CEWE Fotolab

Jak se fotí Vánoce? Tipy pro každého

Blíží se jedny z nejkrásnějších svátků v roce, které rozhodně stojí za to mít zachycené. Pro mnohé je společná fotka u stromečku dokonce tradiční záležitostí. A co se týká jiných vánočních a adventních kratochvílí, mohou být zajímavou příležitostí pro bezbřehou kreativitu fotografů. Vánoce a fotografie jdou zkrátka ruku v ruce. A nějaké tipy na vánoční focení? No sem s nimi!

1. Zdobení stromečku a delší expozice

Chcete-li vytvořit krásné hvězdné efekty ve vánočním osvětlení, zvažte použití vyšších clonových čísel a dlouhých expozic. S malým otvorem clony využijete difrakci k vytvoření hvězdicového jevu. Pokud jsou na fotografii lidé, nebo jiné pohybující se objekty, radši zvolte sloučení více snímků do jednoho kompozitu.

Náš tip: Pokud chcete zářící stromeček využít jako pozadí vánočního portrétu a zároveň ho nějak ozvláštnit, vystřihněte si z papíru kruhové filtry o velikosti vaší přední čočky a uprostřed vystřihněte malou hvězdičku, srdíčko, či jakýkoliv jiný jednoduchý tvar. Filtr připevněte k objektivu a foťte… výsledkem budou „bublinky“ bokehu vytvarované přesně podle filtru. Filtr můžete použít i k vytvoření abstraktní vánoční fotografie.

Fotka u vánočního stromečku k Vánocům patří stejně neodmyslitelně, jako třeba pohádky nebo cukroví

2. I venku to jde

Města, ale i menší vesničky jsou vyzdobeny působivým vánočním osvětlením, které za soumraku vynikne a přímo vybízí k tomu, abyste ho vyfotili, ale krásné fotky můžete udělat i během dne. Je pravdou, že během zimních měsíců si přirozeného světla až tolik neužijeme, ale zkuste aspoň těch pár hodin využít naplno. V pozdním odpoledni a při západu slunce si můžete vychutnat to nejlepší z obou světů; nějaké fotky s přirozeným světlem, a pak můžete využít modrou hodinu k tomu, abyste zahrnuli i nějaké to vánoční osvětlení.

Vánoční osvětlení nemusíme fotit jen ve tmě, hezky vyniknou i v tzv. modré hodince. Výhodou je i lepší světlo pro případné portréty.

Náš tip: „Adventní street“ – přestože je venku zima, předvánoční shon vyžene do ulic spoustu lidí, vše je vyzdobeno, osvětleno. Můžete fotit lidi nakupující dárky, popíjející svařák či horkou medovinu, stánkaře, venkovní kluziště, prodej stromků… kamkoliv půjdete, najdete scénu, kterou budete moct zachytit. Jen pozor na ostré polední slunko.

3. Vánoční portréty

Scházíte se s přáteli a příbuznými, které pravděpodobně tak často nevídáte, všichni jsou veselí a slavnostně oblečení… hotové portréty, že?
Pokud chcete zlepšit své fotografické dovednosti, můžete zkusit udělat nějaké portréty bez tváře. Bude to pro vás zajímavá výzva.

Součástí portrétu se můžete stát i vy. Podejte dárek, foťte trochu pod úhlem a máte skvěle zachycený okamžik radosti.

Náš tip: Fotografování vždy v úrovni očí může způsobit, že vaše snímky budou vypadat nudně. Abyste získali zajímavější záběry, zkuste fotit z různých úhlů. Můžete se přikrčit, vylézt na židli, nebo fotit z vrcholu schodiště. Vyzkoušejte všechny možné úhly a uvidíte, jaký rozdíl může mít změna vašeho pohledu.4. Tradiční klišé? Ale kdeže!

Štědrý den, sváteční dekorace, dárky a rodinná setkání patří k nejčastějším tématům vánoční fotografie. Je snadné se v tom všem ztratit, takže chcete-li, aby vaše snímky vynikly, možná to bude chtít vyzkoušet nový přístup. Myslete neotřele a udělejte svou vánoční fotografii jemnější, abstraktnější nebo minimalistickou. Můžete vytvářet siluety proti vánoční výzdobě, nebo malovat světlem pomocí prskavek. Jediným limitem je vaše kreativita.

Vánoční světýlka nemusí být nutně jenom na stromečku.

