CEWE Fotolab

Ideální první foťák pro začátečníka

 V tomto článku bych vám chtěl poradit, či vás nasměrovat, jak vybrat správný první fotoaparát pro sebe, drahou polovičku nebo dítě, které se začíná zajímat o fotografii.

Nebude to úplně jednoduché, protože neexistuje žádná univerzální rada. Když osobně pomáhám lidem vybírat první fotoaparát, potřebuji vědět, jaké má fotograf představy a co od foťáku očekává. Následně vybereme přesně to, co bude pro daného člověka nejvhodnější. Jelikož je na trhu nepřeberné množství fotoaparátů a žánrů je tolik, že bych je ani nedokázal vypsat, pokusím se celou věc nějak zjednodušit.

O automatických kompaktech dnes psát nebudu. Každý z nás má mobilní telefon a tenhle druh fotoaparátů už z trhu mizí, neboť je mobily plně nahradily. V článku se zaměřím na kreativní fotoaparáty s možností výměny objektivů. Fotoaparáty, co vaše focení posunou na vyšší level, a to nejen kvalitou výsledné fotografie. Tělo foťáku je základ, ale hlavním artiklem, který ovlivní finální snímek, je právě objektiv.

První otázka zní: Co chcete s foťákem dělat? Je rozdíl vybírat fotoaparát na vlogování, natáčení videí, pro školáka, který míří na uměleckou školu, nebo pro člověka, který neví, co přesně chce fotit, a tudíž hledá univerzální přístroj na vše. Onu poslední možnost vám řekne cca 90 % začátečníků.

Prosím, neptejte se zkušenějších fotografů, která značka je nejlepší. Všechny značky jsou výborné a od žádné z nich nedostanete špatný foťák. Jestli někdo používá Nikon, pravděpodobně vám doporučí Nikon. Je to spíš o zvyku.

Je dobré mít fotoaparát, který vám dobře sedne do ruky, s ovládáním, které pro vás bude příjemné a intuitivní. Každý výrobce má svůj osobitý styl. Nejlepší způsob, jak najít ten pravý foťák, je osobně si ho vyzkoušet. Jestliže jste někdy měli půjčený fotoaparát třeba od kamaráda, budete už zvyklí na daný typ ovládání. Klidně si kupte stejnou značku. Určitě vám přítel v začátcích pomůže a poradí, jelikož menu a ovládání bude podobné. Popřípadě si od něj budete moct půjčovat objektivy.

Pokud mrknete na nabídku výrobců jako jsou Canon, Nikon, Sony, Fujifilm a jiní, uvidíte, že vždy mají na prodej buď samotné tělo fotoaparátu, nebo tělo v sadě s objektivem. Povětšinou jde o sady s tzv. základním objektivem, který má univerzální rozsah zoomu.

V případě, že už nějaký čas fotíte a vlastníte pár objektivů, budete koukat jen po novém těle fotoaparátu. Jestliže začínáte a nevíte, na co se v budoucnosti zaměříte, berte sadu se základním univerzálním objektivem. Postupem času zjistíte, jaký objektiv by se vám hodil a co dalšího potřebujete mít ve výbavě.

Například krajinářům může scházet širší úhel záběru, nebo delší dosah objektivu. Kdo fotí děti, rodiny nebo portréty v přirozeném světle, bude potřebovat objektiv, který v místnosti udělá lepší fotografie díky nižší světelnosti, a zároveň hezky rozmaže pozadí za fotografovaným modelem.

Jestli už při koupi prvního foťáku víte, co chcete fotit, můžete si rovnou pořídit tělo s objektivem, který pro vás bude nejvhodnější. Často se se základním objektivem prodává i teleobjektiv, nebo pevné světelné sklo na portréty.

Zrcadlovka nebo bezzrcadlovka?

Pojďme dál. Jakýkoliv objektiv lze časem dokoupit, zatím to hoďme za hlavu. Zaměříme se na tělo fotoaparátu.

