je známá skutečnost. A pokud chcete fotografie přihlásit do soutěže, je úprava v grafickém editoru skoro nutností. Protože přesto, že vám světlo a podmínky přály, základní úpravy vyžaduje každá fotografie. Nahrané fotografie musejí být v minimální velikosti 1920×1080 px a max. 22 MB (formát JPEG).

Grafických editorů na úpravu fotografií je celá řada, od těch zcela zdarma, které zvládnou většinou základní úpravy jako je například ořez, úprava kontrastu nebo úprava ostrosti až po ty placené, které dovolují úpravy mnohem náročnější. Takže pokud vaše fotografie nevyžadují náročnou postprodukci a jsou v podstatě „hotové“, bohatě vám bude stačit nějaký editor nebo aplikace, které jsou zdarma.

4. Nechte si fotky zkritizovat

Přiznejme si, že k sobě, respektive ke svým fotkám, jsme méně kritičtí, než k fotkám někoho jiného. Pohled fotografa je přece jen trochu odlišný, než pohled ostatních a proto je dobré nechat „zkritizovat“ a vyslechnout si názor ostatních fotografů (nepohrdněte ani názory laiků). Mimo to můžete využít i nějaký fotokurz, kde si můžete nechat poradit od lektora, který fotokurz vede.

FOTOLAB fotokurzy kreativní portrét

Nebo mrkněte na náš nový online magazín o focení Spoušť, kterým provází Michael Jurák. Můžete ho sledovat na našem YT kanále každé úterý od 17:00h. Mimo zajímavých fotografických témat a rad, si Mike zve zajímavé hosty, které vás mohou svou tvorbou také inspirovat.

5. Buďte originální

Rada nad zlato! Zkuste to jinak než ostatní… Prostě chceme říct, abyste se snažili být originální. Když se originalita spojí s dokonalou technickou stránkou fotky, úspěch je zaručen 🙂

CPA
Jeden z vítězů minulého ročníku: Janusz Nadolski – Życie codzienne/Everyday life
Kategorie: People

Když svojí originální tvorbou zaujmete odbornou porotu, můžete vyhrát jednu z měsíčních cen, tak jako 5 úspěšných fotografů z Česka z minulého roku.

Zkusíte to?

 Nalomili jsme vás? Zkusíte to? Určitě byste měli! Protože kdo nic nezkusí, nic nezíská a třeba zrovna vy vyhrajete jednu z měsíčních cen nebo se rovnou stanete celkovým vítězem. A i za tu vaši fotku nebo fotky věnuje CEWE 10 centů na SOS dětské vesničky, nezapomeňte 😉

czech photo centre logo


Partner soutěže CEWE Photo Award Czech Photo Centre

Přidat komentář