Náš tip: Procvičte si své fotografické dovednosti tím, že vyzkoušíte focení jídla, flatlays, nebo zátiší. Věnujte čas tomu, že si připravíte kompozici, vyladíte dekorace a sladíte jednotlivé prvky. Takové fotky pak krásně doplní vaše fotoalbum či scrapbook!

Flatlays jsou stylizované lifestylové, ilustrační nebo produktové fotky focené shora. Oblíbené jsou zejména na sociálních sítích, webech či e-shopech. Vyzkoušejte tento styl focení s vánoční tématikou.

            5. Sním o Vánocích, bílých

Zasněžená krajina během vánočního času je ideálem pro mnoho z nás. Pro fotografa však může být výzva, aby byla bílá bílou. Špatné nastavení vyvážení bílé může celou fotografii posunout do modrého, šedého či žlutého tónu. Ani automatické vyvážení bíle nemusí být spásou, při zatažené obloze nám může sníh nabrat modrý nádech, který nepůjde tak snadno odstranit.

Správné vyvážení bíle v zasněžené krajině není jen tak. Udělejte si raději pár zkušebních snímků.

Náš tip: Se sněhem pracujte jako se silným slunečním svitem, začněte zkušebními snímky na automatické vyvážení bílé, a snižte ISO na minimum. Pokud bílá neodpovídá skutečnosti, zkuste nastavení „sluneční svit“ nebo „žárovka“. Při horších světelných podmínkách je lepší použít režim „zataženo“. Pro vyhnutí se šedým tónům nastavte kladnou EV korekci expozice.

Opakování matka moudrosti

Během Vánoc můžete vytvořit fotografie, které budou sdíleny napříč celou rodinou a přáteli, budou se tisknout a uchovávat pro další generace. Na co si dát pozor, aby fotografie dopadly zaručeně dobře? Pojďme si zopakovat základ.

  • Nebojte se zvýšit ISO
    A to zejména, pokud budete fotit v teple domova, nebo venku po setmění. S full frame fotoaparáty si můžete dovolit i vyšší hodnoty, např. kolem 6400. Vyšší šum nemusí být na škodu a případně ho snadno odstraníte při úpravě fotek.
  • Vyhýbejte se blesku
    Pokud chcete vytvořit přirozené, hřejivé a náladové snímky, ujistěte se, že u některých (ne-li u většiny) fotek máte vypnutý blesk. To umožňuje, aby se na vašich snímcích objevilo okolní světlo vánočního osvětlení nebo třeba krbu a části scény spadly do stínu.
  • Přibližte se
    Umístění fotografovaného objektu blíže k fotoaparátu může pomoci zvýšit míru rozostření v pozadí snímku, což funguje skvěle pro malé detaily, jako jsou vánoční ozdoby. Ujistěte se, že máte nízkou clonu a zvažte použití makro objektivu, abyste se dostali ještě blíž, a přitom stále byli schopni zaostřit.
  • Buďte ve střehu
    Zachytit vzrušení v něčích očích, když rozbaluje dárek, nebo lásku v objetí, když přijede příbuzný, kterého jste dlouho neviděli, vyžaduje hodně přesnosti. K dobrému výsledku je potřeba velká dávka intuice a nebo… to přenechte technologii a zapněte sériové snímání. Jen pozor na rychlé zaplnění paměťové karty.
  • Foťte, foťte, foťte!
    Nenechte si ujít skvělou vánoční fotku, protože zrovna nemáte po ruce fotoaparát – začněte fotografovat klidně i s mobilním zařízením, které máte v kapse!

A co s hotovými fotografiemi? Nic neudělá větší radost než originální dárek!

Z vlastních fotografií můžete vytvořit originální vánoční přání
Sérii fotek z rodinného setkání můžete vytisknout v sadě a darovat je ve vánoční dárkové krabičce
Stačí si vybrat Retro nebo Square Prints, pokud máte fotek více, tak Fotobox pro 30, 50 až 100 snímků
Čas strávený s rodinou je k nezaplacení. Zpříjemněte si společné chvíle vlastním originálním pexesem.

Anna Poborská

Ve fotce i při psaní mě zajímají emoce, vnitřní rozpoložení a nálada. Volnočasově se věnuji rodinné, svatební a portrétní fotografii. Fotím na bezzrcadlovku Canon a Fuji... a hrozně nerada píšu o sobě. ;)

Přidat komentář