Když pomyslím na dobro začátečníka, jsem si jistý: nemůže mu klasická zrcadlovka nic moc nabídnout. Jen si vzpomenu na mé začátky se zrcadlovkou. Byl to pokus omyl. Teď jsou fotoaparáty mnohem přívětivější. Až se budete učit ovládat váš fotoaparát, na bezzrcadlovce uvidíte, jak fotografie vypadá, ještě dřív, než zmáčknete spoušť. Máte lepší přehled, jestli je fotografie dobře naexponovaná (tmavá, či světlá) a můžete tedy ihned zareagovat. Ostření u CSC je většinou skoro po celé ploše fotografie. Můžete určit ostřící bod na konkrétní místo. Fotoaparát sám dokáže perfektně sledovat a ostřit na obličej, takže se můžete více věnovat kompozici a situaci, kterou zrovna chcete zaznamenat.

Osobně bych tedy doporučil jako první fotoaparát zrovna bezzrcadlovku (CSC systém). Myslím to vážně! Zrcadlovky jsou končící technologie, která už v budoucnu nebude podporována. Ani na ně neseženete nové objektivy. Všechny značky, až na Pentax, se zrcadlovkami končí. Nenechte se zlákat cenou, myslete na budoucnost. Tlačítkový telefon byste si také nekoupili. CSC systém má jen výhody, kvalita fotografií je minimálně stejná, ne-li lepší. Díky odstranění zrcátka se zmenšilo tělo a některé věci jsou dokonalejší, než kdy byly.

Do začátku bych doporučil nějaký jednodušší fotoaparát. Na naučení nepotřebujete techniku za desítky tisíc. Rozdíl v ceně kolikrát není o ničem jiném než o výbavě. Proto se pořádně rozhlídněte, co by se vám mohlo za přidaný peníz hodit nebo líbit. Fotografie bude pořád stejně dobrá. Jen způsob, jak k ní přijdete, může být pohodlnější.

 

Nikon Z30 + Z DX 16–50 mm VR
Bez hledáčku
Nikon Z50 + 16–50 mm DX
S hledáčkem
Bez výklopného displeje Canon EOS R100

 

S výklopným displejem Canon EOS R50

Občas se najde fotoaparát, který má parametry profesionálního stroje a jen díky tomu, že je na trhu novější model, vyrovná se cenou základním amatérským foťákům. Například set Sony Alpha A7 Mark II + FE 28–70 mm OSS, Full Frame stabilizovaný senzor i objektiv, tělo z hořčíkové slitiny se zvýšenou odolností proti prachu a vodě.

Sony Alpha A7 Mark II + FE 28–70 mm OSS

Základem je fotoaparát používat. Postupem času získáte zkušenosti a až vás technika začne limitovat, budete vědět, jakým směrem se máte vydat dál a čím své dovednosti posunout na vyšší úroveň.

Velikost snímače

Jedením z nejčastějších upgradů bývá přechod z APS-C fotoaparátu na Full Frame. Jde o velikost snímače. Je-li fotoaparát Full Frame či APS-C najdete v jeho parametrech. Plnoformátový snímač (Full Frame) vychází z velikosti kinofilmového políčka. APS-C je 1,5/1,6 krát menší. OM Systém a Panasonic jsou známí snímačem formátu 4/3, což je přesně polovina Full Framu. Velikost senzoru dokáže ovlivnit čistotu snímku, lepší obrazová data pro následnou úpravu fotografie a menší hloubku ostrosti (rozmazání snímku mimo zaostřený objekt). Větší může znamenat lepší, ale nemusí to být vždy pravidlem.

Proto když nechcete za každou cenu šetřit, můžete se poohlédnout tímto směrem. Je opravdu překvapivé, že takový foťák lze často pořídit za podobnou cenu, jako model s APS-C snímačem. Dlouhá léta tomu tak nebylo.

Canon EOS RP tělo
Nikon Z5 tělo

Závěr

Na trhu je spousta výborných fotoaparátů a jak jsem řekl na začátku, neexistuje jedna jediná dokonalá sada či univerzální rada. Kupte si takový fotoaparát, který budete mít neustále u sebe a bude vás bavit ho používat. Měl by vám dobře padnout do ruky a mít ovládání, které pro vás bude příjemné a intuitivní. S každým přístrojem se dá růst. Vždy záleží na vás a vaší kreativitě. Fotoaparát je jen nástroj. Vím, že to může znít jako klišé, ale je to tak.

Když víte, co vám dělá radost fotit, a chcete ideální foťák, který je vám šitý na míru, dojděte na prodejnu a můžeme to podrobněji rozebrat. To by v tom byl čert, abychom nějaký foťák nevybrali 😉

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

Přidat komentář