CEWE Fotolab
LIRA - výroba českých rámů a CEWE FOTOLAB

Jak se vyrábí dřevěné rámy?

Protože se stále snažíme zkvalitňovat naše fotoslužby a jsme dost zvědaví, vydali jsme se do Českého Krumlova nahlédnout pod pokličku našemu výrobci dřevěných rámů, které vám dodáváme spolu s CEWE FOTOOBRAZY. Krásné a voňavé rámy nám vyrábí akciová společnost Lira s dlouholetou tradicí, která je na trhu už 137 let.

Lira

Líbí se nám, že tato společnost pracuje výhradně s certifikovaným dřevem z okolních lesů, kde právě celý výrobní proces začíná. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací přímo od výrobního ředitele Tomáše Rubáčka a obchodního ředitele Ing. Jana Hůdy a chceme se o ně podělit.

Víte, že …

průměrný věk klády je 115 let?

Vedení společnosti nás provedlo veškerými zpracovatelskými procesy stejnou cestou, jakou putuje každý vybraný strom. Celá exkurze začínala na čerstvém vzduchu hned vedle kulatin dovezených z lesa a určených k pořezu.

Pro maximální využití dřevní hmoty je samotný pořez kulatiny prováděn rámovou pilou. Překvapilo nás, že kulatina je zpracovaná do poslední třísky. Veškerý dřevěný odpad je slisovaný do briket nebo spálený v kotelně, která vytápí sušárny a další prostory.

Lira

Pořezané dřevo je uložené pod širé nebe do dřevoskladu, kde dochází přibližně 14 dní k vysoušení přirozenou cestou, než je uloženo do sušárny. Poté ještě týden až 10 dní dřevo dozrává.

Vysušená prkna projíždí moderním přístrojem, který rozpozná sebemenší kaz či nedokonalost dřeva, poté jsou rozřezaná na laťky (v Liře jim říkají hranolky), zbaví se suků a vad a vyrábí se z nich tzv. nekonečný vlys.

Lira

Tento vlys je klížený do sebe a následně profilovaný do tvaru. Lišty se vyrábí z jednoho kusu nebo se laminují z více menších lišt na pracovišti s vtipným názvem „Klížení u krále Miroslava“. A lišta putuje dál do části s názvem podkladování, kde se na ni protlačováním skrz přesně obrobenou ocelovou šablonu (kterou si mimochodem sami vyrábí) nanáší tenká vrstva podkladové hmoty z křídy, kaolinu a klihu dle vlastní receptury.

Lira

Víte, že …

měsíčně tato společnost vyrobí přes 220 km lišty.

Další fází je ruční a pak i strojové dokončování. Ruční dokončování zahrnuje zručné ženské ruce nanášející plátkový kov, patinu či linkování. A v poslední řadě je na lištu nanesena barva a lak pro finální úpravu. Každá hotová lišta je zabalena zvlášť, uskladněna a připravená k expedici třeba právě k nám do výroby nebo na druhý konec světa.

Víte, že …

každá lišta stráví ve výrobě 2 měsíce a projde cca 20 procesy.

S rámy z Českého Krumlova se u nás můžete setkat u produktů Foto na plátno, Kašírované foto v rámu nebo Rámování s paspartou a sklem.

A na samém závěru exkurze nám pustili toto krásné video, při kterém ženské osazenstvo zamáčklo i slzu.

Jsme rádi, že jsme mohli vidět celý příběh každého stromu, který se dostane do Liry, a že rámy z něj vyrobené jsou součástí našich CEWE FOTOOBRAZŮ.

Další zajímavé fotky:

 

Lucie Holubičková

Přidat komentář