CEWE Fotolab
portrét, fotografování

Fototip: Důvěra je zásadním faktorem portrétní fotografie

Je tu jedna věc, která nakonec dělá malý, ale zásadní rozdíl, zejména v portrétní fotografii – a to je důvěra. Protože pouze tehdy, když se model bude cítit dobře, bude uvolněný a odvážný. Zde je pár tipů, jak vytvořit klidnou, až intimní atmosféru při fotografování.

1. Udělejte si čas

porada, debata, fotograf, focení

Seznamte se se svým modelem. Neformální konverzace před focením nebo natáčením podporuje příjemnou atmosféru před foťákem nebo kamerou

Můj první tip je jednoduchý a přesto velmi účinný: začněte natáčet bez fotoaparátu. Promluvte si se svým modelem, abyste se lépe poznali. Zkuste se do druhého člověka „ponořit“, poznat ho. Během konverzace můžete pomalu položit fotoaparát na stůl a začít fotografovat – ne proto, abyste pořídili konečnou fotografii, ale aby si člověk zvykl na nepřirozenou fotografickou atmosféru.

2. S hudbou je všechno veselejší

Zachytit na fotografii zábavu a radost někdy není snadné. Veselá hudba má pozitivní vliv na náladu modelů a vytváří během focení krásné okamžiky

Chcete -li na fotografii zachytit autentické pocity, musíte vytvořit vhodné okamžiky. A hudba je k tomu úžasný nástroj. Zeptejte se předem svého modelu, jakou hudbu nejraději poslouchají, a vytvořte si vhodný seznam skladeb.

TIP: Zkombinujte informace, které jste nashromáždili na začátku konverzace s hudbou a povídejte si s modely o zážitku/události, která jej uvolní

3. Buďte tím, co chcete vyfotit

Požadované emoce pro úspěšnou fotografii může fotograf přenést do modelu. Vytvořte pozitivní náladu a sledujte, jak nálada modelky stoupá

Fotograf musí někdy působit jako herec. Zvlášť, když je model stále velmi opatrný, udělejte si sami ze sebe legraci, uvidíte, že se vaše dobrá nálada přenáší na váš fotomodel a že začíná odrážet vaši náladu. Tento tip funguje i na promyšlené nebo smutné portréty (ještě lépe s pomocí hudby).

TIP: Trochu to se svými emocemi přehánějte, na vašem modelu se budou odrážet trochu méně.

4. Poskytněte pozitivní zpětnou vazbu

Konverzace během natáčení a pozitivní zpětná vazba posilují model a oživují konečný výsledek

Staňte se neviditelnou, ale hmatatelnou součástí fotografie vždy, opravdu vždy, aby se váš model cítil dobře. Poskytujte proto pouze dobrou zpětnou vazbu, bez ohledu na to, jak nahrávky vypadají.

Také vytvořte spojení, které jste s modelem vytvořili. Buďte zvědaví, ptejte se svého modela na otázky a fotografujte, zatímco odpovídáte a ptáte se na reakce. Požádejte ho, aby vám vyprávěl příběh do foťáku nebo kamery, aby se vám smál nebo vysmál, flirtoval s objektivem nebo na vás křičel.

5. Zachyťte neopakovatelný moment

Čím je fotografie výjimečná? Když zachycuje skutečný okamžik a ne smyšlenou pózu. Proto se během focení ptejte, povídejte, a zároveň se snažte zachytit pohyby – a tím i okamžiky – mezi nimi.
Pořiďte raději 100 záběrů, než pouze jeden, což je příliš málo! Nebojte se a dovolte si dělat chyby. Protože údajně chybné fotografie jsou jako my, lidé: autentické a nakonec jsou to ty, které nás chytnou za srdce nejvíce.

portrét

TIP: Zkuste se na minutu nedívat do hledáčku a místo toho mluvte se svým modelem. Nedívejte se ani na displej, ale na osobu, kterou fotografujete. I když 29 z 30 fotek patří do koše (hodte je tam s hrdostí!), určitě tam bude i jeden skvělý záběr!

Autor: Marta Urbanelis

Přidat komentář